• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Moć mase

slnet

Aktivni član
Tu od
15 Lip 2014
Kao što znamo signali korisnika su trenutno najveći faktor rangiranja na Google..
Nekoliko dana mi se mota sledeća ideja po glavi.. Da li bi kao masa mogli sa namerom da utičemo na SERP?

Znam da je ovo što pitam najverovatnije nemoguće, al ko pita ne skita..

Da li ste zaintresovani da nas 100tinak sa foruma odvoji po pola sata(i manje),
postavimo po jedan kvalitetan link ka nekom sajtu ( ne sa svog sajta, već gde nadjemo dobru priliku ), damo mu + google, spomenemo ga na fb i twtter-u, otvorimo taj sajt i browsujemo kroz njega jedno 10min (smanjimo bounce i ukažemo na vrednost) ,tamo napišemo neki kvalitetan guest komentar i damo mu tako još nekih par signala..

Poenta ovog testa jeste da vidimo i izmerimo da li je moguće da kao masa sa namerom utičemo na SERP.. Ako rezultat bude pozitivan, možemo ga iskoristiti dobrim akcijama recimo jednom mesečno, kako bi pomogli nekim sajtovima da se bolje rangiraju.. (mislim na sajtove humanitarnog karaktera)

Da ne bi sve bilo samo priča, predložio bih odmah ovde sajt i sve, pa ko ima vremena i želi da učestvuje u ovom eksperimentu nek se priključi..

Uzeo sam za primer sajt halobeba.rs .. Sajt je humanitarnog karaktera i bavi se pomoći roditeljima vezano za bebe.. Tako da je idealan za ovu priču..
Reč 'bebe' se pretražuje 6600 puta mesecno po Keyword Planner-u, tako da možemo reći da je ključna reč konkurentna.. I upravo za tu reč (bebe) želimo da podignemo rank sajtu..
Sajt je kod mene trenutno na 7 poziciji..

(nemam nikakve veze sa ovim sajtom, nasumično sam ga izabrao tražeći neki sajt humanitarnog karaktera)

Postavih link na serbianforum (na moderaciji je ali sigurno oni puštaju to). Nisam hteo da stavljam anchor 'bebe', ali bi trebalo da bude jedno 50%-50% sa anchorom i bez..
Vm8r7zx.png

Facebook:
9OH4l0U.png

Google+ :
gVrTgdg.png

Twitter:
Phm1JKM.png

Eto ako ste zaintresovani da saznamo dal možemo da utičemo na SERP, priključite se..

Kao što znamo signali korisnika su trenutno najveći faktor rangiranja na Google..
Ne znamo i/ili nisu.

Nekoliko dana mi se mota sledeća ideja po glavi.. Da li bi kao masa mogli sa namerom da utičemo na SERP?
Moguće i možemo probati.

Međutim...

Sada se sklonimo sa strane i razmislimo malo kao softverski inženjer koji pravi Google-ov algoritam.

Recimo da se organizuje 1000 ljudi sa ovog foruma jedan dan i poveća metrics na sajtu na način koji izgleda prirodno. Dakle smanjimo bounce, povećamo prosečno vreme provedeno na sajtu i slično. Sve izgleda super, sve izgleda prirodno.

I onda narednih 30 dana nema tih 1000 ljudi koji svaki dan rade to.

Da li je onda onih 1000 ljudi tog jednog dana bilo prirodno? Sada tih 1000 ljudi ne izgleda prirodno.

To je bila anomalija. Dobar algoritam ignoriše anomalije, nekada ih i kažnjava.

Ovo ne tvrdim da je tačno, kao što kažem uvek valja nešto probati. Ali mislim da bi bilo veoma arogantno sa naše strane da pomislimo da smo našli lak način da prevarimo par stotina inžinjera koji godišnje dobijaju šestocifrene plate da spreče takve prevare.

Znas kako, mogao sam i ja isto tako da razmislim o tome :) (kao sto i jesam) Al rekoh da probam.. Mozemo da dajemo misljenje i prognoziramo, ili da zapravo probamo pa da vidimo sta je istina..

slnet kaže:
Znas kako, mogao sam i ja isto tako da razmislim o tome :) (kao sto i jesam) Al rekoh da probam.. Mozemo da dajemo misljenje i prognoziramo, ili da zapravo probamo pa da vidimo sta je istina..

Kao što rekoh, možeš probati.

Signali korisnika apsolutno nisu najveci faktor rangiranja. Takodje kao sto vandanic rece, jedan dan aktivnosti i pozitivnih signala sigurno nece da utice, a sto se toga tice testirali su ljudi ukljucujuci i mene, ni mesec dana pozitivnih signala ne utice na SERP.

Takodje sajt nije na 7. poziciji, pogledao sam nekoliko prvih strana i nisam uspeo da ga nadje za kw "bebe". Za kw "beba" je na prvoj stranici. A takodje ne vidim ni bas neku poentu rangiranja tog sajta za kw "beba" ili "bebe" s' obzirom da ako neki roditelj/buduci roditelj ima neki problem, nece sigurno da trazi pod kljucnom reci "bebe" ili "beba".

I takodje za kraj 50% exact anchora je i vise nego preterano.

Nisam SEO strucnjak, ali se slazem sa vandanic-em. :)

Znas sta meni nije jasno, postoje neki principi koji su meni u tom marketingu vrlo jednostavni, ne kazem da su sto % tacni. Recimo, ja cu od skoro krenuti da reklamiram sajt za video produkciju, dajem primer, iako cu ja graditi linkove na pocetnicki nacin, mislim ono sto sam procitao i sto sam ukapirao. Pa, bolje mi je da tu dodje neko kome treba spot ili neki video / fotkanje, nego 1 milion ljudi kojima to ne treba, ma koliko oni ostali tu, jer mi nece biti potrebna poseta, od toga ne zaradjujem nego koliko ljudi hoce moje usluge. Znaci, u tom principu, 1 pravi covek na sajtu moze da mi donese novac vise nego milion likova koji za to nisu zainteresovani. Konkretno, potrudicu se da moj sajt posete potencijalni klijent, vise nego siroka narodna masa. Po tom principu ja gledam na marketing. Jedino ako ti je cilj da imas raznu posetu, tipa zaradjujes od pregleda reklama, pa i da gledamo te neke brojke da su bitne, sta znam, novinarski sajtovi.

Nzm da li ste me shvatili, ali po tom principu je marketing jednostavan, zasto babi nuditi kremu protiv bubljica kada je ili boli uvo ili nema bubuljice? Pa bih razlozio, tvoja ciljana publika cu tinejdzeri koji imaju problem sa bubuljicama, pa gledas sta njih zanima, to pises, pa tu nudis.

Mozda nije ovo pravo mesto za ovaj komentar, ali mozda i nekome pomogne. Isto tako gledam i na google, fb stranice i sl. Koji ce mi pratioci na stranici gde kacim svoje radove vezane za Zvezdu ako nikad nisu culi za mene ili, jos gore, ne prate Zvezdu? Takva stranica ne moze gotovo ne moze imati dobar reach na fbu, pa... Za gugl isto tako, koja poenta i prva pozicija za par dana, ako uopste bude, ako u tom periodu ne bude niti jedna pretraga pravog koristnika? Sta, rankirao si trenutno i eto, propade trud? Postoje neki standardi koje treba rusiti, ali neki i kojih se trebate drzati, ja stalno na stranim forumima citam neke gluposti, 1 mesto na guglu, jutjubu, milion lajkova, pa pocetnici, ne mlatite praznu slamu. :D

Neznam jel se sjecate akcije "najveci car". Stvar jos dan danas nakon 4-5 godina rangira na prvoj strani googla (nisam siguran koje je tocno mjesto jer sam preko moba, meni je na 5.).

Back
Na vrh