• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kako do zarade na youtube.com-u?

rakicko

Legenda
Tu od
4 Lip 2010
How-To-Make-Money-On-Youtube.jpg

Poz svima. Vec nekoliko godina radim video produkciju ( I fotografišem), ali sto je najbitnije za ovu temu, I zarađujem preko youtube.com-a.
U ovom tekstu ćete saznati ono najbitnije, ali da ne bude zabune, ne preko parterstva niti su potrebni milionski pregledi. Već par godina savetujem klijente I uspešni su primenjujuci moje savete.

Kada govorim o youtube marketingu, tu ne mislim samo na blogere koji se snimaju, dobro prolaze i ovakvi klipovi
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

1. Kvalitet > brojnost klipova
Ovo je najveća greška koji početnici prave. Po njima, što više klipova imap, to si bolji. To definitivno nije tačno. Doduše, veća šansa da ćete biti ok na poziciranju na guglu, od toliko klipova, neki će završiti na prvoj strani, ali ako uložite maksimalan trud u svaki video, publika će prepoznati, imaćete više pregleda, zarade... Što bi rekli neki pametni ljudi
Ako ne dajete maksimum, tamo neko će biti spreman da uloži više truda i kada se nađete u ringu, pobednik će biti on.
Tako nešto sam ja zapamtio, i da nećete se vi tući, niti borite za život, ali zar nije glupo da uradite lošije nego što možete, zašto bi to neko radio? Ne tražite izgovore, nego zapnite!
Bolje 15 dobrih, a kada neko nabasa sve da vidi, nego 200 od kojih su 20 dobri. Od toliko smeća treba naći nesto ok.

2. Nemojte sve sami da radite, treba dosta vremena, zar nije bolje da se koncentrisete na stvari gde ste najbolji?
Ovako, prednost internet posla je što možete da imate dosta pauza, da radite kada god hoćete, da podelite to sa drugim ljudima, da plasirate svoje ideje, da ste sam svoj šef i sl.
Ovo ne znači da vi sad ne radite ništa, ali da se koncentrišete na ono što znate najbolje.
Primer: Zena odlicno kuva, zabavni su joj klipovi ali 6 meseci nista nije radila I htela je da odustane jer je sve sama radila. Dok vi smislite, skautirate konkurenciju, odradite video, reklamirate, treba dosta vremena, zarada neće odmah krenuti a gde je sajt, novi klipovi? Koja je prednost internet posla kad sedite za kompom 15 sati dnevno? Tako zena otvori posao na odesku nađe mene I godinu dana kasnije ima odlicnu zaradu, scenariste, snimatelje, marketing kolege... Posao joj je da radi sto voli, da kuva I da se zeza.
Nemojte da mislte da sve platite, nađite za pocetak jednu osobu koja zna 2 stvari koje ću navesti, isplatiće vam se.

3. Trazite feedback od prijatelja
Završili ste video, pitajte prijatelje za komentar. Da li bi preporucili drugima da pogledaju? Šta vam se svida a sta ne? Kada saznate mane, lakše ćete znati na čemu još da radite, šta im se dopada da još istaknete i sl.
Primer: Dobijete komentar da im se ne sviđa muzika, promenite stil muzike. Ima previše efekata, smanjite ih. Izgleda jeftino, pitate ih šta konkretno. koje scene i dobro pregledajte te scene i dosta poradite na njima.

4. Budite konstantni
Tipa svake subote u 16h novi video I stalno tada aploadujte. Nemojte ste lenji I video da radite u subotu, pa da kasnite, već uradite 1. u mesecu 4 klipa I imate mesec, dva (u zavisnosti koliko cesto aploadujete) fore da razmišljate o novim klipovima. Najavite kada stiže naredni video da posetioci znaju. Najava može biti i screenshot na socijalnim mrežama, ako je nešto veliko kao film, teaser i tako to... Možete i kao ja, da posle jednog klipa iza napišete kada stiže naredni.

1. Pretraga pre aploada
Pre nego sto planirate da uraditte neki video, potrazite na youtubeu slicne, planer ex keyword tool da vidite kolika je mesecna pretraga za taj keyword. Ako je mala, ideju ostavite za kasnije ili batalite. Jbg, nekad je to tesko ali publici morate da date ono sta zeli, kada budete vec poznati, probajte da postepeno ignorisete brojke.

2. Sadržaj
Oke, imate ideju, temu, šta dalje?
Napišite scenario, tačno sta želite sa tim videom. Jedan keyword za jedan video. Vodite računa o svemu: kvalitetu , intru, outru, dužini klipova Itd.

Prvo kvalitet.
Ako se snimate, uložite u dobru kameru. Dslr-ovi nisu skupi mada mozete proci I sa handy camerama. Kupite stalak, smislite scenario, šta da kazete, kadrove, pa tek onda snimajte. Iskoristite post produkciju maksimalno. Igrajte se sa kontrastom, saturationom I ostalim kolor korekcijama. Svašta možete da popravite, imate dosta upustava na youtube.com-u, pa iskoristite to u svoju korist.

Video se obično sastoji od 4 dela: Intro - Logo animacija - Sadržaj - Outro
Tipičan primer

Intro.
Zapravo, ovde kažete / snimite se / objasnite zašto da ljudi gledaju video I šta imaju od toga. To da traje maksimum 15 sekundi. Kratko I jasno, tipa: 'U ovom klipu cete videti kako da uradite sklekove. Zelite da naučite to? Ona se spremite da konačno to I uradite.' Sad tu moze biti kako da sliku uradite, pa pokazete koju, koje jelo spremate itd.

Logo animacija
Posle toga ide vas logo, animacija 2-5 sec.

Sadržaj neka bude kratak I jasan. Ne preporučujem klipove duze od 3-4 minuta, jedino ako nije mini kurs ili nešto što vam svi traže.

Outro.
Ovo mnogi zaboravljaju, ali veoma je bitno. U ovom delu se zahvalite ljudima što su ostali do kraja, recite im sta dalje da rade I zbog cega. Tipa : 'Hvala vam sto ste odgledali klip do kraja, prijavite se jer vam sledi dosta novih upvtstava, a naredni je o zgibovima. Posetite sajt jer tamo imate besplatne programe za pocetnike, kao I mnoge druge savete'. Lepo linkujete ka sajtu I dodaje sub dugme.

3. Optimizacija
Gotov apload, sta sad?
Pročitajte malo više o SEO-u ali ukratko:
- ključna rec na početku naziva klipa
- Iskoristite opis, pa pored fb I tviter linka napišite tekst o videu, ne samo copy-paste! Neka tu bude par puta ključna reč ili fraza.
-tagovi, 3 kratke varijacije naslova (nzm po seou, ali meni odgovara).

Youtube-Marketing.jpg

Marketing
Postavite klipove na forume sa tematikom kao vas video. Vas video o internet zaradi, tutnite ga odje. Ako je se radi o kuvanju, o nekom forumu za to.
Kontaktirajte fb s stranice sa istom tematikom, ponudite im razmenu linkova ili nesto drugo u zamenu. Kontaktirajte druge slicne kanale, mozda saradnju uspostavite. Potrazite konkurenciju gde I ko je reklamira, pa im sutnete mejl da pogledaju vas video na slicnu temu. Zapamtite, ako vas jedan sajt podigne, mnogo drugih sajtova ce automatski da pogleda, a fb profila tek. Platite reklamu na fbu, samo dobro razmislite da li za post ili stranicu.

Sve ste to uradili, a gde je zarada?
Pa ovako, nisam fan partnerstva jer oni stavljaju svoje neke reklame I vi imate 10%, zar nije bolje da imate svoj produkt I da uzimate 100% + sto ako kupe kod drugoga, otisli su sa klpa, hocete to? Sta da prodate? Znate dizajn? Servis, izradu sajta, templete, membership sajt gde dajete neke dodatke, A mozete hostinge reklamirati. Kuvanje? Da se uzivo dogovorite sa nekom prodavnicom, pa posudje, vip recepte, kurseve kuvanja. Ako imate neki biznis, recite mi koji pa cu vam dati neki savet, sta da pravite I sta da prodajete.

Radim ih i ja, ali rade i drugi, pa defititivno treba da razmislite da vas biznis raširite i na youtube.

Da pojasnim poslednji deo, on je verujem i najnoviji kod većine vas...
Kao što sam napisao, nije fora da reklamirate drugog nego da reklamirate svoje usluge. Ajd par primera da dam da biste ukapirali..

1. Web dizajner
Možete da radite uputstva za photoshop, wordpress i tako to, a da prodajete usluge web dizajna, izradu slika, da prodajete dodatke, da radite šeme pa da ih prodajete, dosta toga

2. Radite obezbeđenje, recimo video nadzor
Na youtube.com-u radite šta ne valja, gde ljudi greše a nudite vaše usluge, nzm video nadzor i tako to

3. Radite SEO
Pa fora vam je da pričate o dobrobiti seoa, veća zarada, popularnost, sve što vam padne na pamet. Možda se dogovorite sa nekim ko radi dizajn, pa on ubaci u svoj video deo o seou i napomene da ste vi iskustan, doćiće sigurno da vas posetite. Vi pričate zašto je dobar a nudite uslugu.

4. Recimo sajt koji se bavi crnom hronikom, šta možete da prodate tu?
Nasilje, ubistva, krađe, ja da gledam to, prvo bih pomislio da se to ne desi meni. Baner reklama obezbeđenje, vala, kliknem..Šta će reklame obezbeđenja na zabavnom sajtu? Ne kažem, može da prođe ali delotvornija tako. Tako i kod vaših klipova! Kapirate, govorite o problemu i nudite rešenje na taj problem.

SVE MOŽETE DA PRODAJETE PREKO YOUTUBEA, SAMO RAZMISLITE MALO IZVAN GRANICA!

Ljudi, ja kapiram da vi volite da radite nešto preko neta, kao što ja volim video i foto produkciju, my dream job, tako i vi, zar ne biste voleli samo tim da se bavite? Smislite, koja je vaša ciljna publika? Tipa, prodajete pilule za smršavljanje, ciljna publika gojazne žene i muškarci. Šta oni čitaju? Pa gledaju kako da zategnu guzu, kako da izgube kilažu, neki magazin... I onda vala, dok gledaju šta hoće, vide proizvod koji im treba, pa pogleda više informacija i eto vas da prikupite novac.
Prodajete nešto za sportiste? Proteine recimo.
Ciljna publika, sportisti, mladi ljudi, šta ih zanima? Kako da budu brži, jači? Kako da driblaju, šta radi Mika koji je svetski šampion, Ronaldo, šta ti ja znam. Pričajte im o tome i onda tu stavite vašu reklamu. Razmislite o video marketingu obavezno, Ray William Jonson je kglumac, pravi smešne klipove na netu, on je zaradio dosta love na netu ali da nije, eto portfolio ima na youtubeu. Onda zna da peva, krenuo pesme smešne da radi, rabija čovek. Gledajte konkunrenciju koja je uspela, možete dosta toga da naučite...Što se mene tiče, kao komentar možete napisati šta volite da radite a ja ću vam napisati kakav kanal da napravite...

Reklama za brijače, pogledajte obavezno!
Kreativna, inovativna, zabavna i smešna, ljudi su šerovali svuda i sad uzimaju opake pare..

Prvo mora vaša usluge da bude dobra, ne mojte da prodajete maglu. Tipa, da ste programer da uzdate se u gugl, naučite da radite svoj posao!
Znači, brijači k`o brijači, nikakva mudrost, ali ovako upakovano je zanimljivo, pamtljivo i što da ne probate? Onda naručite, svidi vam se i šta radite? Pa pričate drugima o tome. Razmislite, ja za hosting zanimljivu reklamu mogu da smislim, kamoli za nešto zanimljivije. Ima dosta ljudi koji pišu scenarije, pa raspitajte se, možda mogu da vam smisle gratis nešto kul, uradite, pa da probate.

Kapetan Bačvica kaže:
Jesi li ti Rakićko uspostavio suradnju s nekim na Youtubeu, i na koji način?
Linkove ne možete mijenjati, ustvari i možete, i to na videima ali to nije baš uobičajeno...
Doduše, znam i ja za neke uspješne YT suradnje, na primjer Tim Schmoyer i Derral Eves, pratim ih obojicu, ali to su bijesni i (jako) uspješni Youtube manageri (pojavljuju se i u videima jedan drugom) i ne bi sigurno u nikakvu suradnju sa mnom, pa ni s tobom Rakićko, ne vjerujerm. :)

Jesam. Ako uzmemo primer kanala RakickoMCZ, koji doduse ne zaradjuje ali njega reklamiram pa... Kontaktirao likove koji rade isto sto i ja, kompilacije o CZV, njima se dopale i okacili su suggest kanale, reklamirali na svojim fb stranicama, radili par zajednickih klipova i sa nekima se vidjam redovno na utakmicama. :)
Oni imaju popularnije kanale i stranice, ali su im se dopale kompilacije. Ja na to gledam ovako, ako imas sta da ponudis, pogledace. Nemojte napadni da budete, da sad trazite reklamu, razmenu i tako to, budite strpljivi. Posaljite im mejl sadrzaja tipa:
`Pozdrav, dopada mi se vaš stav o Link Buildingu, ali zar ne mislite da može to i malo drugačije. Ja sam radio nešto slično, gde sam dao primere kako je to bolje.... Taj video sam aploadovao na tjubu, link pogledajte ovde... `
Kapirate foru? Znaci nije moj klip je taj i taj pogledajte.. Ako ste obradili istu temu na drugaciji nacin, posaljite im, mozda ce im se dopasti, ali, opet ponavljam, nemojte biti napadni, ako se nekome dopadne video, reklamirace ga i bez da mu kazete, ako sta me je smorilo za ovo vreme je poruka : Moze reklama?

Posto ne mogu da editujem, da dodam ovako još nešto, a vi ako imate pitanja u vezi sa temom, raspalite...

Ne morate da se snimate niti da radite blog, dobro prolaze i ovakvi video klipovi

Radim ih i ja, ali rade i drugi, pa defititivno treba da razmislite da vas biznis raširite i na youtube.

Da pojasnim poslednji deo, on je verujem i najnoviji kod većine vas...
Kao što sam napisao, nije fora da reklamirate drugog nego da reklamirate svoje usluge. Ajd par primera da dam da biste ukapirali..

1. Web dizajner
Možete da radite uputstva za photoshop, wordpress i tako to, a da prodajete usluge web dizajna, izradu slika, da prodajete dodatke, da radite šeme pa da ih prodajete, dosta toga

2. Radite obezbeđenje, recimo video nadzor
Na youtube.com-u radite šta ne valja, gde ljudi greše a nudite vaše usluge, nzm video nadzor i tako to

3. Radite SEO
Pa fora vam je da pričate o dobrobiti seoa, veća zarada, popularnost, sve što vam padne na pamet. Možda se dogovorite sa nekim ko radi dizajn, pa on ubaci u svoj video deo o seou i napomene da ste vi iskustan, doćiće sigurno da vas posetite. Vi pričate zašto je dobar a nudite uslugu.

4. Recimo sajt koji se bavi crnom hronikom, šta možete da prodate tu?
Nasilje, ubistva, krađe, ja da gledam to, prvo bih pomislio da se to ne desi meni. Baner reklama obezbeđenje, vala, kliknem..Šta će reklame obezbeđenja na zabavnom sajtu? Ne kažem, može da prođe ali delotvornija tako. Tako i kod vaših klipova! Kapirate, govorite o problemu i nudite rešenje na taj problem.

SVE MOŽETE DA PRODAJETE PREKO YOUTUBEA, SAMO RAZMISLITE MALO IZVAN GRANICA!

Ljudi, ja kapiram da vi volite da radite nešto preko neta, kao što ja volim video i foto produkciju, my dream job, tako i vi, zar ne biste voleli samo tim da se bavite? Smislite, koja je vaša ciljna publika? Tipa, prodajete pilule za smršavljanje, ciljna publika gojazne žene i muškarci. Šta oni čitaju? Pa gledaju kako da zategnu guzu, kako da izgube kilažu, neki magazin... I onda vala, dok gledaju šta hoće, vide proizvod koji im treba, pa pogleda više informacija i eto vas da prikupite novac.
Prodajete nešto za sportiste? Proteine recimo.
Ciljna publika, sportisti, mladi ljudi, šta ih zanima? Kako da budu brži, jači? Kako da driblaju, šta radi Mika koji je svetski šampion, Ronaldo, šta ti ja znam. Pričajte im o tome i onda tu stavite vašu reklamu. Razmislite o video marketingu obavezno, Ray William Jonson je kglumac, pravi smešne klipove na netu, on je zaradio dosta love na netu ali da nije, eto portfolio ima na youtubeu. Onda zna da peva, krenuo pesme smešne da radi, rabija čovek. Gledajte konkunrenciju koja je uspela, možete dosta toga da naučite...Što se mene tiče, kao komentar možete napisati šta volite da radite a ja ću vam napisati kakav kanal da napravite...

Reklama za brijače, pogledajte obavezno!
Kreativna, inovativna, zabavna i smešna, ljudi su šerovali svuda i sad uzimaju opake pare..

Prvo mora vaša usluge da bude dobra, ne mojte da prodajete maglu. Tipa, da ste programer da uzdate se u gugl, naučite da radite svoj posao!
Znači, brijači k`o brijači, nikakva mudrost, ali ovako upakovano je zanimljivo, pamtljivo i što da ne probate? Onda naručite, svidi vam se i šta radite? Pa pričate drugima o tome. Razmislite, ja za hosting zanimljivu reklamu mogu da smislim, kamoli za nešto zanimljivije. Ima dosta ljudi koji pišu scenarije, pa raspitajte se, možda mogu da vam smisle gratis nešto kul, uradite, pa da probate.

Pitanja? Ajd malo da raširimo temu, da nisam bzbz pisao, a verujte, može vam se isplatiti...

PS. NE RADIM JA LOGOTIPE, VEĆ KADA IMATE LOGO, JA URADIM ANIMACIJU. :p

Mišljenja sam da je Marketing možda i najvažnija stavka u ovoj priči, jer, naravno, ako malo ljudi, ili nitko ne gleda vaš klip, uzalud svi introi i bijesne 3D animacije. :(

rakicko kaže:
Kontaktirajte druge slicne kanale, mozda saradnju uspostavite.

Jesi li ti Rakićko uspostavio suradnju s nekim na Youtubeu, i na koji način?
Linkove ne možete mijenjati, ustvari i možete, i to na videima ali to nije baš uobičajeno...
Doduše, znam i ja za neke uspješne YT suradnje, na primjer Tim Schmoyer i Derral Eves, pratim ih obojicu, ali to su bijesni i (jako) uspješni Youtube manageri (pojavljuju se i u videima jedan drugom) i ne bi sigurno u nikakvu suradnju sa mnom, pa ni s tobom Rakićko, ne vjerujerm. :)

Naravno, znam, ti si mislio na suradnju sa nekim na sličnom nivou, ja sam ovo naveo samo kao primjer...

P.S. Predlažem tebi, a i ostalim Forumašima da slijedeći put kada poželite nam dati neki link da gledamo, a želite nas lišiti označavanja, pa copy - pa new tab i paste, učinite ovaj https:// link klikabilan na način da ga jednostavno napišete bez onoga "s", odnosno kao http://.
To će se sve ispraviti automatski, evo ovako:
http://www.youtube.com/watch?v=ZUG9qYTJMsI
Hvla svima koji obrate pažnju na ovo ubuduće.:fever

Marketing ti je svuda najvaznija stvar, ali kada se sve to upakuje, izvuces maksimum. Hvala adminu koji je apdejtovao post, dopunio sam malo i odgovorio kapetanu na pitanje. Ako imate jos neko, raspalite!

Da malo obnovimo temu i ujedno da se na neki nacin koliko mogu oduzim ovoj zajednici jer da nije bilo ovog sajta svakako da ne bih znao sta i kako da radim. Moje znanje je mozda skromno ali mislim da sam na dobrom putu jer svakog dana lagano ali sigurno raste broj pregleda, pratilaca ali i zarade. Tako da mislim da ce nekom ko krece sa youtube zaradom mozda da koristi :)

U ovom postu cu da probam da opisem kako sam poceo, sta sam sve radio, kako sam dolazio do poseta, koji su mi planovi, sta mi se pokazalo kao dobro a sta kao lose.

KAKO SAM POCEO

Igrom slucaja sam u februaru ostao bez posla, i naravno posto zivimo na Balkanu gde je vrlo tesko naci posao krenuo sam da trazim po internetu resenja. Prosao sam sve stadijume, od RevShare programa (prevara) do PTC pa do microworkersa. Na par mesta sam u tom mom istrazivanju naisao na Youtube zaradu ali iz ne znam kog razloga sam na pocetku to ignorisao jer sam mislio da je to nemoguce u Srbiji. Tu sam naisao na ovaj forum i iz dosade krenuo da citam. Posto sam imao previse slobodnog vremena resio sam da napravim eksperiment i vidim da li je to uopste moguce.

Poslao sam zahtev za monetizaciju mog kanala i kroz nekoliko dana sam dobio potvrdan odgovor da je moj kanal odobren za postavljanje reklama. Do tada sam imao dva klipa na kanalu, sa nekih 300-400 pregleda.
Posle odobravanja usledila je dilema, sta kaciti? Posto mi je hobi ribolov (hobi hmmm pre bi se reklo opsesija :lol ) odlucio sam da postavim par ribolovacka klipa i da ih podelim po ribolovackim grupama, cisto kao neko istrazivanje da li sve to funkcionise. I kroz nekoliko dana se pojavila zarada od 0.22$ , to malte ne nisu pare, ne moze ni zvaka da se kupi, ali ja sam nekako bio srecan :crazy_grin
Nateralo me je da krenem u ozbiljnije edukovanje, svo slobodno vreme sam trosio u ucenju. Resio sam da ne zurim i da polako istrazujem i radim dalje. U medjuvremenu sam otvorio firmu i krenuo da radim za firmu GSS Media, kao usluzni call centar, to me je malo usporilo ali nisam odustajao i dalje sam istrazivao i gurao. Imam cilj i ne odustajem, mislim da je to najbitnije. Dva meseca sam kao nesto radio i ukupno zaradio 1$!!!
Ali posto sam po prirodi mazga i ne odustajem skoro nikad a poucen primerima ljudi sto sa ovog foruma, sto sa raznih drugih mesta, rekao sam sebi "kad mogu oni mozes i ti!" Mislim da je ovo mnogo bitna stvar kod pocetnika, ne odustajati, verovati u sebe i gurati.
Moje misljenje je da smo mi sami sebi najveci protivnici, tj nase glave i barijere koje sami sebi pravimo.

SADRZAJ I POSETA

Posto se celoga zivota bavim prodajom i marketingom (face to face i telemarketing) malo mi je bilo tesko da se prebacim na social i web marketing jer nisam imao nikakvog iskustva do tada. Uporedno sa odeljkom foruma "Video marketing i izrada sadrzaja" presao sam i na na deo foruma koji se bavi "social marketingom" , krenuo sam u istrazivanje kako doci do ljudi koji ce tvoj sadrzaj da gledaju. U istrazivanju sam video da je pozeljno imati svoj FUN PAGE , pa sam tako krenuo i sa svojom stranicom na FBu, za kratko vreme sam dosao do nekih 400 ljudi koji su pratili objave, ali na zalost zbog obima posla na primarnom poslu malo sam bio sve to zapostavio (doduse ima malo toga da sam se demoralisao zbog gotovo nikakve zarade za 2 meseca rada... :D ), tj zapostavio sam rad na stranici i na kanalu, ali sam nastavio sa edukovanjem. Bogu hvala na ovom forumu sam naisao na par tekstova koji su mi uvek dizali samopouzdanje i ulivali veru svaki put kad sam krenuo da tonem.
Najveci problem sa kojim sam se susreo je nedostatak materijala za kacenje, poceo sam da pratim pojedine kanale koji se bave mojom tematikom, pojedine FB stranice, da vidim kako to oni rade. Ali oni su bili 5 klasa iznad mene, imali su opremu, imali su bogate vode za ribolov (ko iole zna nesto o ribolovu zna kakvo je stanje kod nas na nasim vodama) jednostavno to mi je izgledalo previse komplikovano. Resio sam da odmorim od svega nedelju dana, da ohladim glavu i da ne dozvolim sebi da pokleknem. (Glavni problem kod mene je sto hocu sve sad i odmah! :drinking)
Poceo sam da trazim klipove koji su dozvoljeni za dalju upotrebu, nasao sam par smesnih klipova i sa mojim nikavim znanjem sam uspeo kao da spojim par njih u jedan video.
Ok, imam kakav takav sadrzaj, sta dalje? Dolazim na ideju da napravim profil, sa nekim "stranim" imenom, koliko toliko da ga oblikujem da izgleda prirodno i krenuo sam sa slanjem zahteva za ulazak u strane grupe. Uspeo sam da udjem u 10tak grupa, cisto eksperimentalno da vidim moze li to tako. Posle serovanja prvog klipa dolazi i nekakva poseta :) Za dan klip mi dobija 500 pregleda! WOW 500 eeeeeee Pa ljudi ovo ovako ide! Klip ziva glupost, ali ljudi gledaju!
I krecem u masovno slanje zahteva za prijem u ribolovacke grupe, na zalost FB ne dozvoljava da se dnevno posalje 30+ zahteva...:taunt Sta sad, nalog mi je blokiran 14 dana... Pa naravno, otvoriti jos 3 naloga i raditi to sve isto :king I od maja meseca krecem u ozbiljnije akcije. Krecem da punim sva 4 profila grupama, dodajem prijatelje, ponovo malo aktiviram stranicu. Sve to ide odlicno, ali i dalje stoji problem sadrzaja.
Istrazivajuci konkurenciju dolazim do meni vrlo bitnih zakljucaka, nailazim da oni u stvari uglavnom kace public klipove koji se pojavljuju na FB. Pa cekaj, kad mogu oni, zasto ne bi mogao ja?
Prvi klip koji mi je pokazao da sve to moze da ide je "Best fishing prunk ever" posle deljenja u oko stotinak grupa dolazim do oko 5k pregleda i zaradom od oko 5$, e pa ja sam na pravom putu izgleda? Za dva meseca sam zaradio 1$ a sa ovim klipom kroz samo 4-5 dana 5$! Opa, sad znam i kako dalje! Dolazim na ideju da napravim serijal "Fishing fails" resio sam da idem na varijantu koja je dostupna svima (posto u ribolovu da pojasnim ostalima koji ne znaju, postoji mnogo tehnika, i sve su one sortirane i ako je neko npr. sarandzija bas ga briga za pecanje soma) znaci stvar koju ce da gledaju i sarandzije, i somdzije itd. U medjuvremenu ojacavam naloge, ulazim svakodnevno u nove grupe (trenutno imam oko 400 ribolovackih grupa , sve strane. Imam 3 Stranice sa oko 2.5k ljudi i svakodnevno raste za oko 30tak novih). Ali tu se susrecem sa novim problemom, video editovanje. Par prvih video snimaka mi ne nailaze na bas pozitivnu kritiku, krecem malo i u tom pravcu da se edukujem. I dalje je to traljavo ali prolazi.
Prvih 5 epizoda mi dolazi do 3k pregleda i nekom mesecnom zaradom od oko 10$ (zbog obaveza sam izbacivao klipove na oko 10 dana). Svaki klip mi dolazi do neke mesecne zarade od oko 3.5$.
Klipovi se gledaju kad ih izbacim po grupama ali posle ne...Hm sta je problem? Pa SEO konju kazem sebi, secas se da si procitao da i to treba za klipove da se odradi :tease
Posle citanja i ucenja (opet na ovom forumu :) ) neke osnovne stvari sam naucio, i dolazim do nekih 100-150 dnevnih poseta sa youtube pretrage. Za termine koje sam ja gadjao i za slog od 3900 mesecnih pretraga + konkurencija mislim da nije lose. (Napomena da imam samo do tog trenutka 5 klipova koji gadjaju te reci)
Pre par dana izbacujem novi klip, 6. u tom serijalu i dolazim do skoro 8k pregleda za 4-5 dana i zaradom od 10$! Posle svakog klipa dobijam u pproseku od 3 do 5 subova. Sto znaci da tendencija rasta kanala postoji. Pregledi dolaze, zarada takodje dolazi, stranice rastu, ja mislim da sam na pravom putu. (Ispravite me ako gresim)

SAVETI

Iako nisam neko ko pravi ne znam ni ja sta, ali mislim da sam uspeo nesto da izgradim kroz svo ovo vreme. Zbog obaveza na poslu i plus imam jednog malog bandita kuci od 7 meseci, nisam uspeo da budem konstantan sa novim klipovima, ali mislim da sam dva klipa npr nedeljno izbacivao da bi to bilo daleko bolje.Kako god mislim da sam nesto uspeo da napravim. A da saveti a ne moj privatni zivot :taunt
Pre pocetka bilo cega, da ne bi gubili volju, da ne bi tonuli i odustajali, prvo napravite analizu konkurencije, odlucite sta hocete da stavljate (nikako 5 kanala od jednom, vec jedan, kad izgurate jedan onda drugi), nadjite kako da plasirate to sto ste uradili, jer bez svih pomenutih stvari ne moze da se dodje do uspeha. Ove tri stvari su povezane kao lanac i sve tri zavise jedna od druge. Uporedo sa kanalom gradite i social merketing, jer je mnogo bitan za pocetnu promociju i guranje klipa. Ne odustajte, budite uporni, verujte u sebe, i stalno ponavljajte "kad mogu oni mogu i ja" :sparkle

PLANOVI ZA DALJE

Plan mi je da krenem i sa sajtom koji ce da se bavi istom tematikom. Tako bi uspeo da povezem youtube kanal sa sajtom, adsense reklamama na sajtu (ili nesto drugo ako me odbiju) i Amazon aff sa ribolovackom opremom. Sve ovo je u projekciji da zazivi kroz nekih 3-4 meseca (jer moram da naucim i kako se sajtovi prave :fever) a kroz svo to vreme da gradim i dalje kanal i da podizem stranice na FBu. Resio sam da svoj novac ne ulazem, vec da novac koji dodje od youtube-a prebacim za sajt i razvijanje stranice na FBu. (Postoje slicne stranice koje imaju i po skoro milion fanova ali i ni tu nema neke velike konkurecije, svega ih je par) Ribolovaca u svetu ima mnogo, a konkurencija za stvari koje ja hocu da pocnem da gotovo nema ili je slaba. Potrudicu se da izbacujem 2 klipa nedeljno sto ce da mi podigne dosta zaradu jer sam ovako dosta to nemarno radio sa 3 do 4 klipa mesecno.

ZAKLJUCAK

Treba biti uporan, ne odustajati na prvoj, drugoj, trecoj prepreci (vec na cetvrtoj :crazy_grin) Treba verovati u sebe i to sto radis. I mozda najbitnije, biti spreman da ne mozes odmah da zaradis. Na mnogo mesta sam do sada procitao, video da zaradu od youtube-a mozes da ocekujes tek kroz godinu dana.
Otrkicu vam jos jednu stvar koju sam smislio kako bih zabavio sebe dok ovo radim. Smislio sam koncept kao da mi je ovo igrica, pa sam tako napravio ciljeve ili ti arhivimente (tipa 50 klikova za dan, 1k pregleda za dan, 50k pregleda za mesec itd). Bitno je dati sebi realna dostignuca, napraviti stimulativna mala dostignuca koja su gotovo moguca svakog dana kako bi vas motivisala ali i obavezno velika da bi vas guralo.

E tako ispisa ja knjigu kojekakvih gluposti, mozda ce nekome da koristi, mozda nece, al ja ga svakako napisah :D Ako vam je interesantno, mogu da nastavim i obavestavam vas kako idem napred. Ako ne sta da radim :poke

Sve je to lepo napisano onako od srca,ali mislim da je to gubljenje vremena jer se jako slabo placa.
To sto neko zaradi na Youtube za mesec dana,ja dobijam dnevno na nekim drugim internet platformama.

mico kaže:
Sve je to lepo napisano onako od srca,ali mislim da je to gubljenje vremena jer se jako slabo placa.
To sto neko zaradi na Youtube za mesec dana,ja dobijam dnevno na nekim drugim internet platformama.

Hm meni je malo cudno da ti pricas negativno za youtube zaradu a u podpisu su ti dva linka od tri koja upucuju na internet zaradu :)
Ti definitivno nemas strpljenja, kao sto sam napisao, ako kreces od nule treba godinu dana da dodjes do konstantne zarade... nema nista na brzinu, sto pre to naucis bolje po tebe :)

ako kreces od nule treba godinu dana da dodjes do konstantne zarade
Skoro da si bio u pravu.
Posle dve i po godine sam stigao do konstantne zarade.
Sada sam na malo visem nivou,ali moze i bolje.

Moram da dodam da se potrudite sto vise da imate videa za Americko trziste,jer onda mozete nabiti i dobar RPM.

Prilozi

• Screenshot_1.jpg
    Screenshot_1.jpg
    10.7 KB · Pregleda: 4
copy strike?
Siguran sam da @rakicko @Jeronimo034 ni @mico nisu imali sličnih problema u svom radu na YouTubeu (njih spominjem jer su pisali u ovom topicu, a znam im i videe). :) Stvar je vrlo jednostavna; treba uploadirati isključivo autorske filmove i poštivati YT pravila. :geek:
To je jedino ispravno. Tada (ali tek tada) se javiti ovdje na Forum ako bude koji problem. 😉

Siguran sam da @rakicko @Jeronimo034 ni @mico nisu imali sličnih problema u svom radu na YouTubeu (njih spominjem jer su pisali u ovom topicu, a znam im i videe). :) Stvar je vrlo jednostavna; treba uploadirati isključivo autorske filmove i poštivati YT pravila. :geek:
To je jedino ispravno. Tada (ali tek tada) se javiti ovdje na Forum ako bude koji problem. 😉
imas more kanala koji rade na fair use ili pitaju za dozvolu(nesto kao guest post na youtube)

Fair use je nešto sasvim drugačije od spomenutog, no treba znati što je fair use, i kako napraviti dodanu vrijednost na svom videu korištenjem istog (uz to, ima još cijeli niz pitanja). :ppozdrav:
U suprotnom, bi’će:
copystrike
:p
Ovo je stara, ali uvijek interesatna tema, pa pišite o tome... ;)

He he upravo dobih danas malo po nosu od Youtuba

We wanted to let you know that our team has reviewed your content and we don't think that it's in line with our Community Guidelines. As a result, we've age-restricted the following content:​
We haven't applied a strike to your channel, and your content is still live for some users on YouTube. Keep reading for more details on what this means and steps that you can take if you'd like to appeal this decision.​

What 'age-restricted' means​

We age-restrict content when we don't think that it's suitable for younger audiences. This means that it will not be visible to users who are logged out, are under 18 years of age or who have Restricted Mode enabled. It also won't be eligible for ads. Learn more about age restrictions.​

Uh Mico, :oops: baš ne zvuči friendly, istina, ali i ne mora biti strašno.
Ti znaš na kojem ti je to kanalu i što je uvjetovalo takvu negativnu reakciju YT-a, :( no ako ti je to na ovom glavnom kanalu gdje postavljaš recenzije tehničkih stvari, vjerojatno nije drugo nego greška YT boota. (To je 'our team'.) :D Piši im ako je tako, i vjerujem da ćeš to srediti, izvijesti i nas ovdje na Forumu, molim. ;)

Tu je cudna pojava.
Taj video su bili zabranili u pocetku.a posle par meseci odobrili,i evo opet zabranili.
To je onda njihov robot kako kada raspolozen.

Back
Na vrh