• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Najgori Google (Penguin/Panda) update ikad

ogenox kaže:
Naravno, nemojte to raditi za vaš keyword, pošto tako tim sajtovima samo dajete backlink sa vašim money making keyword-om. :p

Uglavnom se slažem s ovim što si napisao, izuzev citiranog dela: koliko znam, zapravo je poželjno da eksterni link ima anchor koji je vaš keyword, time vaš članak dobija veću "vrednost" za taj kw u očima pretraživača. Samo je umetnost naći relevantnu stranicu na koju možete linkati sa vašim kw, a da nije konkurentska (Wikipedia je ipak samo jedna, a ne možete svaki eksterni link da bacate na nju).

Slažem se s tvrdnjom da anchor može i treba biti ciljani kw ako se tim linkom pozivate na neko dodatno objašnjenje, primjer kako to treba izgledati i sl. Ne mora nužno biti Wikipedia, bilo koja authority stranica će poslužiti (high PR, dobar Alexa rank itd.), zato treba izbjegavati pluginove koji to rade automatski.
Nije problem kad ste već složili članak proguglati željeni kw i naći relevantnu stranicu ili članak na koji će ići taj link, a ako mislite da time nepotrebno dajete link juice toj stranici lako je dodati rel=nofollow. Pozvali ste se na autoritet, a opet niste izgubili ništa. To što će oni dobiti jedan link manje ili više ne treba vas zamarati, autoritet su i s njim i bez njega.

Da, ali u pretrazi ćete recimo na prvoj strani dobiti Wikipediu za gomilu pojmova, tako da ako je to pojam koji je vaš ciljanji kw, ja svakako ne bih linkao ka Wikipediji. Ne interesuje me koliko taj moj link može biti (be)značajan, jednostavno ne smatram da još i ja treba da učvšćujem njihovu poziciju na prvoj strani.

A što se tiče no follow vs do follow linkova, smatram da bi svi linkovi trebali da budu isti, kako ne bi izgledalo sa strane da su svi vaši do follow linkovi, na primjer linkovi ka Amazonu, a da su svi ostali no follow.

Inače, ovo meni djeluje logično i prirodno, što ne znači da sam 100% u pravu. :p

Ne tvrdim ni ja, niti sam ikad tvrdio da sam 100% u pravu.
Ovdje se u biti radi o tome da pojačaš "autoritet" i vrijednost svog članka, a što je i Jelena rekla, pozivanjem (linkanjem) na neki jači i većeg autoriteta. Vjerovatno zavisi i od niche, ustrojstva same stranice i drugih stvari koliko to dobro funkcionira.
Po mojim zapažinjima i testovima dosta ljudi s kojma sam u kontaktu stvar radi vrlo dobro, kod nekih čak i odlično, što opet ne znači da je to generalno tako. Ne košta ništa probati, pa ako ne pomaže lako ukloniti link nakon nekog vremena ;)

Pa ja sam i rekao da radi autoriteta samog sajta u očima pretraživača, treba linkati i ka drugim, prvenstveno autoritativnim sajtovima koji nisu konkurencija. Primjera radi, 99% Amazon affiliate sajtova ima outbound linkove ka samo jednom domenu - amazon.com.

Recimo, ako je ciljani keyword "best drill", ne smatram da je dobro da to bude anchor text za OBL. Bolje je da to bude anchor text za neku internu stranicu. Ali, riječ "drill" može biti anchor text za recimo Wikipedia stranicu. Ono što je dobro za Wikipedia stranicu, jeste da ljudi koji su došli na vaš sajt tražeći "best drill", neće otići na Wikipedia stranicu da bi čitali šta je to "drill", jer znaju šta je, samo još ne znaju koji će da kupe. :) A i ako odu, shvatiće da tamo ne mogu saznati ono što ih interesuje, pa će se vratiti. I ovo što je Jelena rekla, jeste problem naći autoritativni sajt ka kome se može uputiti link. Idealno je da je tema ista kao i vaša, ali da je sajt mnogo dosadan za čitanje. :D

Mislim, ja razumijem zašto ljudi izbjegavaju da stavljaju outbound linkove, ali smatram da je "providno" da neki sajt ima indeksiranih 5-10 stranica, stotine ili hiljade inbound linkova i 5-10 outbound linkova ka samo jednom jedinom domenu. To prosto vrišti da nije "prirodan" link building. Čak i ako to sada funkcioniše, mislim da je pitanje do kada će. Tako da mislim da je pored dodavanja što više članaka na sajtove, dobro i stavljati outbound linkove, jer tako izgleda kao da pričaš o nečemu i pozivaš se na neki autoritet da bi ti dao potvrdu te tvoje priče. Barem ja to tako vidim, što opet ne znači da sam 100% u pravu. Ali možda jesam 99%. :D

Upravo o tome i pričam, pogotovo ako se radi o EMD stranici. Normalno da će ti recimo taj "best drill" sa glavne linkati na neku podstranicu ili članak gdje malo detaljnije objašnjavaš pojam ili review stranicu i sl.
Sa te stranice radiš linkanje na autoritet koji ne mora nužno biti Amazon ili Wikipedia. Može to biti i stranica proizvođača ako je dovoljno kvalitetna ili neka od jačih stranica sa reviewima i sl. Probaš naći npr. što detaljniji i stručniji opis ili tablicu sa tehničkim karakteristikama do zadnjeg detalja. Upravo kako si rekao, što stručniji i dosadniji tekst to bolje, većina nas ne voli baš stručne tekstove i brzo bježi nazad pogotovo ako se link otvara u novom tabu, a ti dobiješ "potvrdu" onog što pišeš u svom članku na jednostavniji i čitljiviji način i "dokazuješ" da je to "best drill". Znači iskoristio si opet kw u tekstu, imaš i odlazni link na authority (koji Google još uvijek voli), dobivaš na raznovrsnosti i vlastitom autoritetu...
Vjerovatno postoje niche gdje je to teže naći ali sigurno nije nemoguće, samo treba malo volje i vremena.

Ovako raja, sta da vam kazem. Otkada je bio ovaj google update meni je broj posjeta skocio od trazilica, sa nekih 300 posjeta dnevno prije...danas do 22h... vec preslo 450 posjeta od google trazilice. Odlicno :)

Inace, juce je bio prvi Penguin update kao jedna vrsta refresha, a video sam i potvrdu na stranim sajtovima. Prica je da je taj refresh zahvatio samo sajtove na engleskom, ali vidim da je i na domacoj pretrazi napravio nove izmene u rangiranju.

Očekivano, najavili su mogućnost da ga odrolaju povremeno, a meni se čini da će kao i Panda, bar jednom do dva puta mjesečno raditi manji ili veći update. Treba nekako ispraviti sve one nebuloze i pogreške koje su napravili u startu, a ne žele priznati, već ga i dalje nazivaju "uspjehom" :stars

26412s9.jpg

JelenaM kaže:
Silno sam se naljutila zbog naslova članka (hm, naljutila... pre, nadurila), ali u pravu je. U principu, ništa novo, nego nas, eto, malo i spominje (link ispod "reakcije u ovim krajevima su bile prilično žestoke")

SEO posao nije za amatere: Pingvin update pouke

Uglavnom se slazem sa vecinom izrecenog na tom tekstu a najvise sa naslovom teksta.

Lepo od Varagića što je linkovao IZF i ovaj thread, još bi bilo lepše kad bi i učestvovao u diskusijama... :)

aleksej kaže:
Lepo od Varagića što je linkovao IZF i ovaj thread, još bi bilo lepše kad bi i učestvovao u diskusijama... :)

Mozda i ucestvuje otkud znas.

Nisam ni obracao paznju ali jedan moj sajt je sa pr 0 skocio na pr 5 za mesec dana.
Buduci da moj sajt ima samo 2 posta ovo dokazuje koliko je lose ovo sto google radi.
Ako oni na ovaj nacin zele da daju prednost kvalitetnom sadrzaju neka samo izvole.

od Hellasovog pitanja u 4:41 pm niko se nije javio :D
Dokaz koliko je update bio fatalan :D

Back
Na vrh