Penguin’s Reminder: Google Doesn’t Owe You A Living, So Don’t Depend On It
http://marketingland.com/penguin-google-doesnt-owe-you-a-living-10968
It’s one of the most important rules of search engine optimization. Don’t depend solely on SEO. Especially don’t depend solely on Google, the largest of the SEO sources. I’m always surprised when people fail to learn this lesson. Those hit hard by last week’s Penguin Update are just the latest to learn it agai
Preporucam da procitate taj tekst.
Mislim da je ogorcenost vlasnika webstranica ocekivana ali moram isto reci da su komentari pretezito isti kao i prije 10 godina kako je navedeno u ovom textu. Treba razmisljat dugorocnije i o strategijama koje ce palit za 1-2 godine. Mnogo puta sam pricao na forumu kako je vaznije ne koliko zaradujete mjesecno nego koliko cete zaradit u vasem zivotu. Nazalost mnogi idu precicama i gledaju da iskoriste svaku prednost koju mogu ali su zato veoma podlozni da izlete iz posla i kod manjih promjena. Ja osobno kao vlasnik firme sam redovito ogorcen sto moram balansirat cijene SEO usluga onome sto klijent moze platit i onome sto je stvarno potrebno. Jako je tesko uvjeriti klijenta da danas ulaze tisuce dolara vise da bi godinu dana kasnije kad Google uvede sankcije za neke metode on mogao zadrzati svoje pozicije o kojima mu ovisi posao. Jednostavno, svima nam je lakse platit i radit da vidimo rezultate danas, sutra, za tjedan dana. To nije SEO. SEO je longterm strategija. SEO daje rezultate na duge staze. Ne zato jer cete mixat 4-5 razlicitih spam metoda pa onda imate "prirodniji" profil, ne zato jer cete diversificirat anchor textove tipa "money making" i "making money" nego da jednostavno budete u korak sa time sta je moderan, sadasnji SEO. Ako se zna da su neke metode stetne, pa zasto se fokusirate na njih? Nekada sam davno koristio usluge i testirao jako puno ekipe na wickedfire forumu gdje su mnogi preprodavali SEO usluge. Umjesto da ekipa unapreduje svoje metode oni bi dodali jedan "tier" vise spammy linkova i kao onda je sve u redu? Umjesto da izbace link wheelove oni su izmisljali link starove, link sheme ko da rade nekakve labirinte. Ako su temelji losiji sto vise katova sagradis to ce veca steta bit kada sve urusi.
Kljucna stvar sto se tice SEO-a na ovom forumu. Iako sam masu masu puta rekao moram opet ponovit. IZ forum trudimo se stavit kvalitetnog sadrzaja na njega ali SEO ne pocinje i ne zavrsava na IZ forumu. Ovo sto ovdje imamo je samo 1 djelic informacija. Ucite ljudi i stvari izvan foruma, nemojte se ogranicit samo na metode koje funkcioniraju "sada" vec razmisljajte o svom dugorocnom poslovnom modelu. Neki su se izvukli cak i porasli ovaj put ali na slijedecoj nadogradnji cete pasti. Vidim i u ovoj raspravi da vecina nazalost za sada jos uvijek krivo radi SEO. To je ok, nitko ne kaze da se ne rade kratkorocne taktike, ali onda shvatite da ta kratokrocna taktika dolazi sa rokom trajanja. Vec 2 godine govorim da Google sprema neke promjene vezane uz linkove ali vecina je mislila da sam samo paranoican. Kada je dosla Panda rekao sam, sljedece godine dolazi update vezan uz linkove. Malo tko je slusao.
Projekti na kojima sam pretezito koristio guest posting kao strategiju mi nisu uopce pali. Gledam malo konkurenciju i velike su sanse da ce na slijedecoj nadogradnji oni pasti a mi jos porasti. Oni imaju direktorije mi imamo Guest postove.
Uveo sam cijelu jednu podsekciju na forumu za to ali reakcija je bila vrlo mlaka. Mnogo ostalih dodatnih metoda se zasnivaju na slicnim principima kao i guest posting.
Moram reci da djelomicno se osjecam kriv sto nisam vise forsirao neke druge naprednije i kvalitetnije SEO metode na ovom forumu. Naravno, uz posao ne stignem i te stvari odradjivat kao nekada ali sam se zato trudio naglasavat, citajte i ucite i izvan ovog foruma. Nemojte ovisiti o informacijama koje vam ovdje serviramo. Sami se morate aktivirat i proucit i naucit nove stvari. Nemojte biti komotni i cekat da vam se dogodit nesto pa da se pokrenete.
Ja sam prije punih godinu i pol dana restrukturirao firmu i promjenio mnogo toga kako bi bio spreman za ovo sto se sada dogodilo. Da tada nisam promjenio puno toga i krenuo na totalno drugi nacin, danas bi bio bez posla. Kod Googlea nije pitanje dali ste paranoicni ili ne, pitanje je dali ste dovoljno paranoicni. I zato kazem, razmisljajte dugorocno, razmisljajte sta cete radit za 1-2 godine. Na cemu vam se zasniva vas posao, vas projekt, dali ste u stanju nadogradit znanje? Google je vec poceo mjenjat i Guest posting scenu sa uvodjenjem rel=author a vecina ekipe na forumu nije savladala ni osnove te metode. Di je tu onda "pravi SEO" poput linkbait materijala, viralnog i "djeljivog" materijala o cemu je i freemind govorio u svom postu o SEO buducnosti?
Dali vi stvarate projekte koje ce ljudi sami htjet linkat i djelit sa prijateljima? Dali razmisljate da je Kreativa jako vazan segment SEO-a. Dosta je tesko danas biti u korak s firmama koje ulazu ogromne novce da bi stalno bile u toku sa najnovijim SEO-om, ali generalni zakljucak je da "internet marketing" sve vise postaje "marketing". Kao sto u obicnom marketingu morate platit velike pare za reklamu ili napravit nesto stvarno zanimljivo da drugi saznaju za vas tako ce sve vise biti u SEO-u i internet marketingu.
Budimo realni, da imate bolesno djete i zanimaju vas informacije o nekoj bolesti dali zelite radje procitati text od nekog doktora strucnjaka za tu bolest ili neki kopirani spinani text koji umjesto kvalitetne informacije mu je vazniji keyword density? Stavite se u ulogu korisnika i onda takav website razvijajte kakav bi vi htjeli vidjeti da ste korisnik. Ako vam SEO ne ide toliko dobro onda vam mozda bolje ide na drustvenim mrezama? Aktivirajte se tamo, dobijite fanove, followere, stumblove itd.
Da, naravno bilo je i koleteralnih zrtava u ovoj nadogradnji ali isto tako velika vecina pogodjenih sajtova je losije kvalitete. S druge strane, masu losijih websiteova nije pogodjeno, ali sasvim je sigurno da ce Google gledati i njih pokosit uskoro. Jednostavno, najsigurniji put je graditi kvalitetan website, kvalitetan projekt koji dobro odraduje ne SEO nego cjeloviti marketing. Ako niste spremni website stavit na vizitku i stati iza njega imenom i prezimenom onda vam je jasno da ni sami ne vjerujete u to da je vas website dovoljno kvalitetan da bi rangirao.
Oni koji se odluce odradjivat u sklopu svoje marketing kampanje i SEO neka budu spremni biti u toku sa informacijama i dinamikom SEO industrije, takvi bolje da postepeno rastu nego da naglo narastu i drasticno padnu na slijedecoj nadogradnji algoritma.
Ja nebi volio da je to tako ali cinjenica jest da je do sad bilo nadogradnji i biti ce ih jos masu. Loveci ono sto funkcionira "sada" jest rizik. Tko je spreman riskirat to je u redu ali neka zna da ce jednom i tome doci kraj. Ako cete razvijat projekte koji ce opstati dugo vremena treba shvatit da treba promjenit kompletan poslovni model koji ste imali do sada. Umjesto 100 komentara na PR+ blogovima sa 10 OBL-om pocnite razmisljat kako sklopit stalna partnerstva sa 5-10 drugih websiteova pa razmjenjujte guest postove, smisljajte zajednicke akcije, pisite kvalitetne textove, smisljajte kreativne marketinske strategije.
Google ce sve vise i vise forsirat brandove i to ima smisla. Zato pocnite razmisljat kako razvijati brandove, kako dobijat followere, fanove, kako ispromovirat vas projekt i bez Googlea. Ostavljajte blog komentare za posjetu. Sudjelujte na forumima, doprinosite kvalitetno, steknite reputaciju i onda ce ljudi sami dolaziti na vas website.
Diversificirajte posjetu i razvijajte brandove i to je najbolja strategija za buducnost. SEO svakako da, ali ne blog komentarima nego s onime sto ce funkcionirat za 1-2 godine. Umjesto blastanja spinanih textova na blog mrezama i article direktorijima odaberite 30-50 najacih article direktorija (istestirajte dobro dali su im svi textovi indexirani i sl.) napisite dugacak originalan text i stavite kao anchor text ime websitea ili URL tj. brandname. Slozite originalan lijepi dizajn websitea i prijavite ga na CSS galerije. To vam je vec 100 LRD-ova. Zelite Blog komentare? Ok, svojim imenom i prezimenom se potpisite i ostavljajte redovito kvalitetne komentare na 30 blogova u vasoj nichi. Forum potpisi su pogodjeni? Mozda jesu mozda nisu. Sudjelujte na 10-20 foruma redovito iskreno, ciljajte da dobijete posjetu a ako dobijete i link vrijednost, super, ako ne sigurno necete dobit ni kaznu.
Ali ostavite sto vise vas brandname kao anchor text. Gledajte da rangirate ne radi anchor textova vec radi cistog autoriteta koji vam donose linkovovi i LRD-ovi. Sigurno mozete nac i 30-50 guest postova u vasoj industriji. Odaberite 30-50 najkvalitetnijih direktorija. Kroz godinu dana mozete skupit 200-300 LRD-ova od svega po malo, na totalno NON-spammy nacin. Uz to redovito objavljujte kvalitetne textove i ciljajte da imajte kvalitetan veliki brand website (100-1000 i vise textova) e tada cete biti puno manje osjetljivi na SEO promjene nego sada. Nemojte razvijati website za SEO nego razvijajte projekt/website a SEO nek bude nesto od dodatne koristi. Tu je kljucna stvar.
Dali je lako? Naravno da ne, cak i mi u SEO firmi se stalno mucimo kako biti u korak sa promjenama ali na nasu zalost jedino takav tezak, dugorocan pristup ce donosit rezultate kroz duzi period, barem za veliku vecinu.
Vidim da mnogi nisu shvatili mnoge stvari koje sam govorio kroz proteklu godinu i vise dana pa cu gledat slozit kad nadjem vremena jedan post gdje cu ponovit neke stvari o tome sto ste do sad trebali radit a niste. Bio sam govorio da bi trebalo imat barem 50% ako ne i vise anchor textova na vasim linkovima sa brandname-om (ime websitea i URL website) ali malo tko je poslusao to i mnoge sl stvari. Tako da cu gledat slozit kad nadjem vremena post gdje cu objasnit tako neke osnovne SEO stvari koje svi po malo zaboravljamo.
Za kraj bi citirao JelenuM jer je odlicno to slozila:
kako šta nam ostaje? Ostaje nam da radimo SEO kako treba. I dalje postoji mali milion načina za pravljenje linkova i svi su dobri dok ih ne zloupotrebimo. Ovde nije nah*bao linkbuilding, nego loša automatizacija.