Kad vec offtopicarimo o linku iz potpisa. Da mislim da 300 moze znacit nesto vise nego jedan ali opet s druge strane nemoze znacit puno iz cisto razloga sto 100 ili 100 miljuna linkova s samo jednog sajta u sebi ukljucuju samo jednu editorijal odluku, znaci samo 1 osoba smatra da je vrijedan sajt linkanja, dok recimo 100 linkova sa 100 sajtova sami u sebi ukljucuju 100 editorijal odluka znaci 100 sajtova (editora/osoba) je odlucilo da je to vrijedan sajt linkanja i zato su unique linkovi uvijek puno jaci nego dodatni s nekog sajta. Negdje sam procitao neki podatak da do 8 linkova sa nekog sajta prenosi neku vrijednost, sad koliko je to istina nemam pojma.
Da se vratim malo na ontopic. Poanta je da danas zivimo u drustvu koje je podredjeno trazilicama tj. Google-u i moram igrat po njihovim pravilima ako zelimo ih koristit kao mostom do posjetitelja. Ako trazilice traze originalan sadrzaj moramo im to i pruzit a svako od nas ima vise izbora, dali koristit rewritove pa biti cisto "originalan" u ocima trazilica ali neoriginalan u ocima ljudi (radi kojih i zelimo dobro rangirat na trazilicama), dali pisat originalne tekstove pa imati dodatnu vrijednost i za trazilice i za ljude, dali za to outsourcat ili sami pisat ili jedan od izbora je ne bavit se ovim poslom tj. bavit se na nacin koji nam je moguc. Recimo ako imas neki minisajt o nekoj temi, izabres longtail frazu na pocetnoj imas neki sales text koji si sam napisao (i to je content u ocima trazilica) napravis neki link building i opet mozes rangirat i zaradjivat bez obzira na to sto nema neke kvalitete u tekstu.
Porazavajuca cinjenica je isto sto su po zadnjim istrazivanjima najpopularniji "news" izvori sajtovi tipa Google News i slicni agregatori vjesti u velikim kolicinama. Porazavaujce za to jest sto oni tipovi sajtova tj. veliki portali koji sami proizvode ogromne kolicine kvalitetnog sadrzaja tipa new york times, cnet itd. imaju manju posjetu nego agregatori. To vam govori da se pojavila promjena u navikama korisnika, mislim da treba pratit situaciju u tom segmentu pa izvuc zakljucke iz toga. Meni se osobito svidja AOL-ov pristup koji se bacio u blogerski svijet i sad ima skoro 100 niche authority blogova tj. u svakoj nichi imaju najmanje 1-2 autoritativna bloga a masu toga onda je agregirano i na glavnijim AOL-ovim portalima. Sve u svemu sadrzaj je glavna stvar na internetu i onaj koji ga nebude u stanju isporucit na ovaj ili onaj nacin nema sta trazit na internetu.
Sto se tice alekseja mislim da ti je izbor ili radit bolje rewritove (ulozis vise vremena) ili nabavit bolji program za to ako zelis sam radit.
Druga stvar je ako zelis pisce onda ces se morat namucit da nadjes one dobre ali barem ces platit a drugi ce odradit.
Naravno postoji i treca stvar koja je najjeftinija ali teska za ostvarit a to je da isfurate neku vrstu stranice koja ima User Generate Content tj. da drugi pisu za vas kao sto su multi author blogovi, free blog servis, drustvene mreze, forumi itd. no i tu vam je problem sto morate nekako zainteresirat clanove da pisu. Moj kolega je baseball fan pa je napravio blog o americkoj baseball ligi. Motovirao je ekipu tako sto je za svaki klub u basebol lizi nasao jednog blogera a to je uspio posto su opcenito sportski fanovi veoma motivirana ekipa pa im nije tesko pisati o tome. Jedini motiv im je da budu citani. E sad downside je posto su oni "volonteri" nisu placeni nemozes ih tjerat da pisu 15 clanaka na dan nego napisu onako 1 tjedno ako stignu tako da u konacnici nemas previse tekstova iz tog razloga posjeta sa trazilica je manja pa tako i neka veca zarada od adsensa otpada. Kad bi se kolega angažirao mozda bi mogao nac nekog direktnog "baner" oglasivaca no to je sad druga prica. Pozitivna stvar jest sto je blog ipak kvalitetno vodjen pa je bio i spomenut na ESPN-u sto je jedan od najacih americkih sportskih kanala. Naravno kad bi vi isli u takav tip projekta morali bi naci dobru nichu gdje ce ljudi biti zainteresirani doprinositi. Problem je ono poguravanje u pocetku ali uvijek mozete potrazit pomoc od ekipe na niche forumima i slicno a mislim da uz drobro razradjeni projekt bi bilo zainteresiranih koji bi pisali jer svi mi volimo biti "mini celebrity-i", zato i postamo 20 statusa na facebook dnevno