• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Novi sajt za freelance poslove (ideja)

Dzokanica

Član
Tu od
8 Lis 2013
Pozdrav svima, opet ja. :)

Naime, vecina vas koji radite kao freelanceri ste makar culi da su oDesk i Elance u procesu spajanja. Licno, ne naleteh ni na jednu pozitivnu reakciju povodom toga.

Svi se nadaju da ce "neko napraviti neki sajt, alternativan prvobitnom Elance-u". Jel neko razmisljao o sprovodjenju toga u delo? Meni, naravno, svaka moja ideja izgleda sjajno, ali koliko je to uopste zaista realna prica?

Imam osecaj da bi to sad bio pun pogodak jer su ljudi ocajni i verujem da ce zaista traziti alternativu. Sto se klijenata tice (razumem da je to najkriticniji deo), verujem da bi se ok razradilo ukoliko bi se ponudili bolji uslovi i jednostavnija platforma za koriscenje.

Sta vi mislite o ovome? Jel neko dovoljno "blesav" da se upusti u ovakvu pustolovinu? Svi komentari su dobrodosli. :waving

Kontala sam da je logicno sta podrazumevam pod alternativom, ali da razjasnim - alternativu sto se same platforme tice.

Ja razumem da to nije fazon "komsijin mali ce to caskom za 20e", ali sa druge strane cisto sumnjam da je bilo koji od tih sajtova krenuo u startu sa 10 milki.

U krajnjoj liniji nbtno, pitala sam bas iz razloga da cujem sta razliciti ljudi misle na tu temu.
flowers.gif

Možda da se uzme samo jedan segment i da se on u startu pogura, recimo samo poslovi vezani za Joomlu ili recimo unos podataka.

Pa ako bude interesovanja eventualno da se kasnije proširi.

Neki su krenuli sa manjim sredstvima neki sa vecim, ali svi su u nekom trenutku primili ogromnu pomoc, da li od sponzora, ili od nekog investitora. Ne znam da li si radila neki start up do sada, ali za lokalni biznis, gde ne postoji neka posebna konkurencija trebaju ti velika sredstva. Poseban PR ide za radnike poseban za firme. Kao da imas dva projekta, jedno bez drugog ne ide. Ogroman zalogaj je i segmentacija, recimo da se napravi platforma samo za pisce

Da zapravo sve ovo sto je freemind rekao stoji. Tesko je tj. prakticki nemoguce se probiti u tako nekom segmentu ako nemas ogromna sredstva u pozadini. I facebook je bio pokrenut s malo novaca pa je uspio, a Google ima sve pare svijeta pa opet evo ovih dana Google+ se odvaja od ostalih Google servisa tj. Google prakticki priznaje da je Google+ neuspjeh. Cak i sa velikim parama tesko je uspijeti, bez toga pa ne moguce.

Uvijek se moze dogodit da mali startup uspije, ali obicno u takvim slucajevima to je ili jedan jedinstveni novi model koji je stvorio ogroman interes sam po sebi. Freelancing sajtova ima na bacanje, samo sto nije stvar u "ideji" stvar je u provedbi. Ovi su uspijeli stvorit kriticnu masu da bi postali to sto jesu. A cak i sa tom kriticnom masom su procjenili da samostalno im je jako tesko i zato su se udruzili. Zamisli kad 2 najaca igraca se udruzuju kako je onda nekome tko je novi.

Moras imat neku "polugu" koja ce pogurat kanal. Znaci ideja ne vrijedi nista ako nemas nacin kako ostvarit ideju. Netko je dobar u SEO-u, netko je dobar u PR-u, netko je frend od celebritya itd. Uvijek moram postojat neka poluga koja ce pokrenut projekt. A posebno je tesko i to sto imas 2 grupe korisnika sto je freemind rekao, ti prakticki moras privlacit i radnike i firme, i svaka od tih je zasebna grupa ljudi, zasebni marketing, zasebni razlozi za doci.

Uvijek se moze dogodit onaj jedan koji ce uspijet da ce ostvarit nesto no matter what, ali mi govorimo za onih 99% slucajeva.

I ja sam prisutan na obe platforme i nemam pozitivno mišljenje o mergeru. Svakodnevno me zaprepašćuje loš nivo komunikacije prema frilenserima, odnosno količina negativnih komentara na svaku promenu koju firma pokuša da napravi sa druge strane - mogu samo da zamislim koliki je obim posla i stres implementirati inovacije, a zatim ih efikasno iskomunicirati sa oba segmenta korisnika.

Nije to ni najmanje lako. Videh skoro neki srpski freelance sajt na Netokraciji bio feature, kao neznamkakostrava... I to izgleda kao d*pe, ako mene pitaš, što se tiče UX. Nije da nisam sto puta sanjao kako bih ja vodio Odesk, ali mislim da ima i malo manje zahtevnih projekata za startapovanje, iskreno.

Sto volim kad se vratim ovde pa skontam da ima novih odgovora. :D Hvala, ljudi.

Elem...

Da vas ne citiram ponaosob - nisam se upustala u neku detaljnu analizu ideje (zato sam i dosla ovde jer znam da ima ljudi koji se bave najrazlicitijim stvarima po netu), pala mi je na pamet posle citanja gomiletine komentara na temu ujedinjenja. Ono, skoro svaki drugi je u fazonu "nadam se da ce neko napraviti nesto novo". Slazem se da freelance sajtova ima za tovariti lopatom, ali mislim da negde svi podsvesno vec imaju "tu je manja zarada/tu nema dovoljno posla/platforma je krs" itd.

Sa druge strane, mislim da bi sjajan show nastao da neko postavi oglas na Elance u kom bi trazio crew za novi freelance sajt uz neko kratko i jasno objasnjenje, a da invite-uje sve aktivne clanove. I da ga za 2 minuta obrisu, inicirani mail bi ostao korisnicima - neka ga samo 20% clanova ukapira - reklama za dz u roku od odmah + automatska selekcija boljih. Bezobrazno (slazem se), ali legalno.

Sa trece strane, jasno je meni da i tih 20% koji razmisljaju ne znaci nista ukoliko nemas da im ponudis razlog iz kog bi ostali tu, a tu dolazimo do price o "polugi" - sa tim se slazem u potpunosti, ali opet kontam da bi se i tu iskopalo neko resenje, na ovaj ili onaj nacin...

Sa cetvrte, mislim da je jedan od vecih problema vreme - da je neko krenuo da razradjuje ideju u prvom momentu nakon pominjanja spajanja i da sad moze da izadje sa konkretnom stvari - kapiram da bi to bio "boost", sam po sebi.

I opet da ponovim, jasno je meni da sve ovo nije bicikla od price, ali kontam da kad bi se sve kockice poklopile i nekolicina pravih ljudi skupila - ne bi bila neostvariva.

Facebook je imao po mojoj totalno gruboj proceni ( uzeo sam Pr textove i priloge u stampanim medijima, internetu i TV-u) imao trosak od 5 miliona evra samo u Srbiji. Srbija je na dnu svega, i po ceni reklama i korisnika, medija. Tu je godinu dana , svaki dan bio neki prilog , zanimljivost u vezi FB. Ako uzmemo da je recimo u USA 15x jaci PR bio, to znaci da je 80 miliona dolara ulozeno samo u Srbiji i USA. To su stotine miliona dolara ubacene u marketing sirom sveta i to samo u prvih godinu dana. I danas se FB reklamira, ali dosta manje, ali sada imaju svoja sredstva pa im nije tesko,a drugo sada vise i ne moraju da placaju reklamu toliko kao prvih godinu dana.

Znaci FB jeste na pocetku krenuo bez ulaganja, ali su bili koledz sajt . Ko je sve ulagao u promociju FB, i kako je sve to islo ne znam, ali da bi pokrenula globalni servis, potrebna je sila.

Meni je ta prica da je FB nastao kao koledz sajt realna kao jednorog, al' ajd' sad - to nije ni tema trenutno.

Isto kao sto mi prica da se Elance i oDesk ujedinjuju jer im je tesko ne pije vodu - naprotiv, mislim da se na oba obrce poprilicna svota novca i da su samo isli linijom smanjivanja (bespotrebnih) rashoda i "kontrolisanja" konkurencije jer su alavi.

Da ne pricamo o drzanju novca pet dana kada te neko plati "radi proveravanja izvora sredstava"... Neka uzmemo za primer da u datom trenutku ko zna koliko hiljada ljudi ceka na isplatu od 100$ (iako mislim da je mnogo vise onih vecih cifara u opticaju nego onih manjih, al' ajd' - neka to bude neki prosek), u roku od pet dana moze svasta nesto da se uradi sa vecom kolicinom novca - a da petog dana imas da das freelanceru njegov deo, a da tebi ostane jos nesto preko obicnog fee-a koji mu uzimas...

Nek se javi neka dobra dusa da mi pozajmi cup zlata, evo sve znam sta cu i kako cu... :lol

Dzokanica kaže:
Isto kao sto mi prica da se Elance i oDesk ujedinjuju jer im je tesko ne pije vodu - naprotiv, mislim da se na oba obrce poprilicna svota novca i da su samo isli linijom smanjivanja (bespotrebnih) rashoda i "kontrolisanja" konkurencije jer su alavi.

Pa ocito su se ujedinili radi nekog razloga a to je radi lakse poslovanja i veceg trzisnog kolaca. Jednostavno, svaki od njih su imali 20-30 milijuna dolara godišnje, ocekuje se da ce zajedno imat $70 milijuna godišnje a zajednicki cilj im je da postignu milijardu dolara prihoda sto samostalno nisu mogli nikako postici to bi bilo pretesko. Sad zajedno imaju 10 milijuna freelancera i 4 milijuna biznisa i samim time ce biti interesantniji investitorima itd.

Meni se nikako ne svidja spajanje jer meni utjece poprilicno na moj biznis, prakticki ovisim o njima. Ali kritizirat nekog radi poslovnog modela nema smisla. Svatko bira sebi poslovni model koji im odgovara, nama kojima se to ne svidja mozemo ih prestat koristit.

Google sve vise se kritizira a on sve vise zaraduje, dionice su nedavno skocile u nebesa i iznenadile sve. Firme posluju za profit, a ne da bi se nekome svidjele ili ne. One raspolazu racune korisnicima (imaju ih i ne odlaze) i dionicarima (koje zanima profit a ne imidj).

Dzokanica kaže:
Meni je ta prica da je FB nastao kao koledz sajt realna kao jednorog, al' ajd' sad - to nije ni tema trenutno.

Tema je takva. a i forum, pricamo samo o zvanicnim podacima. Postoje na stotine skroz nerealnih stvari, kao sto je recimo Bitcoin, slican PR ima kao sto je imao facebook, opozit bankama, borba protiv finansijskih tajkuna, sloboda, a posle godinu dana i paypal i sve jake firme ga u roku od odmah prihvatile.

Ja nemam ništa pametno da kažem, samo mogu da citiram:

"I kad kažeš da možeš, i kad kažeš da ne možeš - oba puta si u pravu"

Back
Na vrh