• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SEO Savjet

pike222

Član
Tu od
22 Pro 2010
Izvinjavam se unaprijed ako sam promasio podoforum u koji sam trebao postirati pitanje.
Naime htjeo sam da uradim stranicu na kojoj cu skupljati clanke sa raznih sajtova na odredjenu temu tipa svi clanci na jednom mjestu iz odredjene oblasti.Malo sam istrazivao oko google i cini mi se da bih mogao biti banovan zbog copyrights.Naravno nema smisla praviti neki sajt a neocekivati posjete sa trazilica pa me zanima vase misljenje kako da se napravi jedan takav sajt a da izbjegnem ban.
Nasao sam nekoliko portala koji cisto prenose vijesti sa svih drugih portala i itekako su rankirani na google pa mi je logicno da ima neki nacin da se to uradi.

POzz

nećeš moći očekivati neki veliki promet sa tražilica jer je Google-u trenutno jako bitan kvalitetan i unikatan sadržaj, mrzi kopirane članke pa...

pike222 kaže:
Izvinjavam se unaprijed ako sam promasio podoforum u koji sam trebao postirati pitanje.
Naime htjeo sam da uradim stranicu na kojoj cu skupljati clanke sa raznih sajtova na odredjenu temu tipa svi clanci na jednom mjestu iz odredjene oblasti.Malo sam istrazivao oko google i cini mi se da bih mogao biti banovan zbog copyrights.Naravno nema smisla praviti neki sajt a neocekivati posjete sa trazilica pa me zanima vase misljenje kako da se napravi jedan takav sajt a da izbjegnem ban.
Nasao sam nekoliko portala koji cisto prenose vijesti sa svih drugih portala i itekako su rankirani na google pa mi je logicno da ima neki nacin da se to uradi.

POzz

Mani se toga, vecina webmastera uzasno mrzi da im se kopira sadrzaj bez dozvole, google mrzi copy-paste clanke, i to uopste nije perspektivno.
To mozes raditi preuzimanje njihovog rss feeda, ali kazem ti - mucni malo glavom i istrazicu trziste, pa pocni da radis. Za pocetak skoci do Istoka Pavlovica i vidi njegov post o miko nisama, bas je bila tema sa i ovde aktuelna ;)

Ma ovo sam htjeo da uradim nesto vise iz hobija za odredjenu temu da raji olaksam trazenje odredjenog contenta...al nema smisla nesto raditi ako te raja nece preko googla naci.a izmjeniti clanke bas i nije pozeljno jer se gubi smisao ideje.

pike222 kaže:
Ma ovo sam htjeo da uradim nesto vise iz hobija za odredjenu temu da raji olaksam trazenje odredjenog contenta...al nema smisla nesto raditi ako te raja nece preko googla naci.a izmjeniti clanke bas i nije pozeljno jer se gubi smisao ideje.

Pa da, trebao bi ti brutalno dobar linkbuilding da bi samo neke od njih mogao prestici na google za te iste termine. Jako tesko. Plus sto ce njihovi clanci biti stariji tako da tu slabo imas sanse.

Kazem ti istrazuj malo sta se trazi na google a gde je koliko toliko slabija konkurencija i izaberi jednu oblast npr: teretana, ptice itd i gruvaj to. Naravno pre toga dobro istrazi trziste vidi kako bi to mogao da kasnije monetizujes itd.
Znaci sve to lepo stavi na papir, izvagaj i pocni da radis nesto novo, samo nemoj kopirati nesto sto je vec izvakano sto puta, i ti ces imati vise uspeha a i ovo nase internet podneblje ce dobiti jedan novi lep sajt ;)

Ako ti bude trebala pomoc oko odabira oblasti iz koje bi radio sajt, ideje itd, oseti se slobodnim pa me kontaktiraj preko poruke, ja ne stizem sve ideje realizovati, tako da ako treba pomoc tu sam ;)

:waving

Pa mogu ti reci da,iako sam skoro diplomirani menadzer,ove strateske analize radim samo za potrebe faksa :)...ovo oko interneta skontam da mi se svidja neka ideja i krecem u akciju sto nekad i nije lose jer sam na nekim projektima fino zaradio a da sam napravio neku dobru analizu sigurno bih dosao do zakljucka da se neisplate raditi..Vjerovatno mi optimizam daje cinjenica da nikad to nisu prevelika ulaganja ( osim slobodnog vremena ) a kako mi nije tesko raditi krecem bez puno razmisljanja.Moracu se malo vise posvetiti ucenju backlinkinga a i malo cu promijeniti pristup izradi stranice...

P.S.samo jedno pitanje sa pocetka posta. kako stranica sto kupi sve clanke sa svih mogucih portala ima dobar google ranking iako im je 100% contenta u cijelosti preuzeto sa drugih portala.

pike222 kaže:
Pa mogu ti reci da,iako sam skoro diplomirani menadzer,ove strateske analize radim samo za potrebe faksa :)...ovo oko interneta skontam da mi se svidja neka ideja i krecem u akciju sto nekad i nije lose jer sam na nekim projektima fino zaradio a da sam napravio neku dobru analizu sigurno bih dosao do zakljucka da se neisplate raditi..Vjerovatno mi optimizam daje cinjenica da nikad to nisu prevelika ulaganja ( osim slobodnog vremena ) a kako mi nije tesko raditi krecem bez puno razmisljanja.Moracu se malo vise posvetiti ucenju backlinkinga a i malo cu promijeniti pristup izradi stranice...

P.S.samo jedno pitanje sa pocetka posta. kako stranica sto kupi sve clanke sa svih mogucih portala ima dobar google ranking iako im je 100% contenta u cijelosti preuzeto sa drugih portala.

Vjerojatno zato što ima link prema sajtu odakle kupi sadržaj, npr nešto tipa "preuzeto sa *link na članak/tekst/web page*" i onda je to kao dopušteno i Google (navodno) ne gleda na to kritički.

pike222 kaže:
Da li pod ranking podrazumevas Page Rank ili poziciju u rezultatima pretrage?
Mnogi portali prenose vesti sa drugih sajtova ali tih vesti nema u rezultatima pretrage iako ti sajtovi imaju dopar Page Rank koji su stekli uz link building i nesto svog unikatnog sadržaja.Oni imaju uglavnom stalne posetitelje i malo se oslanjaju na posete sa tražilica.

1kvota1 kaže:
pike222 kaže:
Da li pod ranking podrazumevas Page Rank ili poziciju u rezultatima pretrage?
Mnogi portali prenose vesti sa drugih sajtova ali tih vesti nema u rezultatima pretrage iako ti sajtovi imaju dopar Page Rank koji su stekli uz link building i nesto svog unikatnog sadržaja.Oni imaju uglavnom stalne posetitelje i malo se oslanjaju na posete sa tražilica.

Mislio sam na rezultate pretrage al evo bas nakon tvog posta otisao sam na naslovi.net uzeo prvu vijest i ukucao u google..otvorio mi je naslove na 4 poziciji iako i iznad i ispod portali imaju skoro pa istu vijest..mozes i sam testirati...to je stvar koja me zbunjuje

rovad kaže:
pike222 kaže:

Vjerojatno zato što ima link prema sajtu odakle kupi sadržaj, npr nešto tipa "preuzeto sa *link na članak/tekst/web page*" i onda je to kao dopušteno i Google (navodno) ne gleda na to kritički.
ja u principu tako i radim. imam mali blogspot kao portal, koji nije napravljen za "makin money" nego cisto meni kao vjezba iz neke vrste analize - na kakve vrste vijesit ljudi najvise reaguju, kakav je feedback itd...
imam svojih originalnih clanaka a kako bi blog non stop imao makar 15-ak vijesti na dan, imam dosta i tudjeg materijala, ali ispod clanaka redovno stavljam link ka izvornom sajtu odakle sam preuzeo vijest. page ranking me u ovom slucaju ne zanima, , vise me zanima kako ljudi reaguju i na sta najvise reaguju...

montozza kaže:
rovad kaže:
pike222 kaže:

ja u principu tako i radim. imam mali blogspot kao portal, koji nije napravljen za "makin money" nego cisto meni kao vjezba iz neke vrste analize - na kakve vrste vijesit ljudi najvise reaguju, kakav je feedback itd...
imam svojih originalnih clanaka a kako bi blog non stop imao makar 15-ak vijesti na dan, imam dosta i tudjeg materijala, ali ispod clanaka redovno stavljam link ka izvornom sajtu odakle sam preuzeo vijest. page ranking me u ovom slucaju ne zanima, , vise me zanima kako ljudi reaguju i na sta najvise reaguju...

Pa najvise reaguju na senzacije. Eto bas pre dva meseca neki sajt je lupio da se 15 marta gasi facebook, na tu vest zabelezio na hiljade i hiljade komentara i stotine hiljada poseta, a evo neki dan prosao 15 mart i facebook jos uvek nije rikno. Znaci rokaj samo po senzacijama i poseta ce biti velika. Naprimer odredi neki novi datum riknjavanja fejsa i pusti vest i eto ti poseta i poseta...:)

ma kapiram...ali ne idem za klasicnim senzacijama...sta mi vrijedi ako danas budem imao 10.000 posjeta i tako par dana a onda padnem na 500 jer ljudi nece vjerovati nijednoj stvari koju napisem...vise sam fokusiran an to da linkujem vijesti u vezi mostara prevashodno a zatim i BiH i regiona koje se krecu od dezulovicevih kolumni do poneke sportske vijesti..a sve to "prosaram" sa nekim clancima koje su dusu dale za linkeri.com i slicne sajtove :) tipa nevjerovatno ali istinito....plus neke moje kolumnne, price, filmske i muzicke recenzije itd...

Back
Na vrh