• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Info domene su smece za SEO

Ace_

Iskusan lik
Tu od
28 Ožu 2010
Molim da se ovo stavi pod sticky cak, da sve buduce generacije znaju, da ne misle da su pametni sto su ustedili 9$ jer kasnije ce na tome izgubiti stotine dolara.

Sjecam se kad su mi rekli ovdje kako su info domene smece za SEO i onda se neko javio sa valjda jedine 3 .info stranice u svemiru koje rangiraju prve za nesto i ja si mislim "hah vidi pametnog covjeka kako im je sukno, sad cu i ja biti pametan pa ustedit 9$ i kupit info domenu". Satrao sam se s info domenom da rangiram na domacem trzistu koje je mrtvo za neki prelagan pojam, trebalo mi je 500 linkova sa valjda 30 razlicitih domena da bi doso do vrha, a najvise me kosta sada na sajtu u koji sam ulozio dusu, jedno 20 tekstova po 500 rijeci koje sam se bas potrudio da napisem sto bolje mogu. Cekao sam da me inspiracija pukne, researchao, brisao, provjeravao, optimizirao...

Sajt je dobio link s DMOZ-a, dobio sam link sa PR6 stranice (ne domena nego bas ta stranica ima pr6), ima hiljade manje kvalitetnih linkova s foruma i blogova, ali dobija samo 150 posjeta zato jer je info smece. Necu odustati od te stranice ali eto ovo je jedan mali rant da se ispucam.

Usteda od par dolara na info domeni ce vas na kraju kostati hiljade dolara ako vam poraste sajt, jer ste sa COM vjerovatno mogli rangirati duplo bolje uz isti broj linkova.

Jedine situacije gdje bi sad kupio .info domenu su da podrzim neki veci sajt s blogom ili kad bih naletio na slobodnu america.info ili bosna.info domenu.

/rant

Ace_ kaže:
Molim da se ovo stavi pod sticky cak, da sve buduce generacije znaju, da ne misle da su pametni sto su ustedili 9$ jer kasnije ce na tome izgubiti stotine dolara.

Sjecam se kad su mi rekli ovdje kako su info domene smece za SEO i onda se neko javio sa valjda jedine 3 .info stranice u svemiru koje rangiraju prve za nesto i ja si mislim "hah vidi pametnog covjeka kako im je sukno, sad cu i ja biti pametan pa ustedit 9$ i kupit info domenu". Satrao sam se s info domenom da rangiram na domacem trzistu koje je mrtvo za neki prelagan pojam, trebalo mi je 500 linkova sa valjda 30 razlicitih domena da bi doso do vrha, a najvise me kosta sada na sajtu u koji sam ulozio dusu, jedno 20 tekstova po 500 rijeci koje sam se bas potrudio da napisem sto bolje mogu. Cekao sam da me inspiracija pukne, researchao, brisao, provjeravao, optimizirao...

Sajt je dobio link s DMOZ-a, dobio sam link sa PR6 stranice (ne domena nego bas ta stranica ima pr6), ima hiljade manje kvalitetnih linkova s foruma i blogova, ali dobija samo 150 posjeta zato jer je info smece. Necu odustati od te stranice ali eto ovo je jedan mali rant da se ispucam.

Usteda od par dolara na info domeni ce vas na kraju kostati hiljade dolara ako vam poraste sajt, jer ste sa COM vjerovatno mogli rangirati duplo bolje uz isti broj linkova.

Jedine situacije gdje bi sad kupio .info domenu su da podrzim neki veci sajt s blogom ili kad bih naletio na slobodnu america.info ili bosna.info domenu.

/rant

Ne razumem nekog ko stedi na domeni. Kao da je 9$ neka svota novca. Bar si na svojoj kozi naucio kako je raditi sa .info domenom i vise ti nece padati napamet da je kupujes. Ja imam srece sto je prvo mesto za kw za koji se pokusavam rangirati .info domena :)

Pa exact match boost vrijedi najvise kod .com domena ali i .net i .org. Recimo da nije kod svake jednako ali .com je definitivno jaka. U tom slucaju .info domena je slabija. Sto se tice opcenito da .info domena losije rangira za non exact match boost keyworde, mislim da to nije nuzno tako jer sam osobno imao par .info domena koja je dosta dobro rangirala. Vjerujem da i .info domeni treba neki duzi period kako bi dobila povjerenje Googla, ali osobno mislim da ako nije exact match boost na duge staze .info moze biti jednako snazna ko i .com.

Drugim rijecima, da definitivno bi bolje bilo kupiti .com, .net, ili .org domene osobito za exact match boostove, bolje su i radi brandinga ali opet, mislim da uz kvalitetan dobar dugorocnan SEO nebi .info trebala biti veliki hendikep.

Moram jos jednom ponovit da Google vec neko vrijeme najavljuje da ce poradit na toj "nepravednoj" snazi exact matcheva pa barem moje misljenje jest da bi u 2011-oj moglo doci do nekih promjena na tom polju. Tako da decki koji se pouzdaju SAMO na to, bilo bi dobro da jos dodatno poradite na svojim SEO resursima pa ako se to dogodi da mozete kompenzirati.

Ajde neka da Bog da se dogodine izjednaci snaga, jer imam jedan info domen oko kojeg je upravo preznojavam da ga izrangiram. Ja se upravo sa mojim info domenom takmicim sa jednim rs domenom. Taj domen nema ni jedan back link, a ja preko hiljadu, ali opet bezobzira na to jedan dan je od ispred mene a drugi dan ja ispred njega i tako se mi klackamo vec danima i nikako da prevagnem :) S obzirom kako je u ovoj godini sve islo protim mene, pa valjda bi dogodine trebalo nesto da mi krene i u prilog :)

Mali offtopic savjet Jokja. Osobno ne vjerujem u "srecu" nego smatram da se za sve moras izborit tako je i za ovo sto ti kazes, tvoja sudbina je u tvojim rukama ;) Tak da savjetujem da se bacis na bolju "edukaciju" u SEO-u i rezultati ce doci.

E sad na ovaj komentar potaknuo me tvoj potpis. Imas 3 linka/anchor-a za isti URL. Ako s 1 stranice linkas na jedan te isti URL samo prvi link i anchor ce bit uzet u obzir. Tako da 2 od 4 linka u potpisu su ti potpuno beskorisna. Nije da ces sad puno dobit ili izgubit znajuci to, ali kad znas puno tako malih nazovimo ih "trikova" onda ces i puno efikasnije radit a to ce se odrazit na rezultatima. Tako da "kljuc uspjeha" je u edukaciji.

Ispricavam se OP-u na offtopicu, ali barem je jos uvijek vezano uz SEO tematiku ;)

Jokja kaže:
Ajde neka da Bog da se dogodine izjednaci snaga, jer imam jedan info domen oko kojeg je upravo preznojavam da ga izrangiram. S obzirom kako je u ovoj godini sve islo protim mene, pa valjda bi dogodine trebalo nesto da mi krene i u prilog :)

Ma pretpostavljao sam ja da to treba izmeniti, ali nikako da se setim... Nema veze polako kad napravim milion gresaka nesto cu i nauciti u celoj prici :)
Hvala na sugestiji sad cu to izmeniti!

EMD boost je exact match domain boost?

Ako je to onda je istina da su inferiorne prema com, net i ostalom ekipom, zar ne?

Ja imam dva domaca sajta koja su exact match i ovaj stariji sa vise linkova rangira puno slabije od novog COM sajta koji je sa 5 linkova odmah skocio medju prva 4 mjesta. Konkurencija je ista - nikakva. Sve ostalo je pretty much isto tako da je ocito da je info zapravo skraceno od "INFeriorna domena". :D

Ace_ kaže:
EMD boost je exact match domain boost?

Da.

Ako je to onda je istina da su inferiorne prema com, net i ostalom ekipom, zar ne?

Da.

Prema .com .org .net, te prema country .tld domenama na regionalnim pretrazivacima.

Ali i dalje su astronomski bolje od varijanti tipa .ws, .tv, .mobi, .asia i slicnih...

Ja imam dva domaca sajta koja su exact match i ovaj stariji sa vise linkova rangira puno slabije od novog COM sajta koji je sa 5 linkova odmah skocio medju prva 4 mjesta. Konkurencija je ista - nikakva. Sve ostalo je pretty much isto tako da je ocito da je info zapravo skraceno od "INFeriorna domena". :D

Iako je inferiorna kao domena i kao brand to i dalje ne znaci da je smece.
Mogao si podijeliti link, pa bi smo mogli ocijeniti detaljnije dal ima neki moguci problem,
umjesto sto se nerviras bez razloga.

p.s. Dusa se ne ispusta sa 20 tekstova. Prije mozda za hiljadu ;).

Pa dobro ovo gore je rant, malo je preuvelicano ofc, ali i dalje stoji da je info inferioran.

Pouka je da ne treba stediti na domeni cak i ako nemate ni 10kn u dzepu. Info se jedino isplati uzeti ako je neko zaboravio regati neku atraktivnu domenu.

Ace_ kaže:
Pa dobro ovo gore je rant, malo je preuvelicano ofc, ali i dalje stoji da je info inferioran.

Pouka je da ne treba stediti na domeni cak i ako nemate ni 10kn u dzepu. Info se jedino isplati uzeti ako je neko zaboravio regati neku atraktivnu domenu.

Ali se zato mogu koristiti kao redirekcija na affiliate ili cpa kampanju i tako sa exact match domenom dobijes povjerenje posjetitelja.

ps3 kaže:
Ace_ kaže:

Ali se zato mogu koristiti kao redirekcija na affiliate ili cpa kampanju i tako sa exact match domenom dobijes povjerenje posjetitelja.

Moze detaljnije objasnjenje?

To sto se info nekad pojavi na prvom mjestu ne znaci da nije inferioran naspram COM, NET i ORG domena.

Mislim i ja nekada pogodim tricu ali je Peja Stojakovic bog u usporedbi sa mnom.

Ace_ kaže:
To sto se info nekad pojavi na prvom mjestu ne znaci da nije inferioran naspram COM, NET i ORG domena.

Mislim i ja nekada pogodim tricu ali je Peja Stojakovic bog u usporedbi sa mnom.

To si lepo rekao. Poruka svima ne kupujte .info domene za ozbiljnije SEO projekte. Drugo je ako hocete da dobijate posetu od FaceBook-a i od Google-a ....
;)

Ali cinjenica je da retko koja velika firma ima info domen sve uzimaju .com. Time i ako vecina ima kod logicno je da ce da bude najvise .com domena za jake kljucne reci.

Back
Na vrh