Sve manje se treba misliti samo na linkove, čak i pri rangiranju sajta na Google. Isitna, linkovi su i dalje najbitniji, ali će u budućnosti biti mnogo važnije biti prisutan na više kanala odjednom. To je uostalom i sistem nezavisnosti koji se spominje - što manje zavisiti od jednog kanala posete, dolazila ona sa Googlea, Facebooka, sa foruma, blogova, preko plaćenih oglasa ili nečeg šestog...
alencia kaže:
Vi ovdje puno pričate o guest bloggingu, ali šta će ljudi ( i žene, ha?) koji se ne žele baviti internet marketingom u tom obliku, ljudi koji posjeduju webshopove, lokalne biznise i sl.? Neće valjda ići i pisati po drugim sličnim sajtovima kako bi se čulo za njih? Nećete ići svom najvećem konkurentu i tražiti link, zar ne? Primjer ovih mojih sajtova o kreditima koje imam, i gdje u SWE ima na hiljade istih, i svi oni pišu o bankama i zajmodavcima, tu se, zaista, ne može biti posebno originalan. Ostaje jedino plaćeno oglašavanje, ali tako se ne gradi autoritet i povratni linkovi, zar ne? Pitanje je kako graditi autoritet u iznimno konkurentnim branšama...?
Kako, dakle, graditi linkove, a da ne moraš da se dodvoravaš drugim webmasterima, kako imati neovisan sistem, odnosno sistem neovisnosti, da ne zavisiš ni od Googla ni od FB i sl.? To me ponukalo da malo pretražim da li postoji tako nešto i pronašla sam tipa koji prilično interesantno o tome priča i piše (nije mu reklama, ne poznajem ga, a koga interesuje to je
neximuss.com - možda ste i čuli o njemu) . Na njegovom sajtu ili na seo.ba sam pročitala i zanimlijvu priču o novoj formuli za on-site optimizaciju koja će, navodno, tek da zaživi (WDF*IDF), piše o content marketingu za 2014 i ima neke zanimljive videos, pa ko želi može da pogleda. Imam neki osjećaj da se taj sistem neovisnosti temelji na ulovu e-mail adrese posjetioca, pa da mu se onda stalno možeš vraćati sa nekim ponudama.. ali to je manje-više poznato.
Ono što meni deluje da želiš izbeći jeste kontakt sa ljudima. Ja ne vidim kako ćeš uspeti da navedeš nekoga da postavi tvoj članak ili opiše tvoj proizvod bez "dodvoravanja". Isto tako, bez komunikacije sa ljudima jako teško ćeš imati kvalitetnu Facebook grupu sa koje će ti dugoročno stizati poseta. Jednostavno komunikacija je ključ pri prodaji, kao što je i uvek bila. A mi jesmo prodavci, s tim da nam internet daje tu prednost da ne moramo biti ne znam koliko harizmatični na prvu loptu, već se možemo predstaviti sadržajima koje pravimo.
Dalje, kažeš da ima na hiljade istih sajtova kao što je tvoj. Ako ti ne vidiš razlog zašto bi neko koristio baš tvoj sajt, zašto misliš da će ga neko drugi koristiti umesto bilo kojeg konkurenta? Ja iskreno ne vidim zašto bih počinjao bilo koji sajt ili uopšte projekat, ako ne mislim da sam bar u nečemu kvalitetniji od ostalih. Da se u nečemu pozitivno razlikujem, da će baš od mene zbog toga nečega ljudi da kupe proizvod ili da konzumiraju sadržaj koji kreiram i time i reklame koje uz njega serviram.
I ne slažem se da ne možeš biti posebno originalna. Skoro pa bih se kladio da možeš da uzmeš najizlizaniju temu o kojoj se najčešće piše, i da ukoliko uložiš celu radnu nedelju da ispišeš jedan ultra kvalitetan, sveobuhvatan tekst koji pokriva kompletnu temu iz jedne oblasti, da ćeš imati čitanost, shareove, linkove, a na kraju i nove korisnike usluge.
Većina blogova ima dosadne, generičke tekstove koji se, kao i tvoj sajt, mogu naći na 1000 drugih mesta. Dakle složi tekst o jednoj temi koji ne mora čak ni da nastane na osnovu originalne ideje, samo da je o temi o kojoj pišeš taj tekst najkvalitetniji, najlepše prezentovan, jednostavno najbolji. To je jedan način da napraviš razliku u odnostu na konkurenciju.
Može se napraviti razlika čak i u najzasićenijim tržištima. Pekare... meni je svejedno u koju ću ako se one ni počemu ne razlikuju, svejedno mi je u kojoj ću kupiti pecivo. Iako je relativno lako napraviti razliku, 99% pekara je isto. Dragan Varagić je pisao odličan tekst o tome kako se jedna pekara u Novom Sadu izdvojila od mase drugih, a u tekstu je dao još jedan primer kako jedan posao može da napravi razliku u masi istih konkurenata. Preporučujem da ga pročitate:
http://www.draganvaragic.com/blog/k...ima-primeri-pekare-primerai-picerije-caribic/
I za kraj da ostavim još jedan link prema jednoj vrhunskoj temi na WickedFire... preporučujem da pročitate kako post, tako i sve odgovore, vredi vremena, jer tekst nudi dosta ideja o tome kako se razlikovati u prezasićenim industrijama.
http://www.wickedfire.com/enlightened-members/177893-traffic-leaks-final-level.html
U kvalitetan marketing se jednostavno mora uložiti mnogo znanja, mnogo vremena, ili mnogo novca. Druge nema, osim ako nisi jedan od malog broja ljudi koji znaju da ponude pogode nerv i ljudima ponude nešto zaista novo, i to konsistentno.
PS. Nemoj se uzdati ni u kakve formule za pisanje tekstova. Ona formula možda i pomaže, ali značajno može da pomogne samo ukoliko je tvoj sadržaj već vrhunski, da ga napravi još boljim. Mada nisam nešto uveren u efikasnost te formule. Koliko shvatam, čak i da funkcioniše, morala bi biti posebno izračunata za svaki pojedinačni jezik.