• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Koja je najbolja e-commerce platforma za pocetnike ?

Davor Bomestar

Legenda
Tu od
27 Lis 2008
Imam jednog potencijalnog SEO klijenta. Cilj im je pocet prodavat svoje proizvode putem web trgovine ali do sada nisu imali nikakav website.

Iako imamo dosta SEO klijenata na e-commerce platformama, svi su do sada vec imali i odabrali platforme kad smo poceli radit za njih. Ovo je prvi put da bi mogli krenut radit SEO za nekog klijenta koji nema website i nije jos odabrao platformu za svoje e-commerce website.

S obzirom da nisu do sad imali iskustva sa e-commerce sajtovima, sto mislite koja bi im platforma bila idealna da udju u taj e-commerce svijet. Naravno, bitno je da je dobra platforma i da je dobra za SEO jer ce to biti glavni nacin dobijanje posjete i promocije.

Magento znam da je vjerojatno najbolja platforma ali isto tako je mozda prekomplicirana za pocetnika.

Woocommerce je dosta jednostavan, volim Wordpress, ali nekako sam cuo lose stvari oko toga da zna biti spor posto dosta opterecuje bazu podataka pa tako da cim ima vise proizvoda sporije radi. Moguce da ce biti dosta proizvoda, do par tisuca, pa nisam siguran kako bi funkcioniralo.

Shopify, tako tako. Dobra je platforma, imam neke klijente na shopifyu, mislim da je mozda najlaksi za krenut. Ali me malo isto brinu neke stvari, citao sam da se mora uzet neke dodatne pluginove, pretplate i slicno ako se zeli neke ozbiljnije stvari pa tu rastu cijene.

Mozda sam u krivu ali dojma sam da su OScommerce i ZenCart zastarijele platforme i da vise nisu tako popularne.

Ako imate neke jos koje bi preporucili slobodno recite.

Ni sam ne znam koju platformu bi mu preporucio pa svako misljenje ili savjet je dobrodosao. Da su malo iskusniji vjerojatno bi mu rekao da ide sa Magentom ali posto nisu do sad imali iskustva strah me je da se ne zapetljaju oko tehnikalija, podesavanja sajta pa da na kraju stane na tome.

Ja sam isto kao pocetnik pokusavao par platformi i najvise mi se svidja PrestaShop. Dosta opcija i nije toliko komplikovana. Cak me podseca na Wordpress. :D

Pre svega veliki pozdrav za tebe, sto se tice pitanja ja ne bih bezao od Woocommerce-a narocito ako volis wordpress. moze to sve dobro da funkcionise. e sad ne znam za toliko artikala kako bi funkcionialo ali meni se svidja, ovako pricam iz iskustva.

Woocommerce je najbolji, i ja većinu ozbiljnijih web prodavnica izrađujem u Woo - postoji mnoštvo plugina, tema, lako prilagođavanje...a što je najvažnije većina je free ili bar jeftina.
Prestashop je interesantna platforma, ali meni ipak ne leži, plus većina stvari (čak i osnovnih) se plaća.
Za apsolutnog početnika ipak preporučujem OpenCart - s njim sam i ja počinjao.
Kome bude potreban srpski prevod za OpenCart neka se javi, a za Woo imam većinu svetskih jezika.

Ovo sam prvo koristio, preporucio i namestio programer koji radi online shopove. Izgleda stvarno profi ako se kupi profi tema, mnogo opcija: nopcommerce.com. Mora windows hosting.
Ali prelazim na shopify. Sa shopify ne razmisljam ni o cemu.

Ni sam ne znam koju platformu bi mu preporucio pa svako misljenje ili savjet je dobrodosao. Da su malo iskusniji vjerojatno bi mu rekao da ide sa Magentom ali posto nisu do sad imali iskustva strah me je da se ne zapetljaju oko tehnikalija, podesavanja sajta pa da na kraju stane na tome.

Ne znam sta da kazem, oni su pocetnici, zele to sami da instaliraju? Sto bi to radili, ako pokrecu posao, i SEO firmu zele da angazuju , a najpipaviji posao rade sami ?

Magento je naravno kako si rekao najbolje resenje, ako se radi posao radi se sa najboljom skriptom, koja nije veliki trosak u nekom budzetu, u kome se pravi web shop .
Logo, skripta, dizajn, textovi, hosting, dobar domen ( ne u smislu dobre kljucne reci, vec dobar za brend) to su osnovne stvari na kojima se nikako ne skrtari i ne vidim razlog sto bi se bojao da se negde ne zapetljaju, jednostavno im reci , Magento je najbolji, ako ne znate kako da ga instalirate, uzmite coveka koji to zna .

mindhunter , mozes smanjiti font, jako stipa za oci, siguran sam da ce svi videti tvoju poruku i sa normalnim fontom.

Ja sam do sad probao shopify i prestashop, po meni Presta shop stvarno vredi svaki ulozeni dolar.

freemind kaže:
Ne znam sta da kazem, oni su pocetnici, zele to sami da instaliraju? Sto bi to radili, ako pokrecu posao, i SEO firmu zele da angazuju , a najpipaviji posao rade sami ?

Magento je naravno kako si rekao najbolje resenje, ako se radi posao radi se sa najboljom skriptom, koja nije veliki trosak u nekom budzetu, u kome se pravi web shop .

Nebi sami isli instalirat, vjerujem da bi sigurno angazirali nekoga. No isto tako, kompleksnija platforma znaci i kompleksnije odrzavanje, vodjenje posla itd. Vise brige oko tehnikalija manje oko ostalog djela posla.
Po mojem iskustvu prosjecni business owner ima problema i sa Wordpressom a kamoli sa naprednim e-commerce platformama kakva je Magento.

freemind kaže:
Logo, skripta, dizajn, textovi, hosting, dobar domen ( ne u smislu dobre kljucne reci, vec dobar za brend) to su osnovne stvari na kojima se nikako ne skrtari i ne vidim razlog sto bi se bojao da se negde ne zapetljaju, jednostavno im reci , Magento je najbolji, ako ne znate kako da ga instalirate, uzmite coveka koji to zna .

Iako je za e-commerce sve to bitno, ali isto tako za usporedbu opcenito iako moj biznis nije ecommerce ja sam izgradio svoj "online" biznis bez ijedne od tih nabrojanih stvari.

Sto se tice straha da se zapetljaju. Pa veliki sam pobornik principa "better done than perfect". Naime, previse sam projekata vidio gdje je ekipa krenula sa previse ambicioznim idejama pa se na kraju zapetljala i na kraju je stalo na tome.
Vec i prosjecni klijent kojeg imam nije previse upucen u tehnicke stvari oko websiteova pa ja cesto i komunikaciju moram prilagodit njima i pojednostavit, ali u ovom slucaju po mojoj procjeni ovi su tehnicki poprilicno neupuceni cak i manje od prosjeka. Npr. samo odabir providera koji bi im mogao postavit Magento bi njima mogao biti problem jer kako uopce odlucit "koji je bolji". Tako da sto jednostavnije to bolje.

A zanimljiv je i ovaj clanak od iskusne ekipe koja je presla sa Magento na Shopify i veoma je zadovoljna: http://www.ecommercefuel.com/shopify-vs-magento/

Cak im se i konverzije-prodaja povecala.

Npr. ovaj dio je upravo ono zasto se bojim:

Switching to Shopify from Magento

As I mentioned in my original post about the redesign, we’ve been on Magento Community Edition for 3+ years and over that period I’ve realized it’s not the best fit for our eCommerce company.

It’s hard to administer, so you either need to know your way around a server or hire someone who does. It’s difficult to customize, and ever more frustrating to upgrade. And it’s a massive resource hog.

Ultimately, I got tired of having to play system admin when all I wanted was a stable shopping cart that worked well, was easy to customize, and would automatically stay up to date.

Enter Shopify. I’ve always been impressed with their platform, but now more than a month using it to run our store I can definitely say it was an excellent move. Here are just a few of the things I’m loving:

No More Tech Worries

To get up-to-speed with Magento, I literally spent the better part of a month teaching myself UNIX and learning about the template structure. Even then, I still never got fully comfortable and issues would pop up every 3-4 months where I’d need to spend hours researching and implementing a fix.

No more. Since it’s a hosted solution, Shopify manages all of the server, upgrade and code maintenance issues. I can’t wait to cancel my old, expensive Rackspace account where we hosted Magento and wash my hands completely of server and security maintenance.

freemind kaže:
mindhunter , mozes smanjiti font, jako stipa za oci, siguran sam da ce svi videti tvoju poruku i sa normalnim fontom.

mindhunter - Po pravilima nisu dozvoljeni tako veliki potpisi tako da sam ti smanjio velicinu fonta u potpisu.

Nebi sami isli instalirat, vjerujem da bi sigurno angazirali nekoga. No isto tako, kompleksnija platforma znaci i kompleksnije odrzavanje, vodjenje posla itd. Vise brige oko tehnikalija manje oko ostalog djela posla.
Po mojem iskustvu prosjecni business owner ima problema i sa Wordpressom a kamoli sa naprednim e-commerce platformama kakva je Magento.

Neko ko je pocetnik imace problema sa bilo cime u pocetku, i trebacu mu vreme da nauci admin, ali on ne uci programiranje, treba da izdvoji mozda 2-3 sata vise u gledanju video tutorijala, slozices se da admin deo bez obzira kakva je skripta , moze da se nauci brzo, pogotovo sto ce njima to biti okosnica posla, ceo posao ce raditi preko te skripte . Ali u praksi je bas sve to u korist najbolje skripte, kada nauce admin, i ako se sve pravilno na pocetku podesi, imace manje problema nego sa ostalim "jednostavnijim" skriptama.

Magento nije "samo " framework, gde ti treba nesto da gradis i da imas neko posebno znanje, gotova e shop skripta sa najboljim kodom, i bazom i pripremom za SEO, i podrskom, najvise programera radi tu skriptu, po svim tackama je top.

Iako je za e-commerce sve to bitno, ali isto tako za usporedbu opcenito iako moj biznis nije ecommerce ja sam izgradio svoj "online" biznis bez ijedne od tih nabrojanih stvari.

Tvoj biznis je specifican, gde ti klijente u poslednje vreme uzimas preko Upworka, gde ti prakticno i ne treba sajt i brend, i gde klijenti ne narucuju odmah uslugu, vec je najbitniji taj pregovaracki momenat gde ti prodajes uslugu u direktnoj komunikaciji, i direktnoj prodaji.

Pozdrav ljudi .
Da li ima neko da zna i da je dobre volje da mi objasni ovaj shopify , pregledao sam mnogo yt videa ali treba bi neko da mi pomogne da me uvede u to,da mi objasni kako to ide i sta ? :)

Back
Na vrh