• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Strani drzavljanin, internet zarada, placanje poreza

Glenn Dimlund

Novi član
Tu od
10 Ruj 2016
Unaprijed oprosti na gramatickim greskama jer hrvatski nije moj maternji jezik... Imam jedno pitanje u vezi placanje poreza koji mozda nije tako uobicajen.

Zivim kao strani EU drzavljanin u Hrvatskoj, imam privremeni boravak, OIB i tekuci privatni racun u banci. Nemam registrovanu firmu u Hrvatskoj. Radim projekte preko interneta i strane firme uplacuju na mom bankovnom racunu. Izvadim novac sa Visa karticom.

Moje je pitanje, sa mojom situacijom, da li sam duzan platiti porez u Hrvatskoj? Citao sam vec dosta u forumu u vezi placanje poreza kad zaradis preko interneta, ali razlika je u tome sto nisam drzavljanin Hrvatske.

Hvala unaprijed na odgovorima.

Ako nisi drzavljanin HR nisi duzan placati porez u Hrvatskoj.

mrgood kaže:

Ok! Recimo onda da iznajmljujem mali poslovni prostor, mogu ga dobiti s mojom OIB brojom. Onda tu prodajem na primjer sitne stvari turistima. Kupci placaju jedino gotovinom, pretpostavljam da trebas firmu kako bi dobio sistem placanje s kreditnim karticama. Da li onda moram platiti porez?

Prodavati bilo sta turistima, pogotovo u nekom poslovnom prostoru, bez firme, ravno je katastrofi.

mrgood kaže:

Ajde...

Najbolje je da se savetuješ sa knjigovođom.

Ljudi da li ste vi normalni? Stvarno ne znam po kojoj logici mislite da ako ste strani drzavljanin u nekoj drzavi ne trebate placati porez, ukoliko novac primate na racun koji je registrovan u toj drzavi naravno da trebate placati porez.. To je kao kad bi rekli da sve strane firme ne trebaju placati porez zato sto su strane, glupost.

Zavisi koji porez, ali pretpostavljam da je u pitanju porez na dohodak.
Plaćanje poreza na dohodak zavisi od toga koja je tvoja matična država i da li sa Hrvatskom ima sklopljen ugovor od izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Ukoliko ima, onda porez na dohodak plaćaš prema matičnoj državi.

Kod poreza na dodatu vrednost stvar je malo drugačija. Obzirom da je reć o porezu na promet plaćaš ga prema državi gde se promet zaista i odigrao. Ako bi prodavao robu turistima bio bi u obavezi platiti PDV (i poreze koji su vezani za samu firmu, tipa porez na dobit). Također, postoje i godišnje granice prometa ispod kojih nisi u obavezi platiti PDV.

U svakom slučaju, najbolje je da se konsultuješ sa nekim računovođom, ali ne postoji opcija da nemaš nikakvu obavezu, a da obavljaš neku delatnos legalno.

A osoba koja ima dvojno državljanstvo (BiH i RH), prebivalište u BiH....prima pare na strani račun, a diže ih u RH? :sigh Ozbiljno ovo pitam , nije nikakva šala?

a koji je strani račun? mislim da kako god trebaš platiti hrvatskoj gdje dižeš pare

Back
Na vrh