• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Slaba aktivnost foruma

1van

Aktivni član
Tu od
16 Ožu 2014
Pozdrav adminima i svima koji rade na forumu koji je sjajan.
Ali u zadnje vreme, kako ga pratim, vidim da je forum izgubio aktivnost kao sto je imao pre.
Sve se manje pise i sve manje se otvaraju nove teme.
Da li je razlog taj sto je forum prezasicen porukama i nema vise sta toliko da se pise, ili koji je drugi razlog...

Sta bi mogli da uradimo kako bi smo poboljsali forum i povecali aktivnost istog?

The Holy Grail Of Building Communities: Developing A Strong Sense of Community - na prethodnom linku je sve objašnjeno pa ako nekoga zanima neka pogleda.

Jedan od razloga je taj što je dosta toga rečeno, novi članovi nemaju nameruda pretraže forum i otvaraju odmah nove teme sa istim pitanjima koja su već postavljanja na forumu i jednostavno ljudi koji znaju i već su na to pitanje odgovorili pre 6 meseci neće da se povaljaju. I tako da novi član postavi pitanje i niko mu ne odgovara i sve deluje bezbeze. Kod mene na forumu je je limit da član ima 30 napisanih poruka da bi mogao da pokrene novu temu.

Drugi problem je taj što su ljudi koji su bili aktivni u punoj meri pre koju godinu sada ušli u ozbiljnije poslove i tu su ozbiljnije pare, pa im ostaje malo slobodnog vremena za pisanje na forumu.

Forum ne može biti prezasićen porukama, pošto se bez prestanka događa veliki broj stvari o kojima se može pisati. Samo što bi za kreiranje ozbiljnog teksta trebalo izdvojiti 40 radnih sati, a većini se to ne da.

Na žalost malo se toga može odraditi pošto imamo takav mentalitet, većina nema želju da podeli ono što zna ili im se ne da da se cimaju. Teško je ljudima sa ovih prostora čak i da podele link ka nekom korisnom članku kad ga pročitaju preko Twitera ili Facebooka.

Mislim da problem nastaje onog trena kad shvatiš da ti forum mnogo manje daje nego što ti daješ njemu. Preciznije, nije forum kriv, vec njegovi članovi koji poslije određenog perioda shvate da ostali čitaju ono što ti pišeš, ali većina ne rade protureakciju, odnosno ne pišu o stvarima u kojem su dobri. Pa tako dolazi do 'problema'. Ja sam bio sprema odvojiti dva tri dana da napišem par kvalitetnih tutorijala o području u kojem mislim da sam dobar, ali sam odustao iz gore navedenog razloga. Svi ostale samo dolaze kako bi primilo znanje, a jako malo, odnosno skoro niko ne daje ništa. Na ovom forumu ako se ima sta pametno nauciti i saznati to je od tema koje su stare i po nekoliko godina. A dalje problem s tim je što većina stvari koje su vrijedile tada, danas ne vrijede. A osvježavanja sadržaja nema. To ce sve možda donekle promijeniti ako bude to neko takmičenje o kojem je bilo govora, ali i to je kratkoročno. Na kraju to će biti pomalo licemjerno i glupo da ljudi doprinose forumu samo ako je moguće neke novce dobiti. Mene već odavno novac ne pokreće i tu je samo da bih odredio kvalitetu svog rada i da ga ulažem u neke nove stvari. Ne znam, razmislite o ovom svemu. Malo je tužno kad skontate da jako dugo vremena ovdje nije napisan kvalitetan post. Od nove godine do sada mozes ih nabrojati na prste jedne ruke. Ali tako je to i čisto sumnjam da se može nešto desiti kako bi promijenilo ovo sve. Svijest, mentalitet i način odnosa se ne mijenja tako lako. Ali i ovo je mnogo dobro i iznad onoga sto sam ja ocekivao kada sam prvi put došao ovdje.

My 2 cents.

@ indiansummer

Ako sam te dobro razumeo ti poznaješ tehnike rada na Internetu koje ti omogućavaju da zaradiš dovoljno, ali da neželiš to podeliti sa ostalima na forumu jer drugi članovi ne pišu dovoljno kvalitetno.

......

Stvar sa pisanjem je takva da ljudi koji znaju pisati i podržavaju Open source filozofiju će uvek pisati, a ljudi koji ne znaju pisati ili koji ne shvataju i ne podržavaju Open source filozofiju neče pisati nikada.

Takođe ja svaki drugi put kad poželim napisati post na forumu odustanem jer formatiranje ne radi preko Firefoxa. Ali povremeno se prebacim u Chrom i napišem nešto opširnije i lepše (bolje) formatirano, a mogao bih da kažem jednostavno ljudi ne znaju popraviti kod ili im je mrsko dati pare nekom ko bi ga znao popraviti i nikad ništa da ne napišem ovde na forumu.

Takođe manjoj aktivnosti na forumu je doprinelo korišćenje Facebooka i Twitera, ali je to samo dodatno iskristalisalo strukturu.

Meni su ljudi sa ovog foruma dali mnogo vise nego sto mogu da ponudim. Nikad nisam ostao uskracen za pomoc a vjerujem ni ostali. Da su svi oni mislili sto ce da dobiju od mene,vjerovatno mi niko ne bi pomogao.

90% novih tema glasi ovako ili slicno: "Da li se STVARNO moze zaraditi preko interneta?" I kakvu aktivnost onda da ocekujemo? Nece niko da odgovara na to. Kad bi se ti isti ljudi malo potrudili i dosli odje sa konkretnim pitanjima siguran sam da bi dobili kvalitetne odgovore.

indiansummer,ako oces da podijelis svoje znanje iz neke oblasti, nista te ne sprecava. Otvori temu i napisi to sto mislis da treba. Nevezano za forum,ali ako ocekujes nesto zauzvrat nemoj ni da dajes.

Meni lično ovaj forum je dao mnogo toga. Bolje rečeno ljudi sa ovog foruma.

Odlični poslovni kontakti, ljudi na koje mogu računati i s kojima mogu razmjeniti znanje. Ako već kvalitet foruma opada zašto ne bi ste predložili listu tema koje možemo obraditi?

Preko interneta se može zaraditi ali treba RADITI. Ja sam zaradio, ljudi s kojima radim (sa IZ Foruma) su zaradili ali svi RADE. U početku treba uložiti vremena i truda ali se kasnije sve vraća. Zbog toga neće uspjeti onaj ko na forum dođe da bi došao do brze zarade. Bila je jedna takva tema davno davno o korisniku koji je zaradio 1.5$ za dan i po i odustao. A drugi toliko nisu vidjeli za mjesec dana pa sad više zarađuju.

Što se tiče aktivnosti umjesto da svi ukazujemo na pad aktivnosti (ili posljedicu) ukažimo na način da povećamo aktivnost (ili rješenje) . Predložite načine da se poveća aktivnost, prestavite neke od svojih projekata na koje ste ponosni (usput dobijete backlink), napravite tutorial, video prezentaciju, prestavite neki novi servis, prestavite neki popust na nekom servisu (EVO LYNDA.COM DAJE 7 DANA BESPLATNOG KORIŠTENJA SVIH NJIHOVIH VIDEO TUTORIJALA) , prestavite svoj neki rad (ja mogu postaviti neke skripte koje sam radio), pokrenite humanitarnu akciju da se pomogne nekome (kome stvarno treba pomoć) u zamjenu za neku uslugu (server, hosting, kupon kod itd). Ideja ima dosta samo kad se hoće raditi.

Mislim da ste pogrešno shvatili neke moje konstatacije. Nisam uopće mislio i 'tražio' da mi neko da nešto pa tek da ja onda to uradim. Nije stvar u tome uopće. Problem je što se ljudi ne trude i ne žele podijeliti neke stvari sa drugima. A i jako je glupo i naivno očekivati da će neko neke svoje 'tajne' uspjeha podijeliti javno na forumu. Mada, uopće ne bi bilo loše i ne bi trebalo biti strano svima nama podijeliti neke stvari općenite, ili barem uvode u neke načine zarade. Ja to i radim na kraju krajeva i nastavit ću. Kažem samo da sam želio odvojiti 2-3 dana od SVOG vremena koje bi proveo na neke druge stvari i zaradio, ali sam shvatio da 90 posto članova koji su čak ovdje i jako duže vremena nisu napisali post niti odgovorili nekome na nešto mjesecima, a stalno su aktivni u potražnji za nečim novim objavljenim na forumu i onda shvatam, jesam li ja lud. Koji mi je.

Ali naravno i dalje sam pozitivac i učestvovat ću onoliko koliko budem imao vremena viška. I rado odgovoriti na sva pitanja za koje sam sposoban dati kvalitetan odgovor.
Usput, slažem se sa Vatra Wolfom.

Ja se u jednu ruku slažem sa indiansummerom. Neznan jeli to samo do mene ali šta vrime promiće novi članovi se čine sve manje uljudni i sve manje spremni prihvatiti savjet. Najviše me demoralizira kad vidin nekog iskusnoga člana koji se potrudi nešto napisat i dat koristan savjet dok ovi i dalje po svome, a često se događa i da drsko odgovaraju.

Šta se tiće dijeljenja znanja mislin da je ovaj forum i balkan općenito toliko mala zajednica da nema smisla držat bilo šta za sebe, jer ovaj forum nekome sigurno nemože stvoriti konkurenciju.

Još jedna stvar za koju bi volija da je drugačija je da ima veći opseg tema na forumu. Večinom se sve bazira oko SEO, incentive CPA(nije više ni to) i neke quick money šeme.
Ja se trenutno bavim plačenim oglašavanjem(facebook i POF), a uskoro bi tija krenit i sa mobilnim oglašavanjem(CPA). I stvarno bi volija da na forumu postoji malo više priće oko toga, ljudi sa kojima mogu razmjeniti savjete i ideje, a da sam pišem o tome nema smisla.

Na ovom forumu ako se ima sta pametno nauciti i saznati to je od tema koje su stare i po nekoliko godina. A dalje problem s tim je što većina stvari koje su vrijedile tada, danas ne vrijede

Za nekog ko do sada ima 31 poruku, mislim da je tebi forum mnogo vise dao, nego ti njemu, bez obzira sto si ti izvagao da nije i da napises 10 tutorijala siguran sam da bi i to bilo malo u odnosu na ono sto mozes na njemu procitati a da je kvalitetno i da i dalje vredi .

U sustini ne treba ljude terati da pisu, svako radi ono sto mu prija . Definitivno postoji neko zasicenje kod svih , dosta kvalitetnih clanova je otislo, i nekako su oni motivisali jedni druge da razmenjuju misljenja .

Back
Na vrh