Pa ja sam i rekao da radi autoriteta samog sajta u očima pretraživača, treba linkati i ka drugim, prvenstveno autoritativnim sajtovima koji nisu konkurencija. Primjera radi, 99% Amazon affiliate sajtova ima outbound linkove ka samo jednom domenu - amazon.com.
Recimo, ako je ciljani keyword "best drill", ne smatram da je dobro da to bude anchor text za OBL. Bolje je da to bude anchor text za neku internu stranicu. Ali, riječ "drill" može biti anchor text za recimo Wikipedia stranicu. Ono što je dobro za Wikipedia stranicu, jeste da ljudi koji su došli na vaš sajt tražeći "best drill", neće otići na Wikipedia stranicu da bi čitali šta je to "drill", jer znaju šta je, samo još ne znaju koji će da kupe.

A i ako odu, shvatiće da tamo ne mogu saznati ono što ih interesuje, pa će se vratiti. I ovo što je Jelena rekla, jeste problem naći autoritativni sajt ka kome se može uputiti link. Idealno je da je tema ista kao i vaša, ali da je sajt mnogo dosadan za čitanje.
Mislim, ja razumijem zašto ljudi izbjegavaju da stavljaju outbound linkove, ali smatram da je "providno" da neki sajt ima indeksiranih 5-10 stranica, stotine ili hiljade inbound linkova i 5-10 outbound linkova ka samo jednom jedinom domenu. To prosto vrišti da nije "prirodan" link building. Čak i ako to sada funkcioniše, mislim da je pitanje do kada će. Tako da mislim da je pored dodavanja što više članaka na sajtove, dobro i stavljati outbound linkove, jer tako izgleda kao da pričaš o nečemu i pozivaš se na neki autoritet da bi ti dao potvrdu te tvoje priče. Barem ja to tako vidim, što opet ne znači da sam 100% u pravu. Ali možda jesam 99%.