• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Expiring Domains - zasto? i kako?

Woltez

Član
Tu od
22 Lip 2010
Svaki put kada kupujemo domen vidimo mnoštvo prijedloga. Svakako, razlika između dobre i uspješne kompanije (= je u tome što će vas uspješna kompanija uvjek nagovoriti da kupite NEŠTO STVARNO EXTRA. Kasnije obično shvatimo da smo žrtva dobre reklame. Ipak postoji nešto o čemu zaista vrijedi razmisliti Expiring Domains.​

SCENARIO 1:
Dobili se obavještenje da vaš domen ističe kroz par dana, i da ga trebate produžiti. Naravno zaboravite kao i ja :) da ste u debelom minusu sa kreditom. Zadnji dan trcite u banku da uplatite par stoja. I bas pred banku bum. U komi ste sledeca 3 mjeseca a vas domen odeeeeeee.​

SCENARIO 2:
Isti ko scenario 1 samo se niste probudili da vidite kako se neki balavci grabe za vase domene.

Pored toga sto mogu da imaju ZGODNO IME Expiring Domains takodje vrlo često imaju i BACKLINKOVE da bi to provjerili mozete kucati link:nemam10postova u google i vidjeti koliko sajtova upucuje na nemam10postova .

Sumljam da bi google nastavio da vas rankira visoko (recimo da je domen bio u top10 na neke rijeci) u koliko bi vi potpuno izmjenili sajt. Zbog toga je dobro drzati se stare taktike koja se koristi nakon kupovine visoko rankiranih stranica: ne mijenjaj sadržaj vec dodaj novi. Dakle idete na Cached vidite sta je google od sajta zapamtio ,kopirate i dodate novi. Sledeci put kad vas google bude indeksirao vi idete jos vise.​

Postoji i opcija backorder kod vecine hostera ,samo treba biti vrlo oprezan jer npr ako kod godaddy-a rezervisete domenu ona ide na javnu licitaciju nakon sto istekne. Dakle djaba ste pronadjete fancy domenu.​

E sad imam i par pitanja. BMnogo bi mi pomoglo ako bi odgovorili , posebno na prvo.

1.Postoji li neki sajt na kome se mogu naći lokalne domene na isteku ? Dakle sr, hr ,ba.
2.Koliko domena ste uspjeli na ovaj nacin da kupite?
3.Koji scenario je vama pao na pamet :poke ?

Woltez kaže:
E sad imam i par pitanja. BMnogo bi mi pomoglo ako bi odgovorili , posebno na prvo.

1.Postoji li neki sajt na kome mogu da nadjem lokalne domene na isteku ? Dakle sr, hr ,ba.
2.Koliko domena ste uspjeli na ovaj nacin da kupite?
3.Koji scenario je vama pao na pamet :poke ?
#1 - ne znam koliko imaju i lokalne domene, ali GayDaddy Auctions, afternic i sl. servisi su mi glavni za nabavu dobrih polovnih domena. :D
#2 - nebitno
#3 - meni je ovaj scenarij odmah pao na pamet http://sfy.ru/?script=airplane_ts

Enivej, preporučio bih svakome čiji se glavni izvori prihoda baziraju donekle na (SEO-wise) kvaliteti domena da prate stanje na gaydaddy aukcijama, ja sam ugrabio nešto kvalitetnih domena tamo; između ostalog, i sadašnji name za agenciju, domena stara 8 godina sa urednom prošlošću i kvalitetnim imenom, sve za $xx.

Oni koje zanima domaining bi mogli bez problema ostvarit neku adekvatnu zaradu tamo, uz dobru procjenu i reakciju, lako se stvori isplativa arbitraža.

Sta raditi za rs hr i ba domene ?

Ne znam kao prvi zbog cega moraju da budu najskupji a onda i najnekvalitetniji.

Woltez kaže:
Sta raditi za rs hr i ba domene ?

Ne znam kao prvi zbog cega moraju da budu najskupji a onda i najnekvalitetniji.

Totalno pogresno. Po cemu si zakljucio da su najnekvalitetniji?

Kao i za neke druge stvari, opet kazem, i ovde ti zavisi sve od toga sta ti zelis.
Ako imas neki sajt koji je na engleskom, ili sajt na domacem jeziku ali koji zelis da vide ljudi iz raznih zemalja sa Balkana i ostale, a ne samo iz jedne - onda je normalno da ces izabrati non rs hr ba domen.

Ali zato ako ti imas firmu koja posluje u Srbiji na primer, i zelis je prezentovati sirokoj populaciji u Srbiji putem interneta, i da za tu tvoju firmu sazna veliki broj ljudi koji na google kuca onu rec koja je ujedno i delatnost te tvoje firme na primer, onda je potpuno razmuljivo uzeti .rs domen.
Ako malo bolje razmislis i potrazis neke domace firme - shvatices zasto sam ti ovo napisao.

Tako da, zakljucak je jednostava. Ako zelis ciljati posete van svoje zemlje, uzimas TLD domen najcesce, a ako imas firmu ili neku delatnost, prodaju koja ce se odvijati u okviru maticne drzave, onda je pametnije uzeti lokalnu domenu.

p.s. Ako te zanima gde mozes naci sajtove za prodaju na nasim prostorima, kontaktiraj me na pm, da ne ostavljam ovde linkove, posto ima jedno 3-4 sajta kod nas za to pa ti mozda bude nesto prihvatljivo iz njihove ponude ;)

:waving

Malo sam pretjerao isti su kao i svi lokalni domeni
prije godinu dana gledao sam da kupim rs i ba domen
kao prvo cini mi se da je rs domen bio 30eura a ba 50
a preprodaja hr domena je bila zabranjena (jesam se sad provalio nek me neko ispravi pa da editujem post)
i pored svega toga nisam nasao mogucnost da platim sa paypalom
ni na jednoj stranici.

Mozda je sad mnogo bolje u svakom slucaju izvinjavam se rs ba i hr domenu :)

Back
Na vrh