• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Wordpress Kako povecati brzinu ucitavanja WP stranice

brynh

Član
Tu od
31 Svi 2010
Zanima me postoji li neki plugin koji na neki nacin pomaze brzem ucitavanju stranice?

Koristim WP super cache, ali nije mi se nista promijenilo od prije. Prema Alexi, Analyticsu brzina ucitavanja mi je jako spora i nije mi jasno u cemu je problem. Postoji li neki nacin da otkrijem rucno sto se sporo ucitava? (mozda i neka stranica ili programcic)

Inace, koristim Firbeug plugin u mozilli i on mi je dosta pomogao u nekim stvarima oko stranice, a vidim da se moze i preko njega mjeriti brzina ucitavanja svega i svacega.

Vjerujem da tu ima nekih iskusnijih sa WPom ili onih koji su imali slicne probleme pa bi vam bio zahvalan da me uputite sto i kako da napravim..

neznam ti odgovorit na pitanje,al mi je nesto palo na pamet..da ti nije frontpage prevelika??

hm... u biti, nisam ja mijenjao frontpage sto se dimenzija tice, sve je kako je bilo u tom WP templateu (mislim da se zvao Turnout magazine), samo sam boje malo mijenjao, a to ne moze utjecati na brzinu..

brynh kaže:
hm... u biti, nisam ja mijenjao frontpage sto se dimenzija tice, sve je kako je bilo u tom WP templateu (mislim da se zvao Turnout magazine), samo sam boje malo mijenjao, a to ne moze utjecati na brzinu..

nisam mislio na izgled,nego na kolicinu sadrzaja na fp..ako je frontpage prenakrcan sadrzajem,pogotovo flashom,dodje do sporojeg ucitavanja.....

Jedna od caka je premestanje JavaScript dela <script>neki kod</script> neposredno pre zavrsetka </body> taga, odnosno na dno stranice.

Primer:
Imao sam problema sa JavaScript dodatkom za lajkovanje. Otvara mi se stranica i uvek zabaguje u tom delu, odnosno sporo se ucitava dok povuce kod sa Facebooka. Lajk dugme se sastojalo iz html koda i javaScript dela. Taj drugi deo sam premestio, kao sto sam naveo, u samo dno stranice, i ubrzao sam time ucitavanje, odnosno momenat kada se sajt gusio sam premstio na dno, tako da to prakticno niko ne vidi, i sajt se lepo i brze ucita.

Druga stvar... ako ti je kod prenatrpan raznim eksternim stvarima, inline frejmovima koji se vuku sa sporih sajtova, i slicno... moze biti problema. Savet: pregledaj kod detaljno, vidi sta je visak.

Treca stvar... porazmisli koliko su ti bas svi elementi na sajtu vazni. Ja npr imam jedan deo koji mi pokazuje popularne clanke. I toliko su zakucani, jer su jako popularni duze vreme, da sam resio da taj deo izbacim. Odmah imas manje ucitavnja iz baze.

imaš li slika puno na blogu? Kako su ti optimizovane? Inače alat za optimizaciju slika možeš skinuti sa h t t p://luci.criosweb.ro/riot/

Imam problema sa sporim očitavanjem bloga koji se nalazi na Blogger-u i nedavno sam pokušao rešiti problem. Prvo sam izvezao blog za svaki slučaj pa sve iz početka izabrao novu temu ubacio popular post, recent post, facebook like, retweet, 2leep, wahohu, reklame...
Jeste da na sajtu ima dosta slika koje usporavaju očitavanje, glavni problem bi dao reklamama.
Ako neko ima neki predlog šta da pokušam da ubrzam očitavanje neka napiše

Mishas kaže:
Jedna od caka je premestanje JavaScript dela <script>neki kod</script> neposredno pre zavrsetka </body> taga, odnosno na dno stranice.

Dali je moguće da ovo primenim na reklame

Veoma su korisni dodaci za keširanje sadržaja. Na par WordPress sajtova koristim plugin WP Super Cache, i zaista sam zadovoljan ubrzanjem koje se postiže.

Dva dobra plugina za povećanje brzine učitavanja :
-Minify [http://wordpress.org/extend/plugins/wp-minify] - kompresira JS and CSS fileove i tako povećava brzinu učitavanja
- Gzip Enable [http://gzipenable.wordpress.com] - isporučuje kompresiranu stranicu pa ju browser rapakirava. Naravno, povećava brzinu učitavanja, a nije zanemarivo ni to što na taj način štedi bandwidth.

A ovdje ima još dosta sličnih pluginova po principu gzip-a: http://wordpress.org/extend/plugins/tags/gzip

Odavno je bio prvi post, vjerojatno si i sam do sada nešto riješio brynh, pa ako jesi bilo bi dobro da nam kažeš kako, da svi nešto naučimo :to_clue

Evo izrovio sam jedan dobar site za provjeru brzine ucitavanja elemenata stranice..

Kod:
http://analyze.websiteoptimization.com/

Osim statistika brzina ucitavanja nudi vam i neke preporuke za poboljsanja pojedinih dijelova koda..

Inace, meni se i dalje stranica relativno sporo ucitava, sto zbog kolicine slika koje uvijek nastojim sto bolje komprimirati sto zbog velicine CSS-a jer tu i tamo znam nesto novo nadodati.. Mislim da bi bilo korisno uzeti ovaj plugin sto je netko gore spomenuo koji komprimira sam css kod i takvog ga salje.. Nisam to jos isprobao, ali budem, moglo bi raditi, nadam se..

Davno sam jos instalirao wp super cache plugin, ali ne mogu sad reci da mi je vidljivo brza stranica premda sam tada i imao manje stvari na frontpageu..

Back
Na vrh