• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kako sada graditi linkove i autoritet sajta ?

Tu od
12 Pro 2011
Nakon svih promena algoritma ( za one koji nisu videli nešto sam pisao u postu na svom sajtu: http://www.sajtova.rs/optimizacija-sajtova-i-njena-buducnost-nakon-svih-promena-google-algoritma/ ) SEO je postao deo kompletne internet marketing strategije. Sada se podrazumeva dobra analiza, koncept, tehnički ispravan i sadržajno bogat sajt.

E sada, najveća nepoznanica, i najviše dilema ima ( bar kod ljudi sa kojima ja komuniciram ) oko gradnje samog autoriteta sajta, te dolaznih linkova.

Matt Cuts u postu, kao i u komentarima koji su odgovori na pitanja http://www.mattcutts.com/blog/guest-blogging/#comments kaže da Guest blogging sve više zalazi u spam. Međutim, u komentarima opet navodi da ga ne treba isključivati, posebno ako je cilj guest postova dolazak do nove publike itd..

E sad, moje lično mišljenje je da ga i dalje treba raditi. ALi sam i sam u nedoumici kako ?

Osnovna ideja je ne graditi linkove zbog SEO već praviti postove za novu publiku . Ali da li u tom slučaju stavitio i link ? Ako napišem odličan guest post, koji će cstvarno mene prezentovati publici sajta na kom je napisan, i koji če možda i sam rangirati na tražilici, da li će link iz njega biti štetan zato što je link iz Guest posta. Ili je taj link poželjan ? Da li možda nekad ići i sa no folow linkovima ?

Neka moja ideja sve vreme posla i jeste bila da se ide ka korisniku, te da se Guest postovi pišu i radi dolaska do nove populacije, radi širenja svesti o brendu i sajtu za koji se radi, a da uz sve to ide link ka sajtu kao nešto pto je potpuno prirodno. Da li mislite da je to ispravno ?

Kod anchora sam se vodio rečju koju je dbomestar pomenuo u jednom postu još pre više od godinu dana: diversity. Znači, jedan anchor samo jednom, i što je moguće više prirodno. A pored toga, svaki treći anchor da bude no keyword.

Kod co citation dela mi je otprilike najjasnija situacija. Sam post bi trebaloi da bude optimizovan za određenu long tail frazu, kao i samu frazu koja bi se gurala na sajtu ka kom bi vodio link iz posta. Na taj način se vrlo često dešava da nam rangiraju postovi koje smo kao Guest postove pisali na drugim sajtovima, u nekim slučajevima čak da rangiraju bolje nego sami sajtovi za koje radimo.

Pored svega ovog, uz pomoć fb stranica koje sam u međuvremenu izgradio se trudim da za svaki projekat generišem određeni social traffic. Kod g+ mi to ide znatno teže, jer naprosto dosta manje ljudi ga koristi...

Ovo su neka moja razmišljanja o ovom, možda najosetljivijem delu posla trenutno. Šta vi mislite, kako sada graditi autorittet i linkove ?

Treba se razvijati s kvalitetnim sadržajem i pisati postove za ljude koje zanima ta "niša" područje o kojem pišemo, fb i g+ samo pomažu da do našeg sadržaja stigne što veći broj ljudi...
Promocija kroz linkanje je preporučljiva, al ne da pišemo prodajne članke i postove nego postove s objašnjenjima i zanimljivim sadržajem gdje je link k nastavku priče....

Kada pogledam kako raditi SEO za svoje projekte... naravno da ću da guest postujem bilo gde, a odakle mislim da ću imati dosta poseta. Iz tog ugla nije mi bitno da li će link biti nofollow ili ne, ili će možda samo da linkuju ka mojoj Facebook grupi ili ka Twitter nalogu.

Isto tako, pišem na relevantnim forumima, ostavljam komentare na blogove koji su srodne tematike, a koje svakako čitam, ubacujem sajt u relevantne, kvalitetne direktorijume...

O anchoru ne brinem previše. Ako nije prirodan anchor onda uvek biram ili URL ili brand name.

Takođe, pokušavam da što više integrišem društvene medije - Facebook grupe, Twitter, G+, Pinterest...

Suština je da nisam orijentisan na linkove, nego na brand. Kao što si i sam rekao u uvodnom postu - "SEO je postao deo kompletne internet marketing strategije", dakle integracija online i offline. :) SEO - optimizacija za pretraživače, tj. sve više za korisnike, a ne (samo) link building. :)

Mislim da je tvoje pitanje kako raditi SEO za klijente, i tu vidim kako bi bilo relativno teško prodati priču - kvalitet. Do sada je bilo relativno lako, evo vam tolko i tolko blog postova, tolko linkova tu, evo ovaj cool post, infografik ili šta već... i iskreno ako možeš da prodaš priču da radiš kvalitetno i razviješ sistem kako da im pokažeš sve što si za njih uradio u toku meseca i još im dokažeš kakve to pozitivne efekte ima za njih, ekstra!

No, da budemo realni, guest postovi će da prolaze još dosta dugo (pogotovo na domaćem tržištu), samo se treba povećati kvalitet rada (bolji i relevantniji sajtovi, kvalitetniji tekstovi, prirodniji linkovi i teme)... kao i za sve ostalo.

Guest postiranje je možda i najvažnija stvar za google, čisto sumnjam da će to ikada google početi degradirati, a kamoli zaobilaziti.

Izvjesni MattCutss priča gluposti, siguran sam.

Igor Tomić kaže:
Mislim da je tvoje pitanje kako raditi SEO za klijente, i tu vidim kako bi bilo relativno teško prodati priču - kvalitet. Do sada je bilo relativno lako, evo vam tolko i tolko blog postova, tolko linkova tu, evo ovaj cool post, infografik ili šta već... i iskreno ako možeš da prodaš priču da radiš kvalitetno i razviješ sistem kako da im pokažeš sve što si za njih uradio u toku meseca i još im dokažeš kakve to pozitivne efekte ima za njih, ekstra!

Pazi,

ja imam sistem kako prodajem, i to se zaista zasniva na kvalitetu. Klijenta u suštini ne interesuje ni tvoj cms, ni kako ni šta ti to radiš. A ponajmanje treba da ga zanima gde i kako ostavljaš linkove, ili obezbeđuješ social traffic. Ono što je njemu merodavno, bar po meni, je pozicija ( ali ne fiksna, već trendovi i strana, tip druga strana, prva strana, prvih pet itd ), i to na celokupnoj niši, odnosno svim relevantnim frazama. Pored toga, njega treba da zanima Google analitika, i trendovi poseta sa organskih pretraga. Ako posle pet mesec rada kriva ne ide na gore, a posle godinu dana to ne bude značajno, onda se ne radi kako treba...

Ovo je naravno samo moje mišljenje kako sve to predstaviti klijentu. Meni za sada tako ide, i lično mislim da je to pravi put.

Guest post je sigurno metoda koja je na zalasku na ovaj ili onaj nacin. Vec su poceli dijeliti rucne penaltye za GP-ove a uskoro ce sigurno biti algoritamskih umanjivanja takvih linkova.

Kako dalje? Pa iskreno, meni je osobno dosadilo stalno biti korak ispred ili iza Googlea pa sam maksimalno se poceo fokusirat na internet promociju, internet marketing tj. ovo sto je Igor rekao, gradnja branda. E sad, ja to guram i kod svojih klijenata. Znaci da razvijaju svoj vlastiti website i da od njega stvore vrhunski koristan, zabavan, zanimljiv website, da koriste integrirani marketing i sve dostupne kanale. Npr. jedan klijent sam radi Video materijale pa naravno koristimo i video marketing integriran s ostalim kanalima.

Ali fokus je na izradu odlicnog vrhunskog sadrzaja na websiteu u obliku bloga, vrhunskih vodica i slicno. Ali ne kao pojedinacan effort nego u svrhu promocije branda.

Ugl. postoje metode link buildinga osim guestposta ali sve su daleko daleko teze za implementirat (zato i jesu bolje, malo tko ih moze radit) ali prvi preduvjet je vrhunski website sa vrhunskim sadrzajem.

E nakon toga fokus na promociju tog websitea kroz razne kanale, social media, e-mail, youtoube, forum marketing, relationshio building itd. Te s vremenom se onda zasluzuju linkovi, shareovi, likeovi. Sporo i tesko ali prirodno i sigurno.

Osim promocije postoje i metode gradnje linkova a to je stari dobri OUTREACH. Samo ne outreach za guestposting nego za raznorazne druge nacine.

Npr. slozite neki vrhunski vodic na neku temu, npr. "kako sam popraviti vodoinstalacije u kuci". Vodic je vrhunski i ima 30 stranica teksta. To postavite na svoj website. Nakon toga krenete koristit Google querye, trazite blogove koji bi mozda bili zainteresirani da linkaju ili shareaju tako nesto. Znaci Googlate stvari poput diy fraza, vodoinstalacija itd. Nakon sto nadjete listu websiteova koji su pokrivali slicne teme i mogli bi linkati, onda im posaljete e-mail, pohvalite im malo website, kazete da ste naletili na XY tekst ili da ih pratite mjesec dana. Da ste upravo slozili vodic na XY temu te ako misli da je dovoljno dobar da bi bilo cool da ga podjeli sa ekipom na blogu ili facebooku.

Naravno tu sad postoji brdo fora i caka kako nesto bolje ucinit. Npr. ne spominjat i ne trazit link nego drugacije formulirat fraze. Npr. pitat da podjeli sa svojim citateljima.

Ne slati link na vodic jer e-mailovi od nepoznatih osoba sa linkom djeluju kao spam. Tako da link saljete tek kada odgovore.

Na ovu metodu ima sada milijardu twistova. Uvijek gledate smislit neki razlog kako ih kontaktirat a da ima smisla i kako pruzit vrijednost. Npr. "help a webmaster out" metoda bi bila da smislite nacin kako pomoc pojedinom webmasteru. Ako ima ruzan logo ponudit da mu napravite logo, ako ima ruzan website pomoc oko toga, ako negdje ima broken linkove (broken link building metoda) ili error stranice upozorit ga na to, ako negdje vidite neku gresku ili neki problem na websiteu dati im do znanja za to.

Znaci:
1. slozite vrhunski sadrzaj kod sebe na websiteu
2. ciljano trazite websiteove srodnih tema koji bi mogli biti zainteresirani da linkaju na tako nesto
3. smislit dobar razlog kako zapocet konverzaciju kako im pomoc, pruzit value
4. kada uspostavite odnos predloziti ako zele da podjele vas vodic sa svojim posjetiteljima, fanovima itd.

Naravno, ako vas sadrzaj nije al stvarno vrhunski ova metoda ne funkcionira jer sadrzaj mora biti toliko dobar da ga netko pozeli podjeliti. Primjera radi, jedna moja vrhunska radnica (diplomirana profa engleskog i knjizevnosti s 10 godina iskustva u izdavastvu, radila za skoro sve nakladnike knjiga u HRV) znaci kvalificirana osoba, je 3 mjeseca pripremala jedan vodic za jednog klijenta. Cilj je naravno bio slozit najbolji i najdetaljniji vodic na tu temu koju pokrivamo.

OMFG ali sta, kako gdje? Kako slozit tako nes?
There there. Evo ovdje imate 33 primjera sta i kako:
https://internetzarada.org/best-izf-teme-sa-proslih-natjecanja-za-najbolji-t-7049.html

https://internetzarada.org/-optimiz...deom-i-rangiranje-videa-na-googlu-t-6306.html

https://internetzarada.org/google-adwords-vodic-gaw-za-pocetnike-t-7381.html

https://internetzarada.org/kako-zaraditi-velike-novce-malim-niche-web-stranicama-t-5696.html

Pogledajte koliko su ove teme dobile thanksova i shvatit cete da su thanksovi=shareovi=linkovi. Osobno znam koliko je vremena im warrior ulozio u taj vodic i zato je bio pobjedio tada na natjecanju. Umjesto puno pojedinacnih malih trudova na razne aktivnosti, budite pametni, ulozite to vrijeme u jedan pojedinacni materijal, odvojite 1-2-3 mjeseca u jedan vodic i onda se dobijanje linkova, mentiona, shareova, tweetova, +1ova svodi na to da samo nekome u istoj nichi date do znanja da to postoji na lijepi nacin kako sam goreo pisao.

Hard work - Konverzija zna biti 2% za neke od ovih twistova tako da trebate prakticki poslat 500 mailova da bi dobili 10 linkova. A custom krojeni mailovi bolje prolaze.

Jako sam zauzet pa sam samo nabrzake sprckao odgovor cisto da vidite u kojem smjeru ce ici link building nakon sto guestposting metoda bude izgubila svoju vrijednost sto ce se vrlo brzo tj. vec se dogadja.

Ako budem nasao vremena jednog dana budem opsirnije ove stvari objasnio, ali koncept je tu, na vama je da popunite detalje.

Enterijer Stana kaže:
Klijenta u suštini ne interesuje ni tvoj cms, ni kako ni šta ti to radiš. A ponajmanje treba da ga zanima gde i kako ostavljaš linkove, ili obezbeđuješ social traffic.

Da sam ja klijent, vrlo bi me zanimalo gde ostavljaš linkove i kako obezbeđuješ social traffic. Sve je to deo onlajn reputacije, a ako se radi na sumnjiv način konkurencija to lako može da otkrije i iskoristi protiv mene (mog brenda). Iskreno, ja bih tražila vrlo detaljan izveštaj gde su linkovi, pregledala bih sve tekstove koje objavljuješ u moje ime, nadzirala bih social profile koje vodiš u moje ime da vidim kakvu sliku mog brenda gradiš tamo...

Ali opet, to sam ja ;)

@ JelenaM

Tako razmišljaš ti, tako razmišljam i ja, ali je ovde priča o klijentima kojima se radi sajt i citat koji je naveden od člana Enterijer Stana je u potpunosti tačan.

Međutim svako muljanje vodi u neminovan pad reputacije posle nekog pingvina, zato se treba truditi da se za klijenta, posao radi kao za sebe, bez obzira što njega ništa od svega ne zanima.

@JelenaM @Novii

U pravu ste u neku ruku oboje. Jano je da treba da postoji nadzor nad social profilima koje vodimo, pre svega ako su to brand fb stranice ili nešto slično.

Ali, apsolutno mislim da je nemoguće i nepotrebno da klijent zna gde se sve ostavlja link. Klijentov cilj je poseta sa organskih pretraga, a naše je da mu tu relevantnu posetu obezbedimo, odnosno da izgradimno autoritet sajta onako kako smatramo da je najbolje.

Naprosto, ako se radi black hat i kako kažete muljanje, onda su rezultati kratkotrajni. Mi sa svim klijentima imamo dugu saradnju, i to nam je stvarni cilj, da kroz dugu saradnju radimo pravilno, njima donesemo cash back, a onda se otvara i prostor za realizaciju nekih novih naših ideja.

@novii - znam šta pričaš. Razvodnjismo temu, al hbga, i to je deo priče. Baš negde iz tih razloga mislim da treba ići (zapravo da je već odavno trebalo preći) na vođenje komplet onlajn nastupa klijenata umesto samo na neke njegove segmente (SEO, social, on site content, business listings, you name it). To jeste daleko zahtevnije, ali time se radi i na edukaciji klijenata i na sopstvenoj reputaciji, a kad imate edukovane klijente za koje obavljate dobar posao - onda je i vaš posao siguran.

Pričam sa strane, ja se odavno ne bavim SEO-m i ne uzimam nove klijente, ali i kad mi se neko obrati za pomoć oko bloga (mislim na corporate blogs) gledam da im objasnim da i blog treba da posmatraju u kontekstu šire onlajn strategije - kako žele da se predstave, do koje publike da dopru i na koji način, koje probleme pokušavaju da reše. Na taj način se dobijaju naslovi koji će:
a) dobro prolaziti na social media
b) imati potencijal da steknu nove linkove (na načine koje je Davor gore predstavio)
c) podići svest o brendu
d) zaista približiti brend korisnicima.

Hoću da kažem, nijedna metoda za traffic ne bi više trebalo da funkcioniše nezavisno od drugih koje se izaberu. A objedinjenim nastupom se automatski postiže i povećan autoritet sajta i kvalitetan traffic.

E sad, ovakav pristup traži veće timove, i to timove sastavljene od ljudi koji svoj deo posla jako dobro kapiraju u kontekstu šire slike - i mnogo veću angažovanost klijenta, i verovatno nije odgovor na pitanje @Enterijer Stana.

Mada, suma sumarum, možda i jeste: poseta sa Gugla na mom blogu (i na još jednom za koji znam, ne znam da li želi da bude javno "prozvan" pa mu kao štitim identitet :) ) se povećala za preko 25% otkako je na nas linkovao (relevantan) sajt sa DA 64, i to, kako izgleda, sa trendom rasta (mislim na organic posetu). A nismo mu tražili link, dobismo ga na lepe oči - tj. na sadržaj. Ja naročito ič ne vodim računa o SEO na blogu, osim što sam se pobrinula da nema "repova". Na osnovu toga zaključujem da mi ne-SEO aktivnosti donose poene na Guglu; kombinovane, mogu da naprave čuda.

EDIT:E da, pišući ono o konkurenciji koja može da iskoristi sumnjive (ili ne-tako-kvalitetne) metode protiv tebe, imala sam u glavi situacije ovog tipa (u pitanju su političke opcije, kredibilitet prozivača je sumnjiv, ali sve je to nebitno - među određenom grupom ljudi je izazvao sumnju u kredibilitet prozvanog, i to je sve što se računa):

rtnXVr3.png
[/img]

JelenaM kaže:
@novii - znam šta pričaš. Razvodnjismo temu, al hbga, i to je deo priče. Baš negde iz tih razloga mislim da treba ići (zapravo da je već odavno trebalo preći) na vođenje komplet onlajn nastupa klijenata umesto samo na neke njegove segmente (SEO, social, on site content, business listings, you name it). To jeste daleko zahtevnije, ali time se radi i na edukaciji klijenata i na sopstvenoj reputaciji, a kad imate edukovane klijente za koje obavljate dobar posao - onda je i vaš posao siguran.

Jelena M,

ovde si potpuno u pravu, i mi smo to na svu sreću prepoznali već odavno. Nešto se može videti u na brzinu naškrabanom coveru ovde: https://www.facebook.com/WebBusinessSolutionsBelgrade ( nažalost nikako da stignemo da taj cover izdizajniramo u formi u kojoj želim, jer naprosto nemamo vremena. Nadam se da ćemo u narednom periodu to srediti )

Poenta je integrisan nastup, koji treba voditi za klijenta. Ali naravno, SEO ne gurati u stranu, već na neki način taj kompletan nastup ide i u svrhu SEO.

Od Analize, preko koncepta, pa izrade sajta, zatim preko kreiranja sadržaja koji je sada jedan od najvažniojih delova procesa, ( boli da je text, photo ili video ) pa sve do razvoja autorteta sajta ( brenda ) u online svetu kroz pravilan link building, social mediao aktivnosti, Google place optimizaciju itd....

Još samo dodatak vezan za blog, pored ovog što si ti navela, ja bih dodao da se uz pomoć dobrih postova dobija i poseta sa long tail fraza, a ujendo i ojačavaju fraze na sajtu koje kaskaju u pretragama, dok o social media značaju dobrih blog postova mislim da ne treba trošiti reči, oni su nam poznati svima, i bez dobrog sadržaja nema dobrog nastupa na društvenim mrežama.

Google će sigurno umanjiti vrednost linkova iz guest posta ali kako?

Klasični guest post ili ono što se pod njim podrazumeva sadrži ispod posta nešto ovako;

Alaia Williams is a Professional Organizer based in Los Angeles, CA. Her blog,(ovde ide link) includes articles about organizing, simplicity, work/life balance, and productivity.

po ovome Google može algoritamski detektovati guest post i po još nekim stvarima vezanim za imena autora i umanjiti vrednost ovakvog linka.

Ako je link unutar članka sa prirodnim anchorom ,Googleu će biti mnogo teže da detektuje da li se radi o prirodnom linku.
Malo je verovatno da će G. značajno obezvrediti link iz posta jer će time automatski svi drugi linkovi npr.iz footera postati vredniji.
Jedina mogućnost je da se na osnovu velikog broja ovakvih linkova što ne izgleda nimalo prirodno dobije penal kao od pingvina za masu blog komentara i profile linkova.Zato bi ovo trebalo da bude samo jedna od metoda ravnopravna sa drugim dostupnim načinima za gradnju linkova.
Najbolje je za sajtove sa malim budžetima kombinovati što više metoda tako je najsigurnije da sajt neće pretrpeti veliki pad posle promena algoritma.

kvota donekle si u pravu. Kontekstualni linkovi su naravno najbolji nacin za dobivanje linkova prema vlastitom websiteu. Ako se radi link building sa guest postingom onda treba ciljat na kontekstualne linkove.

E sad, ako linkate prema vlastitom smece websiteu i ako je to website s kojeg zelite link, onda vam on nece dati link jer je vas website smece. Opet se vracamo na to da morate imat kvalitetan website tako da kada umetnete link u guestpost unutar texta za to morate imati dobar sadrzaj i dobar vlastitit website.

Sto se tice detektiranja mislim da je problem sto svi mi mislimo da smo pametniji od Googlea i mislimo da znamo kako ce Google detektirati nesto.
Prva stvar, bitan je i blog s kojeg dolazi link. Ako je vas tekst savrseno nemoguce za otkrit dali je prirodan ili neprirodan ali ostali tekstovi na tom websiteu su neprirodni i Google otkrije da website ima dosta guestposteva e onda uzalud tebi sto ti pazis ako ce Google umanjit vrijednost SVIH linkova sa websitea/bloga jer je blog los.

Zasto je prije izasla Panda a ne Penguin? Pa zato jer je Penguin update koristio elemente Pande updatea. Penguin ne analizira samo vase linkove i vas backlink profile nego Penguin analizira WEBSITEOVE I BLOGOVE s kojih dolaze linkovi prema vama. E sad, Google moze te websiteove i blogove koji linkaju analizirat na mnoge nacine.

Nedavno sam procitao jedan nevjerojatan tekst i studiju gdje tvrde da je Google kod Penguin updatea zapravo analizirao READABILITY textova i websiteova koji linkaju prema vani. Za analiziranje readabilitya tekstova koristio je flesch kincaid metodu. http://en.wikipedia.org/wiki/Flesch–Kincaid_readability_tests
Ako je score bio los tj. losa kvaliteta tj. intelektualna razina tekstova, onda su linkovi sa takvim websiteova bili devalvirani. Ako je neki website imao puno linkova sa takvih websiteova e onda je dobio penalty tj. umanjen mu je autoritet.

Ako je readability score nekog teksta i vecine tekstova na nekom websiteu 70 ili losiji, onda su linkovi sa takvih websiteova bezvrijedni. Ako je score 60 ili nizi znaci da je intelektualna vrijednost takvih tekstova veca. Da ljudi, Google moze kompjuterski ustanovit kvalitetu tekstova. Sta readability znaci u ovom slucaju? Procitajte na wikipediji ovaj link sto sam dao, ali uglavnom prati se broj rijeci u recenici, te broj slogova u rijecima pa se onda po nekoj formuli preracunava "score".

Sve Penguin analize su se fokusirale na to da se prati website koji je izgubio rankinge a zapravo je trebalo analizirat websiteove koji linkaju prema onima koji su izgubili rankinge. Meni je ovo dosta revolucionarno otkrice jer potpuno mjenja nacin kako gledam na link building, SEO i internet marketing. Mozes ti imat vrhunski tekst, totalno relevantan, link koji si toliko dobro zamaskirao da se ne moze ustanovit da je guestpost, ali ako je vecina stranica i tekstova na websiteu niske intelektualne razine (los readability grade/score) onda ce Google svejedno umanjit vrijednost tog linka. Studija tvrdi da je poklapanje loseg Flesh Kincaid scorea sa linkovima koji su devalvirani 99.999%. Isto postoje neke informacije da websiteovi tj. stranice koji su bolje rangirani imaju bolji score.

Naravno to nije jedini faktor, ali kad uzmete u obzir ovo plus sve one druge stvari koje Google moze vrlo lako detektirati onda dolazimo do toga da ce Google vrlo lako detektirati neke stvari.

Sta ovo znaci za nas? Da jednostavno $5 tekstovi od indijaca vise ne prolaze. Da nasi vlastiti tekstovi moraju biti na vecoj intelekturalnoj razini (npr. imati manji Flesh Kincaid score od 40 do 60), ispod 40 to je vec fakultetska razina tekstova. A isto vazi i za websiteove i stranice koje linkaju prema nama. Moraju jednostavno imati dobar Flesh Kincaid score tj. websiteovi koji linkaju prema nama moraju biti na visokoj intelektualnoj tj. fakultetskoj razini.

dbomestar kaže:
Nedavno sam procitao jedan nevjerojatan tekst i studiju gdje tvrde da je Google kod Penguin updatea zapravo analizirao READABILITY textova i websiteova koji linkaju prema vani. Za analiziranje readabilitya tekstova koristio je flesch kincaid metodu. http://en.wikipedia.org/wiki/Flesch–Kincaid_readability_tests
Ako je score bio los tj. losa kvaliteta tj. intelektualna razina tekstova, onda su linkovi sa takvim websiteova bili devalvirani. Ako je neki website imao puno linkova sa takvih websiteova e onda je dobio penalty tj. umanjen mu je autoritet.

Ako je readability score nekog teksta i vecine tekstova na nekom websiteu 70 ili losiji, onda su linkovi sa takvih websiteova bezvrijedni. Ako je score 60 ili nizi znaci da je intelektualna vrijednost takvih tekstova veca. Da ljudi, Google moze kompjuterski ustanovit kvalitetu tekstova. Sta readability znaci u ovom slucaju? Procitajte na wikipediji ovaj link sto sam dao, ali uglavnom prati se broj rijeci u recenici, te broj slogova u rijecima pa se onda po nekoj formuli preracunava "score".

...

Sta ovo znaci za nas? Da jednostavno $5 tekstovi od indijaca vise ne prolaze. Da nasi vlastiti tekstovi moraju biti na vecoj intelekturalnoj razini (npr. imati manji Flesh Kincaid score od 40 do 60), ispod 40 to je vec fakultetska razina tekstova. A isto vazi i za websiteove i stranice koje linkaju prema nama. Moraju jednostavno imati dobar Flesh Kincaid score tj. websiteovi koji linkaju prema nama moraju biti na visokoj intelektualnoj tj. fakultetskoj razini.

hm hm hm... zanimljivo ovo s tim bodovima i lako moguće da google to koristi. Ali na koji točno način? To vjerojatno možemo samo nagađati.

Ovo mi bas i nema smisla:

"Moraju jednostavno imati dobar Flesh Kincaid score tj. websiteovi koji linkaju prema nama moraju biti na visokoj intelektualnoj tj. fakultetskoj razini. "

Zasto mi to nema smisla? zato jer web site radimo za posjetitelje. Vjerojatno sirok sloj posjetitelja (bilo opcenito bilo u određenoi niši), a ako cemo preferirati samo visoko intelektualne clanke da bi smo imali site koji je prepoznat u ocima googla kao vrlo autoritativan, tko ce citati te clanke? Prosjecan posjetitelj? Vjerojatno ne. Koja je onda svrha naseg sitea?

Obično se kaže da kad nekom nešto objašnjavaš, da to mora biti jasno da razumije i desetogodišnje djete.

60.0–70.0 easily understood by 13- to 15-year-old students

Po meni bi ovo bilo idealno za tesktove na nekom prosjecnom (kvalitetnom) siteu. Ne vidim cemu teziti sto nizoj vrijednosti. Nema mi logike.

Da, kad bolje razmislim 99% sam siguran da google to koristi kao jedan od faktora. Jedan od. Koju točno važnost ima, ne znam, ali mislim da i nije ključna tj. nije ključno da skor bude što niži.

Vjerojatno nije jedini ali mislim da je faktor koji ima puno veci utjecaj nego sto mi mislimo da ima.

Logike da je to tako ima kada pogledas bit picture. Google je privatna firma koja tezi vecoj zaradi a ne javna ustanova koja siri world peace. Kada to tako gledamo, logicno ili ne oni ce ucinit ono sta oni smatraju da ce im donijeti najvise profita. Kao i svi mi.

Stvar je u ovome. Kada imas 100 istih tj. vrlo slicnih "necega", moras po necemu nekako odluciti koji ti je bolji a koji nije. Ja kada mi se prijavi 500 radnika za posao jednostavno moram smislit neke kriterije po kojima cu smanjiti listu i imati uzi izbor. Znaci ako ne definiram kriterije, koji mozda neki put nisu ni logicni ni posteni ali ce mi pomoci da nekako suzim izbor. Sto je veca kolicina "necega" to je bitnije definirat vise kriterija a Google nema 500 stranica za izabrat najbolje medju njima nego ne znam ni ja koliko.

Flesh Kincaid metoda mozda nije logicna, mozda nije postena, mozda nije idealna i mozda nedaje savrsene rezultate ali je upotrebljiva i zato je sasvim logicno da ju Google koristi. Ali vjerujem da u prici ima puno tih IF THEN odluka kada odlucuje kada ovo ima vecu vrijednost a kada nema.

Prije su koristili neku formulu sa Penguinom a kasnije su koristili neku drugu slicnu formulu sa drugim iteracijama Penguina jer su testirali i dobili bolje rezultate s njome. Pretpostavka je da je Google ciljao na guestposteve sa plitkim tekstovima i njih devalvirao. U to mogu spadati losi guestpostevi, article direktoriji, blog mreze i jos mnogo mnogo websiteova koji su jednostavno lose kvalitete i zato imaju plitak sadrazaj nize intelektualne vrijednosti. Dok npr. link sa NY Timesa koji ima profesionalne novinare, lektore, subject matter experte ce neke teme pokrit dublje i samim time ce imat bolji score. Mislim da ono sto se analizira ovime jest koliko je netko upoznat sa materijom jer barem po meni sto je tekst vise "niche" in-depth pokriven to ce koristit strucnije izraze sto ce rezultirat boljim scoreom. Cak je spomenuto da sto je tekst imao vise "rijetkih" fraza to je bolje rezultate imao kod Googlea.

Kontekst svake niche. Vjerujem da je Google gledao "tko ima bolji score" a ne da je podvlacio crtu na nekom scoreu a moguce da je koristio i odredjenu kombinaciju tih dviju stvari. Tako da ako je neka nicha gdje nema npr. znanstvenih radova, onda je izbor izmedju 100 neznanstvenih textkova bolje ce rangirati onaj koji je najdublje pokriven. E sad ako je tema o nekim intelektualnim znanstvenim radovima onda je izbor izmedju 100 takvih tekstova. Kriteriji je recimo "isti" ali svaka nicha je drugacija tj. bitan je kontekst.

Vezano za onaj IF THEN. Vjerojatno se uzima u obzir tj. i u kontekst duzina teksta jer mnoge studije pokazuju da duzi tekstovi bolje rangiraju. Logika je iza ovoga jednostavno. Puno vise toga mozes reci ako ti je tekst duzi nego ako je 100 rijeci. Pogledajte nas forum npr. i recite mi dali 1 line postovi dobijaju thanksove. Tako da u kombinaciji duzina teksta + flesh kincaid score vec polako dobijamo kontekst sta bi moglo bolje rangirat. A opet, to su samo 2 od 200-300 faktora heh. Kad na to dodamo sve ostale klasicne SEO faktore stvari postaju zanimljive.

Da se malo uključim u ovu temu, nije to da imam nešto posebno za reći, ali potreban mi je izvjestan broj postova kako bih postavila oglas :D Dakle, Panda, Penguin i taj Hummingbird na kraju.. ne znam baš o čemu se posebno radi, ali sam, kao i mnogi drugi, osjetila na vlastitoj koži. Sajtovi o kreditima (jako konkurentna oblast u SWE) koji su donosili lijepu zaradu, odjednom su izgubili saobraćaj, a ja izvisila (thank you very much, Google :fever ) Sadržaj nije bio neki, s backlinkingom, uopšte, nisam radila, i na kraju nije se čuditi da se to dogodilo.

Vi ovdje puno pričate o guest bloggingu, ali šta će ljudi ( i žene, ha?) koji se ne žele baviti internet marketingom u tom obliku, ljudi koji posjeduju webshopove, lokalne biznise i sl.? Neće valjda ići i pisati po drugim sličnim sajtovima kako bi se čulo za njih? Nećete ići svom najvećem konkurentu i tražiti link, zar ne? Primjer ovih mojih sajtova o kreditima koje imam, i gdje u SWE ima na hiljade istih, i svi oni pišu o bankama i zajmodavcima, tu se, zaista, ne može biti posebno originalan. Ostaje jedino plaćeno oglašavanje, ali tako se ne gradi autoritet i povratni linkovi, zar ne? Pitanje je kako graditi autoritet u iznimno konkurentnim branšama...?

Kako, dakle, graditi linkove, a da ne moraš da se dodvoravaš drugim webmasterima, kako imati neovisan sistem, odnosno sistem neovisnosti, da ne zavisiš ni od Googla ni od FB i sl.? To me ponukalo da malo pretražim da li postoji tako nešto i pronašla sam tipa koji prilično interesantno o tome priča i piše (nije mu reklama, ne poznajem ga, a koga interesuje to je neximuss.com - možda ste i čuli o njemu) . Na njegovom sajtu ili na seo.ba sam pročitala i zanimlijvu priču o novoj formuli za on-site optimizaciju koja će, navodno, tek da zaživi (WDF*IDF), piše o content marketingu za 2014 i ima neke zanimljive videos, pa ko želi može da pogleda. Imam neki osjećaj da se taj sistem neovisnosti temelji na ulovu e-mail adrese posjetioca, pa da mu se onda stalno možeš vraćati sa nekim ponudama.. ali to je manje-više poznato.

alencia kaže:
Vi ovdje puno pričate o guest bloggingu, ali šta će ljudi ( i žene, ha?) koji se ne žele baviti internet marketingom u tom obliku, ljudi koji posjeduju webshopove, lokalne biznise i sl.?

Isto pitanje mogu postavit u drugom obliku. Poskupile su reklame na televiziji i sta ce sada lokalni biznisi koji si ne mogu to priustit?

Jednostavno, tko nesto ne zna ili si ne moze priustit ili nema vremena nece to radit. Nisam nigdje procitao da se podrazumjeva da internet promocija mora biti besplatna, jeftina i povoljna. Internet, televizija, novine, sajmovi u bilo kojem obliku marketinga (i biznisa) oni s najvise resursa tj. znanja, kreativnosti, vremena, novca ce se moci najbolje ispromovirati. Tko jaci taj kaci, u offline i online svijetu. Sto vise svi prelaze na internet to je konkurencija veca a promocija zahtjevnija.

alencia kaže:
Neće valjda ići i pisati po drugim sličnim sajtovima kako bi se čulo za njih? Nećete ići svom najvećem konkurentu i tražiti link, zar ne?

Oni su bas idealna mjesta za gledat dobiti link. Treba biti pametan, sposoban i prvenstveno kreativan pa smislit nacin kako da ti upravo konkurencija da link.

alencia kaže:
Primjer ovih mojih sajtova o kreditima koje imam, i gdje u SWE ima na hiljade istih, i svi oni pišu o bankama i zajmodavcima, tu se, zaista, ne može biti posebno originalan. Ostaje jedino plaćeno oglašavanje, ali tako se ne gradi autoritet i povratni linkovi, zar ne? Pitanje je kako graditi autoritet u iznimno konkurentnim branšama...?

Autoritet gradis tako da se fokusiras na uzu nichu. Ako si tu vec donijela krivu odluku onda je to losa poslovna odluka, opet kazem, oni najsposobniji ce najvise izvuc od interneta ili bilo kojeg oblika biznisa.

Zapravo, najkreativniji se u takvim industrijama prepoznaju.
https://www.mint.com/ je u uvjetno receno dosadnoj industriji jos tamo 2007/8 pokrenuo blog sa kvalitetnim temama gdje je isto redovito objavljivao i zanimljive infografike. Kontinuirano je proizvodio zanimljiv i koristan sadrzaj u "dosadnoj" nichi i zato danas ima 30 000 websiteova sto linkaju na njih.

Again, znanje+kreativa = dobro a ako dodamo $$$ onda je odlicno.

alencia kaže:
Imam neki osjećaj da se taj sistem neovisnosti temelji na ulovu e-mail adrese posjetioca, pa da mu se onda stalno možeš vraćati sa nekim ponudama.. ali to je manje-više poznato.

Ja imam neki osećaj da nisi pažljivo slušala/čitala. "Sistem neovisnosti" kako ga je Nedo nazvao zasniva se na ravnopravnoj zastupljenosti svih kanala koje koristimo za dovođenje buying poseta (btw jako mi se dopada što mu je akcenat na buying, ne samo na posetama radi poseta - prečesto se to prenebregava). Koncept je potpuno logičan, jer nijedan od kanala posete nije pod našom kontrolom; ravnopravnim (koliko-toliko) koncentrisanjem napora na više različitih kanala obezbeđuje se veća stabilnost posla, tako da ako recimo G opet napravi update algoritma ili Zuckerberg reši da pokloni 51% akcija FB nekoj neprofitnoj organizaciji ili hakuju bazu podataka Awebera, udar na posete jednog sajta ne bi bio recimo 80 nego recimo 20%, što je znatno prihvatljivije.

Potencijalni problem koji i sam navodi, naročito za one man/woman shows, je taj da jedan čovek teško da može dobro da pokrije i održanje kvaliteta sajta i kvalitetan a ravnopravan rad na promociji (svaki kanal zasebno, a da pritom deluju kao celina), tako da se treba koncentrisati na jedan, najviše dva projekta (naspram dosadašnje prakse solo marketara da "neguju" po više desetina sajtova). Za firme je druga priča, al i nemamo ovde nešto firmi pa da ne širim.

JelenaM kaže:
alencia kaže:
Imam neki osjećaj da se taj sistem neovisnosti temelji na ulovu e-mail adrese posjetioca, pa da mu se onda stalno možeš vraćati sa nekim ponudama.. ali to je manje-više poznato.

Ja imam neki osećaj da nisi pažljivo slušala/čitala. "Sistem neovisnosti" kako ga je Nedo nazvao zasniva se na ravnopravnoj zastupljenosti svih kanala koje koristimo za dovođenje buying poseta (btw jako mi se dopada što mu je akcenat na buying, ne samo na posetama radi poseta - prečesto se to prenebregava). Koncept je potpuno logičan, jer nijedan od kanala posete nije pod našom kontrolom; ravnopravnim (koliko-toliko) koncentrisanjem napora na više različitih kanala obezbeđuje se veća stabilnost posla, tako da ako recimo G opet napravi update algoritma ili Zuckerberg reši da pokloni 51% akcija FB nekoj neprofitnoj organizaciji ili hakuju bazu podataka Awebera, udar na posete jednog sajta ne bi bio recimo 80 nego recimo 20%, što je znatno prihvatljivije.

Potencijalni problem koji i sam navodi, naročito za one man/woman shows, je taj da jedan čovek teško da može dobro da pokrije i održanje kvaliteta sajta i kvalitetan a ravnopravan rad na promociji (svaki kanal zasebno, a da pritom deluju kao celina), tako da se treba koncentrisati na jedan, najviše dva projekta (naspram dosadašnje prakse solo marketara da "neguju" po više desetina sajtova). Za firme je druga priča, al i nemamo ovde nešto firmi pa da ne širim.
Ok, može i tako :D Slažem se da jedan čovjek ne može da stigne na sve strane, pa sam i sama počela da smanjujem broj svojih sajtova. Ali i dalje se pitam kako mi "neblogeri" da napravimo autoritativan sajt, webshop i sl.? Kod takvih sajtova je od samog početka akcenat na buying, i kome je tu stalo do praznih posjeta.. Možda samo onima koji žive od AdSensa, ali to je prema meni samo dodatni izvor zarade.. Morate imati konkretan proizvod na prodaju kako biste zaradili, pa makar kao affiliate.

Ja to ovako gledam. Autoritet sajta (ono što smatramo pod tim terminom) je važan samo za Gugl, korisnicima je potpuno nebitan. Iz istog razloga, potpuno je nebitan i za bilo koji drugi kanal osim organic poseta.

Ako baš hoćeš samo na organic... realno, nisi Amazon pa da milioni blogera i ostalih prirodno linkuju na tebe (a trebaju ti i linkovi iz teksta). Imaš dve opcije: da budeš kreativna sa sadržajem, ili da budeš kreativna u link buildingu (perfektan on page se podrazumeva). Ako nećeš sadržaj, onda recimo:

- da li možeš neki proizvod da alališ i pokloniš određenom broju blogera u zamenu za review?
- možeš li da napraviš neki geg na sajtu, neku ludačku homepage ili podelu kategorija, ili da poneki proizvod predstaviš na neobičan način i onda suptilno skreneš pažnju ljudima u industriji na te stranice? (ovo je dobro i za social)

Imaš još gomilu ideja ovde i ovde, zapravo Gugl je pun tih stvari ("creative link building"), vidi da li možeš da primeniš nešto od toga. Ne traži neku novu "laku i proverenu" lb metodu, toga više nema.

Back
Na vrh