• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Nova era IZF-a

i.m.warrior

Iskusan lik
Tu od
20 Tra 2009
Član sam ovog foruma skoro godinu i pol i dosta mu 'dugujem'. Uvelike je zaslužan što sam počeo proučavati IM-om i što sam na kraju krajeva ostavio solidno plaćen posao i postao full time internet marketer. Dosta dugo nisam bio aktivan na forumu što zbog zaokupljenosti poslom, što zbog ozračja koje se stvorilo ovdje.

U trenutku kada sam posta član, nije se toliko postalo kao danas, ali je kvaliteta threadova i generalno sadržaja bila puno veća. Danas je situacija potpuno obrnuta, broj članova i sadržaja je daleko veća, ali je kvaliteta (u nekom relativnom omjeru) slabija.

Kako bih inicirao javnu raspravu (budući da se do sada o ovome dosta govorilo 'u sjeni'), iznijet ću neke prijedloge koji bi dugoročno mogli poboljšati kvalitetu foruma i učiniti ga korisnijim.

Prije svega, treba jasno odlučiti u kojem smjeru forum treba ići. Navodno se ovdje ne dozvoljavaju 'BH spike' (BH/WH/GH terminologija mi je potpuno besmislena i nastojat ću korištenje iste svesti na minimum), no u isto vrijeme imamo raznorazne threadove o Facebook taktikama (dio krivnje i ja snosim za ovo :)), spammanju socijalnih mreža itd.

Mora se odlučiti da li će ovo biti ozbiljan forum ili okupljalište dječurlije kojima je u interesu zaraditi džeparčić preko upload servisa (nemam ništa protiv mlađih članova, već protiv članova koji ne pridonose kvaliteti foruma - jedan od najmlađih članova ovdje je poprilično napredovao otkako se učlanio i trenutno je jedan od boljih postera). Mišljenja sam kako to ovom forumu ne treba. IZF ima potencijal postati autoritet za ozbiljan IM na prostorima bivše Jugoslavije ali samo ako počne privlačiti kvalitetne članove, a pod time mislim ljude koji ili znaju ili žele naučiti raditi ovaj posao ili traže ljude koji će im voditi IM aktivnosti uz financijsku naknadu (dakle poslovni ljudi i firme koji traže IM usluge).

Ukoliko se namjerava krenuti tom smjeru, treba napraviti oštri rez i izbaciti elemente koji narušavaju kvaliteti foruma. Dakle, ako se odluči da je ovo ozbiljan forum, izbciti sve teme koje koketiraju sa 'lakom zaradom', prijevarama itd. Pod to spadaju upload servisi, scam/BH tehnike (ewhoring, generiranje lažnih klikova, social media spamming, link spamming i sl.). Osobno ne osuđujem oni koji se time bave, ali za takve stvari postoje drugi forumi. Nadalje, svakog člana koji si imalo dotakne gore navedenih odmah upozoriti ili izbaciti momentalno s foruma.

Tek kada se povuku ovi radikalni potezi i postojeći članovi počnu doprinositi kvaliteti foruma možemo pričati o privlačenju ozbiljnijih ljudi i generalno širenju svijesti na ovim prostorima o IM-u kao najnormalnijem legalno biznisu. Osobno, moram priznati, prva asocijacija koje mi dođe kada netko spomene IM su nekakva 'scammanja', neetične radnje i sl.

Vidi se kako su neki iskusni članovi već polako inicirali promjene, sada je vrijeme da i ostatak foruma povuče (uključujući i mene zabušanta kojemu je trebalo 8 mjeseci da nešto napiše ovdje).

Ja sam tu neznačajan lik,al ti si u pravu,i s moje strane ja nebi da ovaj thread padne u zaborav.Jer meni osobno svi ti sistemi su smjesni i ja to nesmatram necim sto je vezano za ovaj forum..
Ja neznam jeli mene netko slagao u mojim počecima,da je za zaradu na internetu potrebno ima svoje stranice, al ja sam to tako shvatio i od toga sam kreno s ucenjem ..I za moj pojam stvari tako ce i ostat.
A sav taj ostali crap koji se svodi na tvoj rad za nekog drugog,mene nezanima.S moje strane možete micat,brisat,il kaj god več zelite napravit,al poduzmite nesto...

dbomestar agrees

i.m.warrior kaže:
Član sam ovog foruma skoro godinu i pol i dosta mu 'dugujem'. Uvelike je zaslužan što sam počeo proučavati IM-om i što sam na kraju krajeva ostavio solidno plaćen posao i postao full time internet marketer. Dosta dugo nisam bio aktivan na forumu što zbog zaokupljenosti poslom, što zbog ozračja koje se stvorilo ovdje.

U trenutku kada sam posta član, nije se toliko postalo kao danas, ali je kvaliteta threadova i generalno sadržaja bila puno veća. Danas je situacija potpuno obrnuta, broj članova i sadržaja je daleko veća, ali je kvaliteta (u nekom relativnom omjeru) slabija.

Kako bih inicirao javnu raspravu (budući da se do sada o ovome dosta govorilo 'u sjeni'), iznijet ću neke prijedloge koji bi dugoročno mogli poboljšati kvalitetu foruma i učiniti ga korisnijim.

Prije svega, treba jasno odlučiti u kojem smjeru forum treba ići. Navodno se ovdje ne dozvoljavaju 'BH spike' (BH/WH/GH terminologija mi je potpuno besmislena i nastojat ću korištenje iste svesti na minimum), no u isto vrijeme imamo raznorazne threadove o Facebook taktikama (dio krivnje i ja snosim za ovo :)), spammanju socijalnih mreža itd.

Mora se odlučiti da li će ovo biti ozbiljan forum ili okupljalište dječurlije kojima je u interesu zaraditi džeparčić preko upload servisa (nemam ništa protiv mlađih članova, već protiv članova koji ne pridonose kvaliteti foruma - jedan od najmlađih članova ovdje je poprilično napredovao otkako se učlanio i trenutno je jedan od boljih postera). Mišljenja sam kako to ovom forumu ne treba. IZF ima potencijal postati autoritet za ozbiljan IM na prostorima bivše Jugoslavije ali samo ako počne privlačiti kvalitetne članove, a pod time mislim ljude koji ili znaju ili žele naučiti raditi ovaj posao ili traže ljude koji će im voditi IM aktivnosti uz financijsku naknadu (dakle poslovni ljudi i firme koji traže IM usluge).

Ukoliko se namjerava krenuti tom smjeru, treba napraviti oštri rez i izbaciti elemente koji narušavaju kvaliteti foruma. Dakle, ako se odluči da je ovo ozbiljan forum, izbciti sve teme koje koketiraju sa 'lakom zaradom', prijevarama itd. Pod to spadaju upload servisi, scam/BH tehnike (ewhoring, generiranje lažnih klikova, social media spamming, link spamming i sl.). Osobno ne osuđujem oni koji se time bave, ali za takve stvari postoje drugi forumi. Nadalje, svakog člana koji si imalo dotakne gore navedenih odmah upozoriti ili izbaciti momentalno s foruma.

Tek kada se povuku ovi radikalni potezi i postojeći članovi počnu doprinositi kvaliteti foruma možemo pričati o privlačenju ozbiljnijih ljudi i generalno širenju svijesti na ovim prostorima o IM-u kao najnormalnijem legalno biznisu. Osobno, moram priznati, prva asocijacija koje mi dođe kada netko spomene IM su nekakva 'scammanja', neetične radnje i sl.

Vidi se kako su neki iskusni članovi već polako inicirali promjene, sada je vrijeme da i ostatak foruma povuče (uključujući i mene zabušanta kojemu je trebalo 8 mjeseci da nešto napiše ovdje).

Slazem se. Samo pogledajte rubrike "Most Replies" ili "Most Views" (cudi me kako su Pravila foruma dospjela tamo hehe).

InFlames20 will think about it. :)
Kad neka odluka bude donesena vi ćete to prvi saznati, a odluke o forumu tek treba da budu donesene...

U potpunosti se slazem sa tobom ali ipak moramo da razumemo da ce
pocetnika uvek biti i da vecina istih, nazalost, zeli samo da zaradi za
dzeparac. Sve ipak zavisi od Davora i Drazena i njihovog pogleda na
buducnost ovog foruma. Ja bih voleo da se krene u smeru koji si ti gore
napomenuo, ali ukoliko hocete (admini) da se nastavi ovako bilo bi
najbolje da se forum na neki nacin, ukoliko je to ikako moguce, podeli
na deo za pocetnike i deo za naprednije clanove foruma.

PS. Jel su ti barem ostavili sluzbeni auto :p ... Anyway svaka cast na tom potezu (otkazu).

@BlackDragon

Ovo se potpuno slažem, ne smije se zaboraviti na početnike. Za svaku kategoriju bi bilo dobro napraviti neke sticky threadove za početnike, s time da svatko piše o onome što najbolje zna, Davor o SEO (link building, onpage optimizacija itd.), Simbak i ti možete o social media marketingu, Octavia o adsenseu, Hellas o web dizajnu, rovad o pisanju tekstova, ja o Amazon i Clickbank affiliate zaradi, izradi mini niche stranica itd.

Volio bih da se počne više pisati o copywritingu, to je jedna od vještina koja svakome može dobro doći, bilo da piše sales page na svom affiliate sajtu ili da pište svoju e-knjigu.

P.S.
Nije bilo lako donijeti tu odluku, ali ne žalim ni sekunde. Ma kakvi, ne bi uzeo taj auto...razvalio sam ga u tih par godina čudim se da uopće više ide :D Nabavio sam si novi ;)

Ugl. da napisem ja nesto o tome. Da ja sam mozda i najveci zagovornik ove ideje. Jednostavno gledam po sebi, kad sam kretao me je fasciniralo da netko moze dobit uplatu sa interneta. Prvo sam se kacio na najadnije metode jer nisam znao a i htio sam sto brzu zaradu. Krenuo sam sa clickbankom i amazonom samo sto sam u protekle 2 godine totalno evolvirao nacin na koji gledam o tim stvarima. Prije 2 godine sam htio uvaliti neke movie downloadove putem Clickbanka i imao sam srecu sto sam proucavao druge ljude i kopirao im metode tako sam "brzo" osjetio zaradu i da je moguce. No ono sto sam postao jest poslovni internet marketer. Svoje usluge radim za klijente i bavim se ozbiljnim poslom. Sve to mogu zahvaliti internet marketingu. Ja ne vidim zasto nebi i drugi clanovi ovdje to mogli postati? Ima ozbiljnih clanova i mislim da bi ovo nase exYu podrucje moglo postat "oaza" internet marketera. Pod internet marketing ne smatram eWhoranje, uploadanje warez programa i ileganih kopija filmova, klikanje na oglase ili slicne stvari. Internet marketing je po meni grana marketinga koja se odvija na internetu. Jednostavno mislim da ce se vise postici sa 10-15 ozbiljnih kvalitetnih poslovnih internet marketera jer ce poc podjelit svoja iskustva u Poslovanju s ostalim clanovima. Danas sutra rezultat bi bio da imamo 50-100 internet marketing firmi koje su protekle sa ovog foruma.
Zasto ne volim upload,download,blackhat i slicne metode na koje se najvise zakace pocetnici? Pa jer smatram kako su to prolazne metode i kako sazrijevate kao internet marketeri cete i vi svi ostali shvacat. Kad sam bio protiv GPT/Bux metoda svi su rekli pa sta si ti lud? Ovo je internet zarada forum a ti si protiv najpopularnije metode za internet zaradu. Jednostavno nisam smatrao da ce to unaprijedit ikoga i da sira zajednica imat koristi. Danas je kao jedan korak "bolje" ovi upload servisi na koje se svi zakace jer je najednostavnije. Ali mislim da osim spamanja po forumima nema neke vece koristi za zajednicu od tih metoda. Mislim da bi puno bolje da smo slozili thread kako doci do prvog web dizajn klijenta, kako doci do prvog seo klijente, kako nudit promociju na drustvenim mrezama. S druge strane mislim da ima daleko boljih CPA i Affiliate programa gdje ne morate ni raditi za druge vec samo za sebe.
Nemojte me krivo razumijeti i ja sam pratio blackhatworld forum i jako puno tamo naucio ali jednostavno mislim da takve stvari nisu za ovaj forum. Mi balkanci smo posebna vrsta i uvijek cemo nekako se ulovit za ono najjadnije. Malo tko dugorocno razmislja o svim tim stvarima.
Dali je ko od vas isao sa stavom da im internet marketing bude karijera? Ja definitivno jesam od samih pocetaka. 99% ljudi gleda na ovo kao dodatnu zaradu ali ovo je toliko puno vise od toga. Mislim da upload sranja koja su preplavila ovaj forum ne oplemenjuju forum a ni ljude kojima se bave time. Ok ima par ozbiljnijih clanova kojima je to jedna od aktivnosti kojima se bave ali vecina koji se zakace na to su klinci/pocetnici koji su odusevljeni zaradom od $50. Mislim da je bolje da odu u obliznji trgovacki centar i tamo slazu police jer bi bilo korisnije za njihov osobni razvoj, makar bi se naucili "radu". Cini se da vecina ekipa koja dodje ovdje iz razloga jer im se NE radi.

Vecina clanova koji su ozbiljniji na ovom forumu su u posljednje vrijeme postali neaktivni iz vise razloga. Jedan razlog je jer su prezauzeti ali onda drugi razlog cak i kad dodju nemaju nista pametno za vidit pa odu. 5 puta tako i onda zaborave na forum. I onda sa 30/70 iskusni vs pocetnici dodjemo na 10/90 a na kraju ce biti 0/100. Sa samim pocetnicima i nekvalitetnim threadovima doci ce do toga da ni ti pocetnici nece naci nista korisno na forumu i forum ce odumrijeti. Ja osobno sam puno vremena i truda ulozio u forum i nebi volio da se to desi ali cak i ja osobno vise ne dolazim na forum tako cesto jer nemam sta vidjet. Otvoreno je dnevno 15 threadova i najkomentiranije stvari su one koje su po meni najNEkvalitetnije. Ali to i ima smisla, kvalitetnih stvari ce uvijek biti manje nego nekvalitetnih ali na ovom forumu se dogadja da je kvaliteta pregazena i nemoze se vise pronac jer je 99% novih threadova teski junk. Ja nemam vremena vise pa nemogu biti "strogi" mod/admin kao sto sam nekad bio da kontroliram svaki thread i da pazim na kvalitetu. Ali otkad smo svi iz osoblja poceli radit ozbiljno svoje poslove i postali zauzeti tj. otkad je popustila disciplina uocljiv je pad kvalitete i neaktivnost kvalitetnijih clanova.

Pocetnici ce pratit one teme koje su aktivne na forumu. Ako pricamo o firmama i obrtima onda ce i oni razmisljat mozda da postanu poduzetnici. Ako pricamo o bux.to i glupostima onda ce se oni zakacit na te stvari. Ja znam da vecina pocetnika nece shvatit ovo sto mi govorimo jer nisu prosli cijeli put ali mnogi bivsi "pocetnici" koji su danas postali iskusni marketeri shvacaju da to tako mora biti, da je vaznija kvaliteta, da je vaznije napisat 1 kvalitetan thread koji ce pomoci 100 ljudi nego da 100 puta odgovaramo kako prebacit novce sa alertpay-a. 3 dana googlanja i najgluplji ce skuzit kako to ucinit ali zato iskustvo o onim naprednijim stvarima ce vam malo ko moc prenijeti. Mislim da se moramo odlucit dali ce nam one dobre teme biti na page 6 ili cemo imat 1 temu dnevno/tjedno koja ce biti kvalitetna. Znaci drasticno reducirat pocetnicka pitanja, smanjit aktivnost zajednice, filtrirat sva pocetnicka pitanja i ostavljat samo kvalitetne threadove. Bolje manje i kvalitetnije nego da imamo 15 000 clanova i 500 tema bez ijednog pametnog threada.

Sve u svemu ja predlazem eliminiranje veceg djela nekvalitetnih tema kako bi dosle do izrazaja one kvalitetnije. Vidim da mnogi pitaju pitanja u vezi nekih stvari koje smo prije godinu i vise odgovorili. A ni ne zamjeram im jer ko ce ocekivat da je neki dobar thread na zadnjoj stranici. Vise bi postigli ako bi kronoloski okrenuli da se pokazuju najstarije teme prve. Druga stvar ja osobno bi volio da se orijentiramo na biznis svijet. Vecina onih koji su prije pola godine bili pocetnici sada su vec ljudi koji puno ozbiljnije razmisljaju o ovim stvarima. Ali kako ovaj forum nema sta za ponudit onima koji dodju na taj nivo oni polako odlaze. Tako da treba forsirat ozbiljne kvalitetne teme o kvalitetnim projektima s kvalitetnim raspravama. Slazem se sa voriorom da bi vise postigli za pocetnike da slozimo 5-10 Sticky threadova gdje cemo uputit pocetnika u te neke osnovne stvari kako nebi zagusivali forum sa raznim raspravama. Tu je djelomicno i nasa pogreska sto nismo otpocetka pazili dovoljno na to pa su se korisnici zakacili na ono sto je aktivno na forumu. A kad je samo sra..e aktivno onda se ekipa zakaci na to. Pocetnicima pomoc tako da ih uputit u ozbiljne stvari. Ja kad gledam sta firme prodaju pod marketing, seo i slicno onda si kazem pa pola one djerurlije na forumu bi znalo bolje od ovih. Jednostavno vidim ogromni potencijal da se orijentira forum i clanovi na biznis. Svi ste vi ovdje dosli jer imate makar malo soli za biznis jer je takva tema foruma. Nije bitno dali radite sami za sebe ili za druge, bitno je da dobijete potrebne vjestine da mozete radit ozbiljan posao. Vidim ogromne prilike kod clanova da danas/sutra ne zaraduju $50 na uploadima nego da zaraduju mjesecnu placu. Ok ja sam u tom poslu pa sma malo zapeo za tu temu ali svatko od vas moze biti SEO expert, ne morate biti ni prepametan (ja sam dokaz za to :p ) ali morate biti uporan i ucit dosta. Ja sam siguran da sa svojim iskustvom i da mi firme propadnu bi lako poceo ispocetka ili bi nasao posao negdje bas zato jer sam stekao vjestine. Bez potrebnih vjestina i znanja koje vas isticu necete naci neki "istaknuti" posao. Tj. uvijek ce biti jos 500 drugih ljudi koje mogu slagati police u trgovackim centrima ali zato na ovim prostorima prave SEO strucnjake mogu navesti na prste jedne ruke. S druge strane strucnjake za drustvene mreze pak nemogu ni to. Zasto neki od vas koji su spamali facebook sa CPA ponudama za cente si ne opale samar i pomisle kako su mogli ponudit ozbiljnijim subjektima oglasavanje? Mogucnosti su ogromne ali ako budemo ostali na hotfile uploadima onda cemo imat hrpu ekipe koja ce ostati bez para kada propadnu te stvari. Ako ih naucimo kako da postanu ozbiljni marketeri onda da ih bacite na ulicu za pol godine bi opet se snasli i zaradjivali novce. Nije da sam vjernik ali Isus je rekao nesto ovako: Daj im ribe nahranit ces ih za jedan dan, nauci ih da pecaju i nahranio si ih za cijeli zivot. To je definitivno slucaj i ovdje. Ako educiramo mlade nade internet marketinga s ovih prostora danas sutra ce ta ekipa radit po velikim firmetinama zaradjivat dobre pare a i pomoci nasim firmama da konkuriraju na trzistu. Zasto nebi stvorili brdo strucnjaka koji ce danas/sutra biti respektabilni clanovi globalne IM zajednice? Jednostavno ne pristajem na to da je vrhunac balkanskog Internet Marketinga spamanje download linkova po raznim forumima. Imajte malo mudrosti gledajte dugorocno i razmite si dali zelite zaradit par stotina dolara danas ili zelite zaradjivati par tisuca dolara cijeli zivot?

Za InFlamesa javni rant.. Ovo je tvoj forum i ti ces se odlucit sta ces. Ali mislim da nema vremena na cekanje, odlucivanje itd. Ipak je ovo forum gdje su clanovi pravi ljudi s pravim emocijama a jedna od tih emocija moze biti i nestrpljivost. Jednostavno sto vise dalje idemo kvalitetniji clanovi odlaze i ovaj forum gubi na ugledu svakim danom. Mislim da treba biti ODLUCAN, proaktivan, poduzetan i da treba imat hrabrosti povuc neke poteze. Ak ce propast forum nek propadne tako sto smo se potrudili ucinit nesto kvalitetno a ne da propadne jer smo ga pustili svojoj sudbini i da sam od sebe ode nizbrdo. Mnogo je foruma tako propalo sto su prepustili stvari sudbini i nije bilo hrabrih poteza tak da ce vjerojatno se to dogodit i ovdje.
Jos bi rekao a nebi htio da zvuci kao neka ucjena ili nes ali ja kad sam se pridruzio forumu je bilo cisto da pomognem ljudima u onome u cemu ja mogu pomoc. Znaci nikakvih sebicnih interesa nisam imao i tesko da jos ima stvari sto mogu naucit na ovom forumu. Ako nemam nista za naucit a moja poruka i trud da educiram clanove ne dopire do ljudi i nema utjecaja onda stvarno vise ne vidim smisla a kladim se da vecina iskusnijih clanova tako misli. Cak i kad odvoje svoje vrijeme to nema koristi zasto onda uopce se trudit?

Molio bi clanove da kazu svoja misljenja. Osobito bi volio bi cuti starije i iskusnije clanove sta misle o svemu ovome. Ako mislite da IZF moze i mora bolje onda podignite svoj glas jer doslovno mislim da je forum dosao do raskriza i treba se odlucit u kojem ce se smjeru ici dalje.

Ovako prvo da kazem da u potpunosti potvrdjujem Davorov post i njegovu zelju da ovaj forum prebaci na visi (kvalitetniji) nivo.

Ja sam clan ovog foruma vise od godinu dana i mogu reci da sam veoma veoma napredovao zahvaljujuci vama. Uglavnom dosao sam ovde da bi naucio kako zaraditi nekoliko desetina $ za dzeparac ali sada vec veoma ozbiljno gledam na ovaj posao, i to opet zahvaljujuci vama. Ali u poslednje vreme sve je vise junk tema i pitanja. Non stop se prica od FileSonic-u i slicnim stvarima i mozda jednom u 10 dana naidje neka malo ozbiljnija tema (Nazalost ja sam pokrenuo HotFile i ShareCash teme, ali to je bilo pre vise od 3 meseca, a za to vreme uz pomoc jednog clana IZF-a sam u potpunosti preokrenuo pogled na Internet marketing. Vise ne trazim neke metode tipa 'kako brzo zaraditi sa uploadom' isl. vec ovo sve gledam kao ozbiljan business uz pomoc koga cu jednog dana (moj cilj - manje od 10 god. ) biti u potpunosti finansiski slobodan).

(Ovaj moj primer sam naveo da ne bi neko pomislio da jedno pricam a drugo radim, tj. ovde pisem kako mrzim upload programe a na forumu otvaram teme u vezi istih.)

Zbog svega ovoga, u poslednje vreme me izuzetno nerviraju teme u kojima se prica o upload programima i slicnim stvarima (200% podrzavam davora sto je zakljucao SC temu). Niko ne prica o Email marketingu, o copywritingu (Inace po mom misljenju to je najprofitabilnija vestina koju jedan covek moze da poseduje), o psihologiji (Izuzetno potrebna u marketingu), i slicnim stvarima. Ima na ovom forumu ljudi koji se razumeju u ovo gore sto sam napomenuo (primer Neo) ali zbog cega bi oni ovde bilo sta pisali kada vide da je 95% clanova na pocetku sa stavom ''sad cu ja da uploadujem 2 filma na FileSonic jer je on najbolji upload servis i sutra ima da lete pare''. Evo Davor ima veoma velikog znanja u oblasti SE optimizacije ali sve njegove teme skupa nemaju ni priblizno pregleda/interesovanja kao teme o upload zaradi :(

Tako da moj predlog : Zabraniti/izbrisati sve sto ima veze sa uploadom fajlova i zaradom tim putem, kao i zabranjivanje svih slicnih low-quality rasprava. Onda ostaviti sekciju za pocetnike sa uputstvima za 'pravilno' orijentisanje ka IM-u i sa objasnjenjem samog IM-a ('Nema lake zarade' i slicne spike). I to je to ;)

EDIT: Jos bi premenio to da kada se banuje jedan clan svi njegovi postovi obrisu (Ukoliko su junk, a vecinom jesu) jer stvarno nije ok kad neko dodje na forum i vidi post kao sto imam citat u potpisu (Ovakvi slucajevi su za lecenje :fever).

Slazem se sa svime napisanim i podrzavam inicijativu. Mislim da ste (smo) stvarno na prekretnici..Prvo sam mislio da je to samo ljetna stanka, ali zapravo je sve to pocelo i malo ranije..

Kad sam se registrirao na ovaj forum, ucinio sam to nakon sto sam samo povremeno citajuci kroz neko vrijeme pobrojio bar desetak pametnih ljudi i pomislio sam da ce uz te ljude ovaj forum kvalitetno rasti..I je, bez daljnjeg. Ali onda ste nekako poceli "gubiti ljude".

Ne znam gdje su sad ti kvalitetni individualci, ali cinjenica je da nekih nickova koji su prije redovito postali nisam vidio mjesecima.
Kao i drugi, nemam nista protiv nikoga i dapace pocetnici su potrebni. Iz jednog razloga sto smo svi jednom bili pocetnici i pogresno bi bilo bilo koga diskriminirati. I drugo, zato sto ponekad ti pocetnici izrastu u kvalitetne clanove s kojima je onda zadovoljstvo izmjenjivati misljenja i taktike..Medjutim, zadnje vrijeme primjecujem da se na forum najvise uclanjuju "padobranci" (tako ih ja zovem) koji lupe jedan, dva posta i obicno bude nesto bedasto. :)

Da se vratim na one kvalitetne pojedince, imali ste ih jednom, sto znaci da ih (opet) mozete skupiti..Ne znam sto ste prvi put napravili da su oni dosli (jeste li samo imali srece? lol), ali sjetite se sto ste radili i "ponovite vjezbu". Mislim da u (ponovom) privlacenju kvalitetnih postera lezi kljuc (ne)uspjeha ovog foruma..dakako, slazem se da malo (vise) treba regulirati one nekvalitetnije, ali samo taj instrument nece dignuti forum, nego samo ce ga umrtviti. Da karikiram, nije stvar samo u batini, morate ponuditi i mrkvu! :)

Netko je tu iznad (mislim Dbomestar) iznio teoriju da su kvalitetni igraci otisli jer su prezauzeti svojim poslom. Mislim da to samo djelomicno moze biti argument. Iskreno, ima nas (tj. bilo je, gdje su se skrili?) koji sasvim solidno zaradjujemo pa bi svejedno voljeli doci na forum, procitati nesto ili odgovoriti na neko pitanje..Ja, a siguran sam i vecina vas, po prirodi ste znatizeljni i stalno ucite nesto novo (da niste takvi, ne biste se bavili ovim) i mislim da ljudi tih osobina nece prestati koristiti forum(e) bez obzira na obaveze. Prije da su samo otisli na neki drugi, koji smatraju kvalitetnijim. Vratite ih! (lako reci, ha?). :) To je samo moje misljenje.

I slazem se, ako propadamo, ucinimo to kako treba! (a bilo bi mi zao..smrc..jesam sentimentalan danas).

i ja se slazem sa svim i to podrzavam u potpunosti, jer kad sam se ja registrirao na forum prije godinu i pol onda je stvarno bilo kvalitetnog sadrzaja na forumu, a sad doslovno svaki dan upalim forum i vecinom (skoro uvijek) se samo pise o nekoj brzoj zaradi, upload servisima itd., neznam ja sam se najvise vidio u web design-u (iako to nije internet marketing) i to sam poceo uciti jer sam upravo na ovom forumu to vidio, al kad sam to poceo uciti nisam mislio kako je to lova do krova u neko kratko vrijeme, i tek sad nakon godinu dana mogu dati savjet nekom ako mu treba oko toga, i reći da sam nesto od toga zaradio, al ni to jos nije nista jer mi je u planu mnogo mnogo vise!
to fali ovim pocetnicima, treba ih u startu presjeci s tim da nema lake zarade u nicemu pa tako ni u internet zaradi, a ne da kad dodju na forum i pitaju nesto o zaradi da im odmah neki (neiskusni) član odgovori "ma najbolja zarada ti je upload servis". i kako ce taj pocetnik ista nauciti kad mu je u startu krivo prezentirana internet zarada!
ja nisam nikad ni probao tu upload zaradu jer jednostavno kad sam dosao na ovaj forum procitao sam bar 30 postova od dbomestar-a koji govore o tome kako se samo treba truditi i uciti i kako ce lova postepeno doci.
ja ne pisem bas mnogo po forumu, al na ovo sam morao odgovoriti, jer je stvarno zalosno da je onako dobar forum kakav je bio kad sam se regao dosao do ovoga da se u 90% slucajeva pise samo o laganoj zaradi koja u stvari i nije internet marketing!

Ok, slažem se da te teme o upload i sl. servisima nisu nešto, ali se svide korisnicima jer spada pod "laku i brzu" zaradu. Ali, ako malo pogledate forum i vidite koliko ima kategorija (skoro 30), od svih tih kategorija upload i sl. teme se 90% otvaraju pod "Ostali načini internet zarade", znači imate 25+ kategorija na kojima možete pričati o boljim stvarima i "izgurati" njubove. Kako je onda moguće da jedna kategorija prevlada sve ostale? Istina da je njubova više nego nas, ali nije da je 100+ postova dnevno već puno puno manje. Ajmo onda svi se potrudit i pisat češće i nadvladat te manje kvalitetne teme i rasprave, counter attack, može?

A ja kao Admin ću se potruditi da takve teme smanjimo na najmanju moguću razinu (bilo drugom raspodjelom foruma / skrivanjem) ili u potpunosti zabranimo. Dajte mi mjesec dana, 08.10.2010. će doći do velikih promjena na forumu. A do tada i vi se potrudite i dajte svoj udio u izgradnji boljeg IZForuma.

Zivis u utopiji. To mi zvuci ko nasa vlada koja samo govori "ajmo" a jedino ko moze napravit nes su oni sami a oni ne rade nis. To sto su te teme najpopularnije ne znaci da bi ih trebali zadrzati. Meni recimo ne pada na pamet nadvladavati hrpu nekvalitete na forumu jer izgubim volju cim se ulogiram a vecini ljudi je tako. 2 godine se trudim to raditi moderiranjem i pisanjem sto kvalitetnijih postova mogu i na kraju da opet moram nadvladavati. Doslovno, ne pada mi napamet. Iskreno, imam pametnije posla. A ja sam admin i stalo mi je ful do foruma. Drugi ti nece ni komentirat na threadu o tome nego ce samo otic thats the point. Mnogi su otisli i ako se odlucimo ostati na njub razini onda cemo i biti njub forum. Ja neznam zasto bi se morali voditi time koji je najpopularniji thread. Ako stavis gole slike i to ce biti najpopularnije. Sve u svemu meni ovo djeluje da nema hrabrosti da se naprave promjene vec se trazi neki "silver bullet" rijesenje koje ce zadovoljit sve. A opce je poznato da ak se oces svidit svima da se neces svidit nikome.

Moj prijedlog je da se slozi jedan kvalitetan thread o zabranjenim temama, blackhatu, uploadima i slicnim stvarima da se da link na forume koji pokrivaju te tematiku i da se kaze dovidjenja takvim raspravama. Ima puno boljih foruma za te stvari i ne vidim zasto bi mi Morali to pokrivat.

Dok se promjene ne uvedu potrudite se sudjelovat u forumu na razini na kojoj želite da forum bude. A to je do 08.10., do tad ćemo ti i ja Davore popričati još i odlučiti zajedno koje stvari ćemo maknuti, što zabraniti i sastaviti jedan lijepi pravilnik.

Znam da sam novi tu na forumu i da nemam bas pravo pametovat al evo samo da kažem svoje mišljenje.

Za ovaj forum sam čuo slučajno neznam ni sam gdje ali uglavnom kroz bavljenjem online zaradom kroz par godina (sa dugačkim i na moju žalost čestim prekidima) nikad mi na pamet nije bilo ukucati u google internet zarada.

Taj naziv kod bilo kojih malo ozbiljnijih ljudi izazva odmah pomisao na buxto i slične servise klnikanja/downloada/scama i takve tematike te ga izbjegavaju.

Ono što sam otkrio je da ovaj forum više sadržava znanja za ljude koji se planiraju baviti "pravom" internet zaradom koja se gradi godinama nego stanica za djecu kojima je cilj dignuti 10 $ i s time biti zadovoljni.

Uzmite u obzir nekog prosječnog tinedjera koji ukuca internet zarada u google zato jer je cuo da netko negdje zaradiva 3000 $ mjesecno od interneta pa normalno i on bi tak nade ovaj forum i pokusava se informirati.

E sad taj klinac normalno da nece zato jer nema znanja/nema volju za ucit kupit domenu , platit hosting , 2mjeseca radit na dizajnu , pisati tekstove svaki dan , raditi na link bildingu 6 mjeseci da bi zaradio 100 $ u tom recimo 7. mjesecu od kako je stranica online makar i taj 7. mjesec može biti 0. $ zarada. NE njega zanima odmah i sad i tu krecu razne easy money teme i 2-3 posta o tome kad neide prebaci se na sljedece i tak redom dok ne odustane i zaboravi na ovaj forum. Vecina pitanja je kako da zaradim????? Jel mogu ja i sto tak???? kako si to napravio??? su ti isplatili???
I zato kvaliteta polako pada.

Po meni trebalo bi odvojiti jedan dio za neke naprednije a u taj dio bi ulazili clanovi koji kvalitetom pisanja postova zasluzuju uci. NE mislim sad da treba pisati cjele biblije ali po par postova odmah se skuži na kojoj je netko razini.

A drugo rješenje je novi forum naziva internet markenting ili tako nesto na koji bi dolazili malo iskusniji ljudi sa više znanja i vjerujem da bi rezultati od svih nas krenuli u još večom uzlaznom putanjom :p

internetzarada.org meni zvuči jeftino i kao neki scam a makar znam da je ovo najkvalitetniji forum na ovim prostorima o IM temama kad se potraže super threadovi.

Evo da i ja kazem par rijeci.Ja kad sam se registrovao na ovaj forum prije godinu i 4mjeseca bio sam totalni pocetnik i postavljao neka totalno glupa pitanja za koje sam se nako 4-5mjeseci smijao sta sam to ja sve pitao.Licno za mene je ovo najbolji forum na ovim prostorima sto se tice onnline zarade i mnoge sam stvari naucio na ovome forumu upravo je ovaj forum bio glavna prekretnica u mom onnline poslu.Ja mislim da mi nije bilo ovog foruma da bi davno odustao od onnline zarade ali stvarno tako mislim.Takodje mi je drago sto na ovome forumu nema puno svadja i prepirki izmedju clanova sto sam na ostalim foruma ovoga tipa vidio, ovdje to odgovorni ljudi prekinu na vrijeme.Mozda jeste da sada ima manje kvalitetni postova ali ja mislim da je to zato sto je dosta kvaliteni postoai vec napisano ovde i da nije jos mnogo toga ostalo ne napisano zato ih je i manje ima u zadnje vrijeme,ali kad neko ima nesto da napise ili sazna nesto novo na ovome forumu to bude prvo objavljeno.Takodje bi se i ja slozio da se neki poseban dio napravi za pocetnike jer smo svi nekad bili pocetnici i uvijek ce biti novih pocetnika kako u onnline zaradi tako i svemu drugome.

Da, eto, kad sam kupovao domenu internetzarada.org i počeo radit ovaj forum nisam mislio da će izrasti u ovako velik i ozbiljan community. Šta je tu je sad, nađemo li u međuvremenu neku adekvatniju domenu možda i promijenimo, za sada stoji ovako.

I ja bih vec odavno odustao da nije ovog foruma.

Inflames20 bolje da Vas muce problemi sa mnogo clanova nego da je forum slabo posecen ;) :D

Drago mi je što se thread razvio u vrlo kvalitetnu raspravu i što sve više članova jasno izražvava svoj stav. Puno je toga kvalitetno i pametno rečeno pa bih samo želio malo prokomentirati.

Petarcro je rekao nešto što i mene već dugo kopka podsvjesno a to je ime samog forum, koja zapravo savršeno oslikava trenutno stanje u koje se nalzai. Preširok pojam, nimalo definiran, bez ikakve direktive, svaštarenje...

Sve što je Davor rekao potpisujem. I slažem se kako zapravo jedino Dražen kao vlasnik foruma može donijeti konkretne odluke. Ali očito si dosta dugo pustio da se forum 'razvija' po nekoj inerciji. Sada opet govoriš kako bi trebali iskusniji članovi pogurati forum u pravom smjeru i nadjačati nekvalitetne threadove. Kao što je Davor rekao, zašto bih se ja trudio nadjačati teme koje većina članova foruma voli? Meni se nakon cijelodnevnog pisanja tekstova, linkbuildinga, planiranja i analiziranja ne da pisati kvalitetan sadržaj na forumu na kojem će to možda cijeniti 5% članova. Radije ću onda pisati svoj blog ili na kraju krajeva otvoriti novi forum na kojem ću stvoriti ozračje u kojem će razvijati poslovni IM duh.

Kažeš 8.10. nastupaju značajne promjene? To je mi je smiješno kao kad bi mi neki debeljuco koji želi smršaviti sad kaže e krećem s dijetom od 8.10. Zašto ne danas?

Što se mene osobno tiče, OK, za mjesec dana će doći do primijena, uber cool, onda ću pričekati mjesec dana da vidim što će se to točno promijeniti na forumu i onda odlučiti da li se isplati ulagati vrijeme u ovaj forum ili pokušati sam stvoriti neko zdravo okruženje za ozbiljnije internet marketere.

Još uvijek se sjećam kada je Željko pričao kako je pozvao neke prijatelje/suradnike na forum, a ovi rekla da su tu sama dječulija koja se zafrkava. Sve je time rekao.

Jedno je sigurno, ne možeš prdnut i stisnut.

Forumsko ime je takvo jer je to i bio cilj foruma, raspravljati o internet zaradi, o svakom obliku internet zarade i sve vezano uz to. Jest da zvuči lame na prvu, al jebiga. Ako nađemo dostojno ime promijenit ćemo, makar je IZF već poznat dosta, ali ime nije nikako brandable što je problem, a i zvuči prilično neozbiljno. Otvoriti ćemo drugu temu u vezi toga pa da korisnici nabace koje prijedloge...

Napisao sam da se bacite na posao i vi, jer lako je pričat kako i šta treba, a drugo je nešto i poduzet u vezi toga. I kad maknemo/zabranimo određene dijelove foruma dok ti korisnici (koji vole "brzo i lako") ne shvate da IM nije lagan posao, ali i da ima više nego dobre zarade i dalje će ti ozbiljniji postovi biti zanimljivi 5% članova. Jedino pozitivno od toga bi bilo to što bi na taj način mogli privući malo ozbiljnije korisnike. Hoće li biti tako, ja se nadam, živi bili pa vidjeli.

Što se tiče promjena, ne mogu odmah nastupit svakako jer se treba napravit neki plan, vidjet šta će biti i kako, napisati sve to i napraviti, a za to treba određeno vrijeme. Osim tih promjena na sadržaju biti će još puno promjena koje će dignuti IZF na jednu novu, višu razinu, što opet zahtjeva vrijeme. Tako da ono, imam dosta posla. Ali vidjet ću s Davorom prvo, pa možda ta promjena vezana uz content bude i prije, ovisi kako budemo stigli.

P.S.
08.10.2010. je druga godišnjica foruma ;)

Back
Na vrh