• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kako rijesit problem s pocetnicima na forumu?

Davor Bomestar

Legenda
Tu od
27 Lis 2008
Trazim vasa razmisljanja i savjete kako rjesiti problem s pocetnicima. Naime, pocetnici su cesto i novi clanovi na forumu a forum kao i svaka zajednica ima svoja neka pravila. Noviji clanovi nistu toliko upoznati s pravilima foruma, kako ga koristit i sl. pa stoga rijetko kada koriste search opciju, uglavnom ulete i postave pitanje koje je 100 put odgovoreno, postavljaju pitanja bez da su se i sami potrudili potrazit informaciju itd. A po hijearhiji uvijek je onih najnize rangiranih po znanju i iskustvu najvise a onih najiskusnijih najmanje, tako da kad bi svaki clan jednako komentirao na forumu vecina postova bi bila pocetnicka te stoga niske kvalitete.

Da, svakako treba pomoc pocetnicima, to je svrha ovog foruma i uvijek smo se orijentirali na pomaganje i educiranje a ne samo na raspravljanje na forumu u svrhu popunjavanja slobodnog vremena. Ono sto je problem ako oni nisu pravilno vodjeni onda se forum pretvara u skup nekvalitetnih tema. To nije u interesu ni iskusnijim clanovima a sigurno niti pocetnicima. Oni uce od onog sto vide, ako vide samo lose i nekvalitetne stvari, na to ce i navalit. Po prirodi svi mi ljudi smo nekako od inata i kad kazes nekom pocetniku da mu ovo ili ono ne valja onda oni uvijek reagiraju "Pa i vi ste jednom bili pocetnici" tako da treba naci neko rjesenje koje ce rjesit problem da imamo brdo nekvalitetnih tema a opet da se pocetnici ne osjecaju previse zakinuto.

Mene zanimaju vasi savjeti i ideje kako bi mogli poboljsat stanje sto se tice toga.
Nedavno nakon ankete dali ste za drasticno postrozenje pravila kad smo ustanovili da vecina jeste poceli smo raditi na forumu ali smo ipak poslusali savjete i poceli prvo upozoravat i punih mjesec dana upozoravali prije nego smo poceli sankcionirat one koji krse pravila.

Drugim rjecima, imamo cvrstu viziju i usmjerenje u kojem cemo vodit ovaj forum (od sad pa na dalje Kvaliteta iznad svega) i 100% smo sigurni da je to pravi put pa makar nekome to zasmetalo. Ali isto tako slusamo vase savjete i kvalitetne prijedloge usvajamo (kao npr. na natjecanju smo uveli 1,2,3 mjesto) tako da vas sada pitamo savjete kako najbolje uvesti pocetnike u svijet IM-a a da nastavimo s dizanjem kvalitete, nivoa znanja i iskustva na forumu. Budite kreativni i dajte mi kvalitetne ideje.

Sad trenutno što mi pada na pamet jeste uvođenje chata jer kako gledam u "Who is online" skoro uvijek ima neko od iskusnijih članova foruma. A ako su tu pa ovi što se regaju će koristiti chat ako bude na uočljivom mjestu. :)
Dakle neki live chat, na nekom mjestu na forumu kojeg će novi korisnik uočiti. :)

E da, kad već pitaš kako da unaprijedimo forum onda stavi da mogu imati max 150 poruka u svom Inboxu. Ovih stotinu mi malo nešto pravo. Barem za ove iskusnije koji pređu recimo 100-150 postova.

Vatra Wolf kaže:
Sad trenutno što mi pada na pamet jeste uvođenje chata jer kako gledam u "Who is online" skoro uvijek ima neko od iskusnijih članova foruma. A ako su tu pa ovi što se regaju će koristiti chat ako bude na uočljivom mjestu. :)
Dakle neki live chat, na nekom mjestu na forumu kojeg će novi korisnik uočiti. :)

E da, kad već pitaš kako da unaprijedimo forum onda stavi da mogu imati max 150 poruka u svom Inboxu. Ovih stotinu mi malo nešto pravo. Barem za ove iskusnije koji pređu recimo 100-150 postova.

Uz duzno postovanje mr. Wolf, apsulutno se ne slazem sa idejom da se uvede chat. Mislim da sve sto se treba
rijesiti na forumu treba da ostane na forumu, kako bi naucili i oni koji dolaze iza nas, makar to bilo nesto banalno.
Primjer, tebe zanima nesto, i pogledaces ko je online na chatu - to sam npr ja, i upitaces me. na prvi pogled to ce
ti pomoci ali sutra ce doci neko peti i pitace me istu tu stvar, iako sam ti ja to sve tebi objasnjavao jucer..
I onda sve ponovo..tako da je ipak bolje da neke stvari ostanu "zapisane" na papirusima foruma, pa mozda neko i
naleti na to, koga vec interesuje, a pod tim naravno ne podrazumijevam ljude koji svakodnevno ulijecu na forum i pitaju
kako verifikovati Alertpay racun ili kako da ih primi Adsense.

Time se vracamo na prvobitni problem, a to su novi clanovi. Istina, ne mozemo nikoga natjerati da cita nesto ako
to ne zeli, ali trenutacno smatram da je najbolja opcija da se uvede neki vremenski limit, koji dok se ne ispuca,
novim clanovima nece biti omoguceno da uopste ista pitaju, postaju, smaraju... Mozda malo okrutno, ali ako nekoga
zaista zanima da li paypal funkcionise u Srbiji on ce to na kraju sam potraziti i najzad i saznati. I to jeste bit svega.
Npr staviti limit od (izmisljam) 50h, i tek nakon tog vremena clan ce se moci obratiti za nesto javnosti.

Time bi se dakle istovremeno, na osnovu navedenog limita, onemogucilo novim clanova da uopste postaju nove teme,
kako se ne bi pojavljivale vise threadovi tipa "People Strings - nesto sasvim novo" ili slicno, vec samo nadovezivanje na
vec postojece teme. Time bi se naravno izbjegla i samopromocija spamera. Ovo sto sam upravo naveo bilo je onako
sve "ko iz topa", cisto da se nadovezem na tvoju konstataciju mr. Wolf, a nisam jos detaljno razmisljo o tome kako
bi se moglo efikasno poraditi na tome sa pocetnicima..uglavnom, ako sta naumpadne, javicu se ovdje ponovo..

P.S.
Sto se tice poruka, da, valjalo bi imati inbox za barem 500 komada, ali ako cemo iskreno,
95% svih tih poruka i nisu nesto bitne, tako da --> delete, ili ako vec ne mozes preboliti --> export :king

Pa mr. Anarchox zar ne misliš da je malko previše takvih tema već na forumu? Dakle ja sada na chatu i pita me lik koji je tek došao kako da verifikuje PayPal a ja znam da ima tema o tome na forumu. Zar nije frka dati čovjeku link fino i kažeš "tu ti ima objašnjeno obrati pažnju na komentar od tog i tog." Hoćeš da kažeš da na forumu nema toliko tema i da nam trebaju nove teme u kojima će dolaziti ljudi i pitati jedna te ista pitanja?

I dakle ako neko dođe na chat, treba naravno da bude registrovan pa da može pitati na chatu nešto. A taj isti neće otvarati već postojeće teme kako uploadovati na ..... nego ima tema za to.
I ovaj scenario je isto tako moguć.

E sad što se tiče početnika na forumu ti i sam znaš kako su ljudi skeptični što se online zarade tiče. Da ne spominjemo onog što je zaradio u par dana ko ti u mjesec pa odustao. E sad dođe taj isti na forum i nemože otvoriti niti jednu novu temu. Nego mora imati recimo 5-10 postova. Misliš da neće spamati po drugim temama?
I to što će morati da postaju postove po drugim temam vrlo lahko bi moglo da odbija ljude umjesto da ih privlači da ostanu na forumu. :)

A sa chatom npr uvijek ima tu neko da se nešto pita. Pa kako ide upload, pa šta je PayPal, zašto AlertPay nema isplata na kartice....

Dakle 'chox ti razmišljaš tako da njima treba dati ribu, a ne fino pokazati im jezerce u kojem mogu naučiti kako se peca. :)
To ti je ko ona metafora što sam ti govorio u Sarajevu. Šta je tebi lakše, da ti nekog pod ruku vodaš po Sarajevu ili da mu daš cedulju na kojoj mu je sve objašnje pa nek sam gleda? :D

Dođe frajer, pita za upload (ne mogu ja bez ovog uploada nikako) i ja mu pokažem onu temu tamo što smo je nakrcali raznim pitanjima. I to je to. Dođe drugi isti takav, ja opet isto. Jel može i ovakav scenarij upotrebe chata? :)

P.S. A kad već imam 300 (znam da ih je oko 40% "manje korisno") postova na forumu, aktivan sam član i samo je Onaj kojeg nećemo imenovati siktao po mojoj reputation na profilu šta fali da dobijem 50 poruka više u inboxu pa da nemoram toliko često da praznim inbox. :)

Slazem se chat ne vidim kao rjesenje za pocetnike a osobno to je potpuno drugaciji mediji. Kao sto rekoh nije cilj napravit drustvenu mrezu vec centar znanja.

Isto tako bit ce rasprava o porukama i slicnim stvarima, vjerojatno bi se u nekoj buducnosti to moglo povecat ali nije da vam mi to ne zelimo dozvolit stvar je u hosting prostoru. Ali sada pricamo o pocetnicima.

Mislim da sticky, upute kod pravila i cesto ponavljanje na postovima o pravilima ce pomoc onima koji citaju bar malo. Ali trebalo bi slozit neki vodic tj. bonton za pocetnike koje ce se trebat pridrzavat.

Na nekim ozbiljnim forumima za koje znam se prvo moderira 5 postova tj. treba dobit odobrenje da bi se objavilo pa onda tek kad mu se to odobri on moze slobodno postat tek kad je slozio 5 ok post-a. To npr. sad imamo za oglase gdje moramo odobrit prije nego ide live. Jednostavno, netko koga zanima forum i znanje ce se potrudit slozit 3-5 dobra posta da bi postao clan.

dbomestar kaže:
Na nekim ozbiljnim forumima za koje znam se prvo moderira 5 postova tj. treba dobit odobrenje da bi se objavilo pa onda tek kad mu se to odobri on moze slobodno postat tek kad je slozio 5 ok post-a. To npr. sad imamo za oglase gdje moramo odobrit prije nego ide live. Jednostavno, netko koga zanima forum i znanje ce se potrudit slozit 3-5 dobra posta da bi postao clan.

Ja u ovom dijelu posta vidim uglavnom dobar dio rjesenja oko problematike u vezi pocetnika, eh sad koliko
modovi ustvari imaju vremena, to samo oni znaju..Ako postoji neki nacin da se uvede i navedeni vremenski limit
bila bi to idealna kombinacija. Mozda jos "sklepati" neki navedeni bonton za pocetnike, i da se isti pojavljuje
prije svakog postanja na forumu - npr za prvih 10 postova - gdje ce se spomenuti i sankcije nepostivanja pravila.
Ne znam koliko je tehnicki ovo sve izvedivo, ali na prvi pogled djeluju kao efikasne metode.

A Wolf, istina, ljudi su skepticni kad je u pitanju IZ, al eto ako ne mogu shvatiti to da im zelimo pomoci, onda..ko im je kriv..

Ali na kraju opet je do toga kako mi to koristimo. Ja sam smatrao da je chat tu kad neko od novih dođe da ne otvara temu sa već postavljenim pitanjima nego pita na chat, a ako je neko tu dat će mu link od takve teme. To je sve. A ne sada da mi ovdje naglabamo o svemu i svačemu kao na npr. WJ forumu što sam vidio. I ostale chatove takvog tipa koristim na isti način. Dođem, pitam šta mi treba ako ko zna zna, ako ne idemo dalje.

A Wolf, istina, ljudi su skepticni kad je u pitanju IZ, al eto ako ne mogu shvatiti to da im zelimo pomoci, onda..ko im je kriv..
Ma da vidiš samo lica kod mojih kad im pokažem keš.. odmah drugačije. A prije nego što sam išta dobio na karticu govere mi da idem kod svog rođaka (teškog seljobera, ali dobrog momka) da sa njim radim na pijaci. Malo sutra.
A što se tiče internet skeptika i sam si rekao. Zaradio si 1 dolar na bux za mjesec dana, a sad kako ide da ne pričamo. Naspram tebe ja sam pravo dobro počeo 20$ u mjesec i po dana. Ali sam ostajao do pet budan i čačkao koliko sam mogao. I sad je tu neka lagana šema koja daje 100$ mjesečno minimalno, a potekla je odavde. A onda dolazi kolega rovad koji kaže da su mu najviše novca donijele veze sa nekim totalno lijevim ljudima. Kontaktima koje je tek onako dodao (mislim da je ovako rekao). Dakle nisu ni teme toliko bogastvo IZF koliko pojedinci koji se razumiju u nešto. :)

A to oko postova je već bolje rješenje jer eto ja nisam mogao dobiti pristup na jednom forumu u jedan podforum dok nisam imao 20 smislenih postova.
Pet ih je taman. Samo to je više posla za modove.

Trebalo bi ih sve pobiti :crazy_grin
Salim se, naravno, trebalo bi da im se pojave pravila, pre nego sto se registruju i npr. da im se ukaze da ce krsenje pravila biti sankcionisana i mogli biste da napisete broj do sada banovanih clanova. Dobro je sto ima novih clanova i sto se forum suocava sa takvim problemima, a ne sa onima da je sve manje aktivnih clanova i poseta foruma...

Uvesti opciju prikaza slicnih postova na osnovu teksta unijetog pri otvaranju nove teme.
I uvesti opciju prinudnog pretrazivanja foruma prije prvih 15 poruka.

Kviz. 5 tema koje treba pročitati i 5 pitanja na koje treba odgovoriti.
Kad se korisnik registrira kviz ga čeka kao poruka u inboxu.

Ja sam na svom forumu (tema poljoprivreda) uveo jednu grupu, za tek registrovane, tako da samo mogu da napišu prvi post u delu za predstavljanje novih članova. Potom im se otvara ostatak foruma za pisanje.
Posle početne grupe prelaze u grupu članovi, gde ne mogu postavljati teme, ne mogu postavljati male oglase, dok ne napišu 30 postova na forumu. Posle toga se prebacuju u grupu redovnih članova i imaju sva prava pisanja na forumu.

Mislim da je najveći problem s početnicima to što ne čitaju pravila. Kao što ni sam nisam pročitao kada sam se regao.
Vidim možda neko rješenje u vidu same registracije.
Npr.
Pri registraciji naglasiti da se pročitaju pravila i npr. vodić za forum da će biti postavljeno pitanje o tome šta pročitali. I prije nego pristupe samom forumu postaviti neko ključna pitanje o pravilima i vodiću. Naravno staviti random pitanja, da se mjenjaju.
Tako bi se natjeralo nove članove da pročitaju pravila, uz to pitanje koje bi bilo postavljeno (da bude o tim najvažnijim stvarima gdje početnici griješe i rade) dalo bi se naglasak na to što se očekuje i traži od njih.

Vec ima dobrih prijedloga, doduse neke je malo teze primjenit na ovom forumi iz tehnickih razloga (pitanje je dali ova platforma to podrzava) a druga je zato sto svaki forum ima svoje neke specificnosti. Mislim da cak i 3 approvana prvo posta prije nego se dozvoli slobodno postanje bi bilo ok. Moderatore cemo aktivirat, primat cemo vjerojatno jos neke pa ce se mozda to moc implementirat. Ali puno dobrih prijedloga ovise o forum platformi, za sad cu poslusat savjete pa one dobre probat nac rjesenje ako je nemoguce onda cemo nes drugo isprobat :)

Broj banovanih ne znam, ali sigurno nije mali. Redovito banujemo ekipu koja se ne vidi jer izbrisemo i njihove postove. To samo oni koji ih ulove u tom trenutku kad su postali mogu vidjet.

Ovo sa predstavljanjem iso nije losa ideja. Mogli bi razmislit o tome. Nebi bas 30 postova da ne mogu radit nes jer ce onda samo spamat. Vidjam redovito kako i kod nas na oglasima ekipa post-a 10 losih postova u 3 min samo da mogu oglas postavit.

Na jednom sajtu kad sam prvi put objavljivao neki clanak mi je bila kao check lista pa sam morao checkirat 1 po 1 checklist s objasnjenjem sta treba. To bi mogli nekako stavit za one koji tek postaju. I onda to ukombinirat s tim da im se treba odobrit. Ajde dajte prijedloge pa mozda sklepamo nes.

Moj najveci problem kad sam se registrovao i poceo da citam postove po forumu je bio to sto su korisne stvari bile razbacane po forumu i nisam se snalazio gde je sta. Jako je zamorno traziti informacije uzduz i popreko po forumu.

Mozda bi resenje bilo da se napravi neki tutorijal (ili vise tutorijala) koji bi bio izdvojen, mozda na nekom posebnom blogu ili sajtu (na nekom besplatnom hostingu?), sta ja znam, na koji bi se pocetnici slali da procitaju i da nauce prvo osnovne stvari o uploadu, o Adsensu, Paypalu itd. Tamo bi sve bilo poredjano po redosledu i pregledno. Zatim bi mnogo lakse mogli da se ukljuce u rad foruma nakon sto su naucili osnovne stvari a da ne smaraju iskusnije clanove o pocetnickim temama.

Linkovi ka tim tutorijalima bi mozda mogli da se stave u vrh foruma ili negde na dnu, sta ja znam, da budu vidljivi svim pocetnicima. Mozda bi mogli i da im se posalju linkovi u pozdravnom emailu nakon registracije, sa napomenom da ih obavezno procitaju.

Ove tutorijale je moguce vrlo lako napraviti tako sto se samo iskopiraju korisni tekstovi sa foruma i onda bi to bilo na jednom mestu. Ovako je sve zakopano medju gomilom postova na forumu sto je jako nepregledno.

Eto par predloga, pa vi sad razradite dalje. :) Mislim, ako se slazete...

@visitor - hvala na prijedlogu i jako mi je drago sto je netko s malim brojem postova se odlucio prikljucit u raspravu ali kvalitetno. Evo to je jedan primjer kako bi pocetnici trebali kretat na nekom forumu ;)

Problem je sto mi iskusniji ne znam bas kakvi tutoriali za pocetnike su potrebni. Probaj definirat kakav bi to bio tutorial, sta ti je najvise falilo. Imam osjecaj da ako navedemo za svaku metodu i stvar sto postoji u IZF-u da ce se pocetnici opet pogubit kad vide sve odjednom.

Pa, sta ja znam, mozda bi tutorijali trebalo da sadrze neke osnovne stvari o razlicitim nacinima zarade, ono sto je neophodno jednom pocetniku da zna, a onda na kraju tutorijala da se pocetnici usmeravaju da citaju dalje na forumu, gde je sve to opisano ali opsirnije i detaljnije ako zele da nauce vise i da prosiruju svoje znanje.

Na valjda 90% početničkih pitanja već postoji odgovor negdje na forumu, pa mislim da nije potrebno pisati nikakve nove tutorijale. Točno je ovo što Visitor kaže da je to sve dosta razbacano i možda se teško snaći, pa bi vjerojatno bilo dobro složiti neku stranicu za početnike s linkovima i kratkim objašnjenjem tih 20-30 tema koje su najpotrebnije. Znači, kao neka bookmark stranica sa svim temama za početnike.
Možda bi se dalo i složiti da članu s manje od 10 postova koji otvara novu temu prvo iskoči ta stranica i obavijest: "prije nego postaviš pitanje, provjeri da li je na njega već odgovoreno".

edit: a naslov te stranica bi bio: RTFM :rtfm

mozda notifikacija pri registraciji da procitaju pravila i da prvo pretrazuju..mozda i da postove moras u pocetku da odobris..ili da kada prave nov post..stoji ono..slicne teme,pretrazi prvo..i slicno.

Mozda bi netko ko pretendira u natjecaju za nagradu mogao slozit tako nes za pocetnike s linkovima, uputama itd. To i netko ko nema strasno puno iskustva moze sredit. :)

LeonMak kaže:
Na valjda 90% početničkih pitanja već postoji odgovor negdje na forumu, pa mislim da nije potrebno pisati nikakve nove tutorijale. Točno je ovo što Visitor kaže da je to sve dosta razbacano i možda se teško snaći, pa bi vjerojatno bilo dobro složiti neku stranicu za početnike s linkovima i kratkim objašnjenjem tih 20-30 tema koje su najpotrebnije. Znači, kao neka bookmark stranica sa svim temama za početnike.
Možda bi se dalo i složiti da članu s manje od 10 postova koji otvara novu temu prvo iskoči ta stranica i obavijest: "prije nego postaviš pitanje, provjeri da li je na njega već odgovoreno".

Mislim da bi ova ideja sa tim tzv bookmark topicom bila jako poželjna - znači nekakav tip FAQ teme gdje naprosto izlistamo sva ona česta pitanja koja svako malo ulijeću na forum (raznorazne account verifikacije, pitanja u vezi isplate, što je to linkbuilding i kako početi :crazy_grin - OK you get the picture)

Ispod svakog pitanja naprosto Link 1, Link 2 koji vode ka postojećim temama gdje je objašnjeno ili takva neka šema - to su sad detalji koje se još treba razraditi, ali mislim da je okvirno to to.
Na vrhu teme napišemo za one apsolutne početnike par riječi (standardna spika da bez muke nema nauke, moraju sami nać odgovore na pitanja i da im je ta tema samo naš pokušaj da donekle olakšamo, pa onda do onih banalnosti tipa da stisnu CTRL + F i ukucaju traženi pojam u tekstu - da iznenadili biste se kolko to ljudi ne zna da se uopće može nego pogledom onako skeniraju gomile i gomile teksta - itd itd, you get the picture here as well)

I onda tu temu zakačimo kao global announcement žarkim crvenim slovima (dokazano učinkoviti FF0000) - mislim da se to može u MyBB jer sam ja par puta koristio istu platformu prije.

Što se tiče tema, može to bit joint venture gdje odredimo da svatko može poslat prijedlog što da se ubaci unutra (neka 30 ljudi pošalje 1 prijedlog eto već solidne liste) - možemo čak napravit poseban topic samo za prijedloge.
Ma ima načina, da ne duljim dalje... Mislim da bi to imalo efekta.

Back
Na vrh