Kimi
Dobro znana faca
- Tu od
- 5 Lip 2013
mafica kaže:Mene zanima da ako u klijenta stoji:
About the Client
Payment Method Not Verified
Je li moguće da, ukoliko budem izabran za taj posao, da novac bude prebačen s njegovog na moj račun, tj. je li moguće da on uopće ima taj novac na oDesk.com računu za platiti posao koji sam uradio za njega. Aplicirao sam se za par poslova koji nemaju potvrđen način plaćanja pa me zbog toga malo zabrinjava.
I još jedno pitanje...
- Možete malo pojasniti gdje se najčešće obavlja intervju i spada li pod intervju dopisivanje porukama putem oDesk.com? Ako su i poruke neki vid intervjua, možete li mi reći na koje ste metode naišli tj. putem čega su sve tražili intervju od vas (facebook, skype, da li puno njih traži video-poziv na skajpu i sl.).
Koja mi pitanja budu postavljena i da li tu trebam striktno odgovarati samo ono što me se pita ili pak' da razgovaram s klijento i pričam normalno?
Na prvi dio pitanja je Igor odgovorio ja cu samo da se nadovezem. Ako se klijent tek registrovao nije strasno sto nije potvrdio nacin placanja,jer kad odluci da zaposli nekoga mislim da prvo mora da potvrdi karticu. Licno izbjegavam klijente koji nemaju nikakvu istoriju na sajtu ali uvjek mozete da trazite nesto novca unaprijed. Bez obzira na sve to,moja preporuka svima je da NIKAD i ni pod kojim uslovima, ne saljete glavne fajlove dok ne dobijete sve pare. Ovo cesto ponavljam ali stvarno mislim da je to vrlo vazno. Skoro sam imao jednu takvu situaciju i to sa klijentom koji ima odlican rejting i potrosio je gomilu para na odesku,na kraju,da se podrska nije ukljucila mi bi se posvadjali.
Bas zbog ovakvih situacija,preporucujem da se razgovor sa klijentom vodi iskljucivo preko odeska. Ukoliko dodje do "svadje", podrska ima uvid u kompletan razgovor i lako moze da reaguje. Ovo vazi uglavnom za nove klijente i prve poslove sa njima, dok se malo ne upoznate,kasnije se mozete prebaciti i na skajp,mejl sta god.. Ali i dalje budite oprezni kad je isplata u pitanju,prevaranata ima dosta i ako ne mislite da radite za dzabe,pamet u glavu. :drinking