• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Novi servis Winglio - unajmljivanje kompanije

Tommmy

Član
Tu od
11 Lip 2015
Poz svima,

Želio bih čuti iskustva drugih ljudi u vezi ovog Winglio servisa "unajmljivanja firme", naravno ako ih ima. Radi se o servisu koji riješava probleme legalnog poslovanja u što spada i izdavanje računa (ne znam da li smijem po pravilima staviti link, ali proguglajte i lagano ćete pronaći informacije).

Proučio sam sve na internetu što sam uspio pronaći u vezi ovoga, a vidio sam i da ga Hrvoje Prpić preporučuje, međutim prije nego što počnem koristiti ovaj servis (trenutno računam koliki su troškovi i porezi za razne opcije) volio bih čuti mišljenja i iskustva drugih ljudi, pošto se ovdje ipak radi o ulaženju u jedan pravni tj. ugovorni odnos s nekim kome trebam vjerovati da taj zna što radi (u odnosu prema irskim i domaćim zakonima).

Bit ću zahvalan za bilo kakvo iskustvo ili mišljenje u vezi ovog servisa, s tim da se naročito nadam da će se javiti netko tko ga ili sam već koristi ili zna konkretnu osobu koja ga koristi.

Poz!

Tommmy kaže:
Poz svima,

Želio bih čuti iskustva drugih ljudi u vezi ovog Winglio servisa "unajmljivanja firme", naravno ako ih ima. Radi se o servisu koji riješava probleme legalnog poslovanja u što spada i izdavanje računa (ne znam da li smijem po pravilima staviti link, ali proguglajte i lagano ćete pronaći informacije).

Proučio sam sve na internetu što sam uspio pronaći u vezi ovoga, a vidio sam i da ga Hrvoje Prpić preporučuje, međutim prije nego što počnem koristiti ovaj servis (trenutno računam koliki su troškovi i porezi za razne opcije) volio bih čuti mišljenja i iskustva drugih ljudi, pošto se ovdje ipak radi o ulaženju u jedan pravni tj. ugovorni odnos s nekim kome trebam vjerovati da taj zna što radi (u odnosu prema irskim i domaćim zakonima).

Bit ću zahvalan za bilo kakvo iskustvo ili mišljenje u vezi ovog servisa, s tim da se naročito nadam da će se javiti netko tko ga ili sam već koristi ili zna konkretnu osobu koja ga koristi.

Poz!

Ne mogu ti dati osobno iskustvo jer nisam koristio Winglio, ali sto se tiče ovog pravnog/ugovornog odnosa koji spominješ- sve mi se cini legalno i prilično transparetno, s tim da si naravno ti odgovoran za prijavu/plaćanje poreza. Postoji opcija onima koji zarađuju više da postanu dioničari pri čemu onda ne plaćaju porez na dohodak nego porez na dividendu (12%).
Ako si izračunao troškove raznih opcija koje spominješ, mogao si ih tu malo objasniti, sigurno će koristiti i drugima..
Što se tiče Winglia, po onome što sam pročitao, mislim da svim freelancerima vrijedi isprobati..I ovo je definitivno jedna od onih "kako se ja toga nisam sjetio" ideja! :sigh

Ne mogu ti dati osobno iskustvo jer nisam koristio Winglio, ali sto se tiče ovog pravnog/ugovornog odnosa koji spominješ- sve mi se cini legalno i prilično transparetno, s tim da si naravno ti odgovoran za prijavu/plaćanje poreza. Postoji opcija onima koji zarađuju više da postanu dioničari pri čemu onda ne plaćaju porez na dohodak nego porez na dividendu (12%).
Ako si izračunao troškove raznih opcija koje spominješ, mogao si ih tu malo objasniti, sigurno će koristiti i drugima..
Što se tiče Winglia, po onome što sam pročitao, mislim da svim freelancerima vrijedi isprobati..I ovo je definitivno jedna od onih "kako se ja toga nisam sjetio" ideja! :sigh

Hvala na odgovoru. Jasno mi je da sam ja odgovoran za plaćanje poreza - radi se o porezu na dividendu, pošto je to u odnosu na porez na dohodak puno povoljnije (12% na bruto zaradu) i zato me jedino to i zanima (inace imam i hrvatski d.o.o.). Uvjet za prelazak na "povlastene dionice" (ili tako nekako se ta opcija zove) je da Wingliu uplatis jednokratni fee od 280 EUR (nisam sad provjeravao, ali fee je tu negdje), dakle cim ti zarada prijeđe 280 EUR mozes se prebaciti na porez na dividendu.

E sad, što se tiče izračuna, trenutno mogu reći samo to da sam izračunao da će mi preko Winglia u grubo ostajati oko 70% bruto prodaja - u to je uračunato 6,6% Wingliu plus razni fee-jevi Wingliu, kao i porez na dividendu hrvatskoj poreznoj upravi - znači, 70% u mom džepu nakon svih davanja.

Za sad ne mogu reći puno više, pošto sam tek krenuo o ovom području sprecifične kupo-prodaje (do daljnjeg ne želim pričati o samom poslu), a isto tako još nisam preko Winglia ostvario niti jednu prodaju. Mogu reći samo to da Winglio ne može odbijati kao troškove moje kupnje, nego u račun ulaze samo moje prodaje. Kolika je isplativost posla preko Winglia ovisi o tome koliko imaš mjesečno/godišnje poslova/kupo-prodaja/računa, i koja je vrijednost ostvarenih poslova. Po mojoj računici, što je veća vrijednost poslova a manje računa to je isplativije.

Ovo mogu opisati s više detalja tek nakon par mjeseci kad budem ostvarivao konkretne prodaje preko Winglia, pa ću vidjeti koliko mi točno stiže na račun.

Hvala na odgovoru. Jasno mi je da sam ja odgovoran za plaćanje poreza - radi se o porezu na dividendu, pošto je to u odnosu na porez na dohodak puno povoljnije - barem za veće iznose (12% na bruto zaradu) - i zato me jedino to i zanima (inače imam i hrvatski d.o.o., no procjenio sam da će mi za ovaj moj novi posao jednostavnije biti krenuti preko Winglia nego da ispitujem hrvatske zakone, a kasnije ćemo vidjeti).

Uvjet za prelazak na "povlastene dionice" Winglia (ili tako nekako se ta opcija zove) je da Wingliu uplatis jednokratni fee od 280 EUR (nisam sad točno provjeravao, ali fee je tu negdje), dakle čim ti zarada prijeđe 280 EUR možeš se prebaciti na porez na dividendu.

E sad, što se tiče izračuna, trenutno mogu reći samo to da sam izračunao da će mi preko Winglia u grubo ostajati oko 70% bruto prodaja - u to je uračunato 6,6% Wingliu po svakom računu plus razni fee-jevi Wingliu, kao i porez na dividendu hrvatskoj poreznoj upravi (mislim da je to na kraju godine) - znači, 70% u mom džepu nakon svih davanja (ali to bi u svakom slučaju trebalo biti povoljnije za jednog freelancera koji odrađuje posao i koji nema troškove kupovine robe kao što ja imam, a to Winglio ne može priznati kao trošak).

Za sad ne mogu reći puno više, pošto sam tek krenuo u ovom području sprecifične kupo-prodaje (zato do daljnjeg ne mogu pričati o samom poslu), a isto tako još nisam preko Winglia ostvario niti jednu prodaju. Kao što sam već rekao, Winglio ne može odbijati kao troškove moje kupnje, nego u njihovu računicu ulaze samo moje prodaje, zato ja u cijelom ovom modelu imam dodatne troškove u odnosu na vjerojatno većinu freelancera. Kolika je isplativost posla preko Winglia ovisi o tome koliko imaš mjesečno/godišnje poslova/kupo-prodaja/računa, i koja je vrijednost ostvarenih poslova. Po mojoj računici, što je veća vrijednost poslova a manje računa to je isplativije.

Npr. računam da će prosječna vrijednost mojih prodaja (tj. moje zarade bez troškova i davanja, znači prodaje minus kupovine) biti oko $200. Nekom freelanceru se više isplati da ima manje velikih poslova nego više manjih, jer onda ima manje Winglio fee-jeva za platiti. Koliko je povoljno raditi preko Winglia ovisi i o tome kolika ti je godišnja zarada, jer ako inače plaćaš porez na dohodak (ako nemaš firmu) što više zarađuješ to progresivno više poreza plaćaš ("utrka štakora"), dok je preko Winglia uvijek samo porez na dividendu od 12% (naravno, završni test je onda kad to i obaviš prvi put s hr. poreznom i kad sve bude u redu).

Sve ovo ću možda moći opisati s malo više detalja tek nakon nekog vremena kad budem ostvarivao konkretne prodaje preko Winglia, pa ću vidjeti koliko mi točno stiže na račun, i da li ima nekih "sakrivenih" troškova. :)

Planiram ga koristiti za svoj grafički/web dizajn business. Ima li još netko iskustva sa Wingliom?

Back
Na vrh