• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pitanje oko kriptovalute i placanje poreza

persie

Član
Tu od
2 Velj 2014
Zdravo,

Pre svega, svaka cast na ozivljavanju foruma, od kojeg sam mnogo toga naucio :)

Ne znam gde da stavim ovo pitanje, hteo bih da pitam, dali je moguce da se trguje kriptovalutama iz jedne drzave a da sam prijavljen na svoju adresu u Srbiji sa mojim licnim podacima o srpskoj rezidenciji.
Posto ja zivim i radim u Slovackoj ali imam prebivaliste i u Srbiji.
Pitam zbog toga, sto u Slovackoj naplacuju fizickoj osobi koja je zaradila do 33000 e je 33%, a preko 33000 je cak 42%! dok kod nas je porez samo 15% od zarade trgovine kriptovalutama.
Trgovao bih na moje podatke iz srbije, i placao bih porez za nasu drzavu a ne Slovacku, ne znam dal je to moguce.

Hvala na svim odgovorima, unapred.
Dosta me je zainteresovala ova tema u poslednje vreme oko kripto, od kada je bitcoin i ether skocila cena drasticno.

Ćao,

Možeš da trguješ iz bilo koje zemlje to je upravo poenta trgovanja Crypto valutama, jer je "globalno".
Porez nastaje onog momenta (bar za sada) kada ti pretvoriš crypto valute u Fiat i primiš isplatu na banku.

Ovo je sve i dalje u "sivoj" zoni ali s obzirom da poslednja dešavanja u Srbiji oko freelancing-a, ova tema je veoma osjetljiva oko
plaćanja poreza na prihod iz inostranstva.

Ovde je takođe veoma bitno da u trgovanju akcijama npr. plaća se porez na dobit 15% ali to znači ako kupiš akcije za 1000,
prodaš akcije za 2000, plaćaš 15% na 1000, problem kod kriptovaluta je što bi trebao da imaš za koliko si ti "kupio" pa prodao, a zatim platiti 15% na zaradu (razliku kupovine i prodaje)

Znači ovde je pitanje na koji način ćeš uplatiti novac za trgovanje, i gdje ćeš ga isplatiti.

Lp

Da da, hvala na odgovoru. Znam da se placa razlika izmedju kupovine i prodaje.
Znaci platicu porez srbiji za akciju ako taj fiat novac prebacim na bankovni racun u Srbiji?
Jos mi nesto nije jasno, kazu da se placa i porez kad kupis kripto za kripto. to naplacuju isto ako si dobio neki profit izmedju transakcije i prebacio taj profit u fiat pa na racun banke?

Moj savjet bi bio da se dobro raspitas u poreznoj upravi na sto se i na koji nacin obracunava porez vezano za kripto valute... Kod nas u HR je situacija ovakva... uplatio si 1000 € na coinbase i kupio bitcoin... za neko vrijeme kad izvlacis kripto na svoj tekuci / devizni racun u banci trebao bi platiti 12% porez na kapitalnu dobit... recimo tvoj btc ima vrijednost 2000€i to zelis povuc... na pocetku iduce godine ispunjavas papir na kojem pises tvoju zaradu - sve naknade koje si platio (uplata na coinbase, slanje na binance, slanje sa binance-a na coinbase i slanje sa coinbase-a na devizni ) i kad to sve zbrojis oduzmes... na tvoj realni profit ide 12% poreza koje platis drzavi i svi sretni i zadovoljni... kao sto rekoh najbolje ti se raspitat u drzavnom tijelu koji se brine za poreze gradjana oni bi trebali najbolje znat kako gdje i sto napravit

Ja koristim posrednika pri otkupu kriptovaluta, uzme mi proviziju od 5% ali sve je na njemu, i to oko poreza i oko praćenja kursa. Ne znam puno o bitkoinu i ne želim da se zamaram da ućim. Vidim da je trend da se trguje sa njima, uključili su se i mnogi koji vise po kladionicama, ja obrćem neku manju sumu. Čisto da učestvujem. MOžda krenem da majnujem samo mi prevelika investicija oko opreme

Da, verovatno cu i da idem kod poreske uprave da se informisem bolje.
Slovaci su ga ubili sa porezom, placas 19% + za zdravstveno 14%, dok u ceskoj se placa samo 15%.

Uvek mozes naci ljude koji bi uz procenat ti otkupili btc ili bilo koju drugu valutu i tako bi izbegao porez da platis, jer neces imati dokaz da si vadio pare kroz banku..

Da, verovatno cu i da idem kod poreske uprave da se informisem bolje.
Slovaci su ga ubili sa porezom, placas 19% + za zdravstveno 14%, dok u ceskoj se placa samo 15%.
ako ti je potrebno za svaki koin da znas dobit i ostala cuda vezana uz porez na kripto... ovaj servis CoinTracker ti moze biti od velike koristi... placa se mjesecna naknada za kripto analizu tvog profila i fora je mozes jako puno exchange stranica povezati i samim time dobiti jako puno podataka vezano za porez... od same uplate na pojedinu mjenjacnicu do raznih statistika trgovanja koje si napravio u odredjenom periodu... takodjer uvijek mozes koristiti localbitcoins platformu i na taj nacin prebaciti btc i ostale valute direktno u cash... ne znam kako je kod vas ali kod nas u zg-u postoji na nekoliko lokacija i BTC bankomat koji uzima 10% provizije i daje naravno lokalnu valutu ( kune)... ako zelis pak biti izvan placanja poreza do neke mjere... uvijek mozes uzeti jednu od kartica tipa Wirex, crypto.com,binance karticu i na taj nacin trositi svoj kripto.

edit:
p.s. ako se radi o vecem iznosu ja bi definitivno isao na opciju placanja poreza da na kraju krajeva znas da te nitko ne moze kasnije pitat od kuda ti odjednom 100 000€ na tvom racunu ...

Zdravo svima, nova sam h svemh ovome. Htela bih da pocnem da radim sa kriptovalutama ali apsolutno ne znam nista o tome. Gde uloziti, koliko,u sta, e novcanik,isplata,porezi... itd .
Uclanila sam se na ovaj forum jer mi deluje nekako najiskrenije i sa najpouzdanijim informacijama.
Nadam se da ce mi neko pomoci , hvala Unapred!
Lep pozdrav.

Zdravo svima, nova sam h svemh ovome. Htela bih da pocnem da radim sa kriptovalutama ali apsolutno ne znam nista o tome. Gde uloziti, koliko,u sta, e novcanik,isplata,porezi... itd .
Uclanila sam se na ovaj forum jer mi deluje nekako najiskrenije i sa najpouzdanijim informacijama.
Lep pozdrav.
Sve zavisi sta hoces
Ako hoces samo trejdovati i spekulisati onda otvoris nalog na Binance ,imas ovde opisano kako se radi,uplatis preko sepa transfera,isplata isto ide preko sepa
Ako hoces dugorocno da stedis onda kupis novcanik ledger nano x i na njega pohranjujes

Lep pozdrav.

Sad nadam se da sa smenom administracije nije postalo protiv pravila ostaviti linkove ka clancima koji pomazu. :D

Procitaj ovo, ovim redom, pisano je za totalne pocetnike uskoro ce biti Binance i povlacenja para preko AdvCash (posto Srbija i BiH nisu podrzane za SEPA transfere).

Nadam se da ce ti bar malo pomoci. ;):)

Ja koristim posrednika pri otkupu kriptovaluta, uzme mi proviziju od 5% ali sve je na njemu, i to oko poreza i oko praćenja kursa. Ne znam puno o bitkoinu i ne želim da se zamaram da ućim. Vidim da je trend da se trguje sa njima, uključili su se i mnogi koji vise po kladionicama, ja obrćem neku manju sumu. Čisto da učestvujem. MOžda krenem da majnujem samo mi prevelika investicija oko opreme
Zdravo, imam određenu količinu izrudarenog kripta, ETC I ETH, ali nikako nemam vremena da trgujem njima. Bila bih vam veoma zahvalna ako biste mi preporučili nekog proverenog posrednika koji bi, uz proviziju, to radio. Unapred hvala☺️

Prije dva tjedna uložio sam u YoFarm, koja je domaća kriptovaluta na Yobitu. Pružanjem likvidnosti plaćao mi je oko 1-2% dnevno, što je preko 365% APY i dobar je prihod. Yobit postoji od 2014. Što mislite? Trenutačno je na najnižoj razini, 40% niže od svoje visoke vrijednosti, tako da bi mogao postojati rast na samom novčiću.

Back
Na vrh