• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Par pitanja oko otvaranja i poslovanja preduzetnicke radnje

rakicko

Legenda
Tu od
4 Lip 2010
Pozdrav drugari, doslo je vreme da Vas upitam kako je stanje sa vama? Da li ste otvorili preduzetnicku radnju i kako poslujete i pravdate novac preko neta?

Zanima me sve iako sam procitao ceo sat upravusi.rs, pa da vidim kako je to kod vas.

Prva stvar, ne pise nigde, ali kapiram da sve sto je na racunaru mora da bude legalno? Nego, kako se utvrdjuje da li je legalno sto ja mozda imam neki PSD fajl koji je skinut sa neta legalno ili nelegalno, jer sam taj isti fajl mogao da napravim. Da li uopste neko kontrolise takve stvari? Mislim, nije da cu ovakve stvari raditi, ali nekad mozda neka PS akcija zapadne a da nisam siguran da li je legalna, pa kako bi to islo? Sta znam, ne koristim sam racunar, skinuce mi mozda buraz neku pesmu, vezbe, ili neko drugi, pa da ne zabrljam.

Ja cu se registrovati kao preduzetnik, i za fotografsku radnju, fiskalna kasa nije obavezna, tu spada i montaza koju cu raditi na netu, ali me zanima, kako novac sa upworka sutnuti na racun legalno?

I ono najbitnije, inspekcija...Kakva su vam iskustva? Na sta biste mi preporucili da vodim racuna? Gde ste vi mozda pogresili i tako to?

Hvala unapred na savetima, znate, nov sam u svemu tome pa hocu da se pripremim maksimalno.

Stvari su dosta jednostavne, odeš do knjigovođe ili više njih i posavetuješ se.

Za legalnsot, gledaju se samo programi, vidi linkove ispod ispod. Inspektor prilikom provere to izlita, odštampa, potpiše se i on i vlasnik i on tu završava. Zatim se ta lista šalje u BGD gde ljudi koji se malo voeš razmeju to proveravaju.

http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/o-nama/softver/softver.html

http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/o-nama/softver/legalnost.html

Znači obratiti pažnju da neki programi koji su inače slobodni za korišćenje imaju ograničenje da je to samo za individualnu upotrebu, dok za komercijalnu treba platiti licencu (ja sam to primetio za program Xnwiew). Takođe ne postoji opcija probni rad, to je bila opcija za Total commander, kao klikaju se neki brojevi na početku. Ako se pronađe nešto da je piratski instalirano, prvo se postavlja opcija da se to kupi, a ako se ne kupi ide kazna.

Znači ne proveravaju fajlove pri poseti.

Što se tiče toga da ti novac iz inostranstva leže na račun posao mora biti odrađen sa naloga firme. Ovo je okvirno jer je tako za Adsens, otvori se nalog za firmu i ti oglasi se postave na sajtove. Novac leže na devizni račun firme i tako se knjiži u knjige.

Veoma je bitno ispoštovati prizemne stvari, to je najveća muka. Meni niko nije znao da objasni šta sam obavezan da postavim na zid, svi su ponavljali ko papagaji da ide ono "Uzmite račun", ali ja nemam fiskalnu kasu. Na kraju sam istakao cenovnik usluga i etiketu da je zabranjeno pušenje u prostoriji. Na tabli gde piše kako se zove firma ili na ulasku u lokal mora bavezno pisati koji je tip radnje i radno vreme. Knjige, fakture, predračune, to sve izdavati sa što manje grešaka i obavezno dažbine plaćati na vreme.

Uglavnom posavetuj se sa knjigovođom, jer oni dosta toga znaju.

Najvise vodi racuna od skidanje para imas legalne nacine, kao platu ili dobit kao i troskove (kod njih pazi ako laziras nesto ispekcija zna da bude bas nezgodna). Biraj knjigovodju koji radi duze od 10 god i svo vreme ima svoju ageniju (to je neki garant da je upoznat).

Ispekcija obicno nema nameru da juri ljude niti ih to zanima ali jednom ako nadje krscenje zakona zna jako cesto da dolazi. Najopasnije dela su utaja poreza dakle samo na legalne nacine dizi novac. Ostalo imas sta moras da imas i tu cak znaju da progledaju kroz priste ali najbolje je sve po zakonu...

Programi moraju da budu legalni i uvek je dobro da imas racun kao dokaz da si ih kupio. Ma da ima dosta alternativa free... Ali realno danas samu programa mozes da rentiras na mesecno bazi tu je i cloud kao lepo resenje ako imas neke programe koje manje koristis mozes za malo para da dobijes dosta programa. Naravno to nije isti kao kad imas program kod sebe ali radi posao...

Back
Na vrh