• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kako ide provera da li su programi u firmi legalni.

novii

Legenda
Tu od
24 Tra 2009
http://www.devprotalk.com/t11314-provera-legalnosti-programa-u-firmama.html

Ovi temu sam pokrenuo na DPT, ali i ovde će dobro doći da se napišu neka iskustva u vezi sa tim. Ja lično nemam iskustva, pošto tek planiram pokrenuti firmu, pa sad tek prikupljam informacije o tome na koji način inspekcija vrši proveru da li su programi na kompjuterima u firmama legalni.
Kako sam pristalica pokretanja posla koji donosi zaradu, nisam se mnogo interesovao kako zaobilaziti proveru inspektora da li su programi legalni, već sam se interesovao za protokol kako oni to proveravaju.

Koga mrzi da čita na gornjem linku tekst, preneću ukratko (vezano za Srbiju) ne proveravaju Mac i Linux mašine, kad dođu ubace USB stick i sa programom na njemu odrade scen sistema što potom snime kao izveštaj. Taj izveštaj potom odnose a na firmu posle nekog vremena stiže neko rešenje o poseti inspektora. Ukoliko nađu neki piratski program, daju opomenu da se to sredi.

To je baš ukratko, a dobro bi došlo još iskustava iz prakse.

U Hrvatskoj je isti sistem... imaju USB key sa programom koji u biti samo registry prebaci u text datoteku koja se zatim isprinta. I onda rucno ide gledati "zvucna imena", npr. Microsoft, Adobe itd.
Inace, ako tek počinjes, tj. pokreces firmu, kada ju registiras, prijavi se u Microsoft BizSpark program (http://www.microsoft.com/bizspark/), prvih 5 godina imas koristenje Microsoftovih programa besplatno (ako se bavis razvojem softwera i/ili web stranica).
Nakon toga kao Microsoftov Partner imas neki Active nesto program sa kojim dobivas za nekih 200 US$ par licenci Windowsa, Office-a i jos nekih programa na koristenje. U svakom slucaju, ako se bavis razvojem softwera korištenje Microsoftovih programa je prilicno jeftino.

Link koji si postavio do Microsoft BizSpark ne radi, a koristiću samo Microsoftov operativni sistem.

Mene ovo više zanima sa tečke kako funkcioniše provera, čuo sam da mogu proveravati samo kompjutere koji su zavedeni kao osnovna sredstva, da ne proveravaju Mac ili Linux nikako, da ne priznaju korišćenje probnih verzija programa (znači ništa varijanta Total Commander, pa da klikneš onaj broj pre startovanja programa).

E sada treba informacija sa terena, od ljudi koji su imali posete inspekcije.

Back
Na vrh