• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Adbuka - zabranjeno za Hrvate

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

mrgood

Legenda
Tu od
20 Stu 2010
Prijateljica ima stranicu sa erotskim pricama, na koju sam joj ja instalirao wordpress i odredjenu temu. Pokusali smo sa etargetom, medjutim zarada je nikakva, pa smo se prebacili na adbuku. Nigdje na stranici od adbuke ne stoji da ne isplacuju u Hrvatsku tj. da isplacuju samo u Srbiji, niti pise bilo sto o tome. U prepisci sa njima na chatu jasno i glasno sam im rekao da sam (tj. prijateljica) iz Hrvatske, na sto su oni odgovorili da nema problema i da neka samo ispunim podatke do kraja (broj deviznog racuna itd.) sto smo i ucinili. Medjutim, sada kada je doslo vrijeme za isplatu, prave se grbavi i navode slijedece:
Adbuka radi u skladu s propisima države u kojoj je registrovana. Morate shvatiti da ni zbog jednog klijenta ili publishera Adbuka nema nameru kršiti zakone. Opcije smo vam već dali, možete sačekati da s firmom izvan Balkana budemo u mogućnosti da isplaćujemo lakše (i dalje ćete vi lično biti obveznik plaćanja poreza u svojoj državi ali od nas bi dobijali bruto iznos) ili da vam isplatimo umanjen iznos za poreze prema ovdašnjim zakonima. Ali da vam isplatimo bruto iznos a da mi potom platimo poreze na koje nas država obavezuje to svakako ne možemo.

Na pitanje kada bi ta isplata (umanjena za taj porez) bila, tj. kojeg datuma, vjesto izbjegavaju odgovor.
I u njihovom sucelju, kada se ode na zaradu, postoji zarada sa PDV-om i bez PDV-a, a mi (prijateljica) smo vec ovu zaradu potrebnu za isplatu i to sa odbijenim PDV-om dosegli odavno tj. jos u petom mjesecu.
Pa se sada pitam, tko je ovdje lud, i da li su oni ludi ili mi, posto nam nije jasno kako je moguce placati porez dva puta ??!!

Ovo je veoma neprijatna stvar i loša. Poslovanje iz Srbije sa inostranstvom je inače noćna mora, ali su ljudi iz firme Adbuka morali biti sa tim upoznati i to jasno predstaviti. Nisu bez razloga ostale firme, osnovale ćerke firme u drugim državama da bi mogli lakše da posluju.

Prilikom zvaničnije komunikacije sa nekim ko bi eventualno mogao biti problematičan, bolje je koristiti e-mail jer tako podaci ostaju zabeleženi.

Iz ovoga bi bilo najbolje da se obavi isplata u kešu i tako reši problem, a potom da se napiše na sajtu da se ne sarađuje sa vlasnicima sajtova iz drugih država.

Ovo je pre svega zlonameran komentar "partnera" koji želi da utaji porez na štetu Adbuke.

U Ugovoru koji svi korisnici prihvataju prilikom registracije za fizička lica postoji član:

"5.1.2. Nadoknada se obračunava u bruto iznosu. Prilikom isplate iznos se umanjuje za pripadajuće poreze i doprinose po Zakonu. "

To što neko ova gospođa želi da zakine porez je njen problem ali mi ne želimo da bude naš.

Gospođi Elizabeti smo takođe odgovorili da će uskoro ta isplata biti olakšana otavranjem firme van Balkana i ako želi da sačeka a ako ne, onda moramo postupiti po zakonu.

Ma šta ko mislio o porezu, jasno je da ga niko ne voli, ali Adbuka neće činiti poreske prekršaje zarad zarade fizičkih lica partnera.

Što se postupka isplate tiče ovde nećemo diskutovati s pomenutom gospođom, koja je obavezna da nam pošalje dokumentaciju o svom osiguranju kako bi joj što manje odbili poreza u Srbiji (a što ona do sada nije učinila).

mrgood kaže:
Prijateljica ima stranicu sa erotskim pricama, na koju sam joj ja instalirao wordpress i odredjenu temu. Pokusali smo sa etargetom, medjutim zarada je nikakva, pa smo se prebacili na adbuku. Nigdje na stranici od adbuke ne stoji da ne isplacuju u Hrvatsku tj. da isplacuju samo u Srbiji, niti pise bilo sto o tome. U prepisci sa njima na chatu jasno i glasno sam im rekao da sam (tj. prijateljica) iz Hrvatske, na sto su oni odgovorili da nema problema i da neka samo ispunim podatke do kraja (broj deviznog racuna itd.) sto smo i ucinili. Medjutim, sada kada je doslo vrijeme za isplatu, prave se grbavi i navode slijedece:
Adbuka radi u skladu s propisima države u kojoj je registrovana. Morate shvatiti da ni zbog jednog klijenta ili publishera Adbuka nema nameru kršiti zakone. Opcije smo vam već dali, možete sačekati da s firmom izvan Balkana budemo u mogućnosti da isplaćujemo lakše (i dalje ćete vi lično biti obveznik plaćanja poreza u svojoj državi ali od nas bi dobijali bruto iznos) ili da vam isplatimo umanjen iznos za poreze prema ovdašnjim zakonima. Ali da vam isplatimo bruto iznos a da mi potom platimo poreze na koje nas država obavezuje to svakako ne možemo.

Na pitanje kada bi ta isplata (umanjena za taj porez) bila, tj. kojeg datuma, vjesto izbjegavaju odgovor.
I u njihovom sucelju, kada se ode na zaradu, postoji zarada sa PDV-om i bez PDV-a, a mi (prijateljica) smo vec ovu zaradu potrebnu za isplatu i to sa odbijenim PDV-om dosegli odavno tj. jos u petom mjesecu.
Pa se sada pitam, tko je ovdje lud, i da li su oni ludi ili mi, posto nam nije jasno kako je moguce placati porez dva puta ??!!

Sarađujemo sa svima i isplaćujemo, ali... neko bi da zaobiđe zakon.

U kešu ne isplaćujemo. Jer u kešu i ne naplaćujemo.

Da ne bude zabune Google recimo ako mu ne dostavite izjavu da ćete platiti porez, prikazaće vam umanjeni iznos a da to i ne znate. Ako dostavite izjavu, shodno USA zakonima vi na sebe preuzimate porez. Ali to je USA.

novii kaže:
Ovo je veoma neprijatna stvar i loša. Poslovanje iz Srbije sa inostranstvom je inače noćna mora, ali su ljudi iz firme Adbuka morali biti sa tim upoznati i to jasno predstaviti. Nisu bez razloga ostale firme, osnovale ćerke firme u drugim državama da bi mogli lakše da posluju.

Prilikom zvaničnije komunikacije sa nekim ko bi eventualno mogao biti problematičan, bolje je koristiti e-mail jer tako podaci ostaju zabeleženi.

Iz ovoga bi bilo najbolje da se obavi isplata u kešu i tako reši problem, a potom da se napiše na sajtu da se ne sarađuje sa vlasnicima sajtova iz drugih država.

Hahahaha ovo postaje vec tragikomicno ! bastijan, o cemu ti pricas ? Ja u kope a ti u spade, ili kako vi kazete, ja u babe a ti u zabe ! Totalno ste neozbiljna firma. Nego kako isplacujete ako ne u kesu ? S cim placate ljudima nihovu zaradu ? Dajete poklon bonove za McDonalds ? Ja pricam o jednom a ti o necem sasvim desetom. Molim te da mi direktno odgovoris na slijedeca pitanja:
1. Ako u adbuka sucelju postoje dvije cifre, jedna je sa odbijenim PDV-om a druga bez, i ako je moja prijateljica dosegla cifru SA ODBIJENIM PDV-om potrebnu za isplatu, zbog cega ne mozete isplatiti novac, a u svoje podatke je unijela sve potrebno, i IBAN, i broj deviznog racuna i sve ostalo ?
EDIT: I o kakvom osiguranju pricas ? Kakve veze sa adbuka zaradom moze imati to da li je ona mirovinsko i zdravstveno osigurana u Hrvatskoj ??!! Sto ako je nezaposlena, onda ce zaraditi jos manje ? Nebuloza za nebulozom...

Ako ne poznajete propise nepristojno je tumačiti ih i obmanjivati druge ljude.

Žao nam je ali posetite ured FINA i raspitajte se o porezima.

mrgood kaže:
Hahahaha ovo postaje vec tragikomicno ! bastijan, o cemu ti pricas ? Ja u kope a ti u spade, ili kako vi kazete, ja u babe a ti u zabe ! Totalno ste neozbiljna firma. Nego kako isplacujete ako ne u kesu ? S cim placate ljudima nihovu zaradu ? Dajete poklon bonove za McDonalds ? Ja pricam o jednom a ti o necem sasvim desetom. Molim te da mi direktno odgovoris na slijedeca pitanja:
1. Ako u adbuka sucelju postoje dvije cifre, jedna je sa odbijenim PDV-om a druga bez, i ako je moja prijateljica dosegla cifru SA ODBIJENIM PDV-om potrebnu za isplatu, zbog cega ne mozete isplatiti novac, a u svoje podatke je unijela sve potrebno, i IBAN, i broj deviznog racuna i sve ostalo ?
EDIT: I o kakvom osiguranju pricas ? Kakve veze sa adbuka zaradom moze imati to da li je ona mirovinsko i zdravstveno osigurana u Hrvatskoj ??!! Sto ako je nezaposlena, onda ce zaraditi jos manje ? Nebuloza za nebulozom...

O cemu ti ? Porez se NE MOZE PLACATI DVA PUTA ! Jednom u Srbiji (odbijen iznos za PDV) pa onda opet jednom u Hrvatskoj ??!!

Odgovor smo vam poslali na email. Ovde o tome nećemo diskutovati.
Ako nam ne pošaljete dokumenta koja VAS oslobađaju poreza, iznos će morati da bude umanjen za PUN iznos poreza i dorpinosa na isplatu. U vašem je interesu da ostvarite pravo na umanjenje poreza.

mrgood kaže:

Ok, dokumetni ce biti poslani, a vidim da ste naajavili da ce nalog biti blokiran. Dobro, od sada cemo drukcije razgovarati !

Porez se ne može dva puta plaćati, ali samo ako države imaju dogovor o sprečavanju duplog oporezivanja. Ukoliko taj ugovor ne postoji između država, tada se plaća dva puta porez.
Ovo za dalju prepisku preko emaila je sasvim u redu, jer niko ne osporava da je novac zarađen, ali je sporan način isplate.

Taj ugovor izmedju Srbije i Hrvatske postoji, evo ga ovdje: http://www.porezna-uprava.hr/bi/Stranice/Dvostruko-oporezivanje.aspx
Sto znaci da sam ja u pravu i da se u ovom slucaju porez NE MOZE DVA PUTA PLACATI !!!

Gle, svi junaci mukom pomukose. Odjednom se bastijan vise ne javlja, cim sam dokazao da se porez u ovom slucaju ne moze dvaput placat, i da mu ne trebaju nikakvi dokumenti. Prica gluposti.

Evo javlja prijateljica da su se javili mailom i da je suradnja okoncana zbog blacenja. Eto kako posluje adbuka, kad izneses istinu, onda ih blatis ! Sram vas moze biti, a jos niste ni vidjeli sto je blacenje, jer sada zakupljujem domenu za koju cu se potrudit da bude prva u googleu kad se napise adbuka (sto mi nece biti veci problem), gdje cu sve ovo iznijeti,i cjelokupnu prijepisku sa maila, i postove sa ovog foruma. "Blacenje" je tek pocelo !

mrgood jel ti sad zao sto si ih hvalio u temi Adbuka. Nemam pojma kako te nije odbilo neozbiljno odgovaranje Bastijana u toj temi.

Sve mreze koje sam do sada koristio gledaju da ti izadju u susret i pomognu oko procesa placanja a ovakvo ponasanje vlasnika (valjda je vlasnik), ma i da je operater, jos nigde nisam video.

Komunikacija mu je cista 0.

Naravno da mi je zao, jer nisam imao direktna iskustva s njima vec preko jednog prijatelja iz Srbije. Naravno posto je on u Srbiji, on nema nikakvih problema sa isplatom. Medjutim, ako je tome tako i ako postoje neki problemi, onda to mora jasno i glasno biti navedeno na stranici od adbuke.
I jos jedna stvar: u njihovom sucelju tj. prilikom registracije, nigdje nije bilo nikakvog polja za ispunjavanje broja racuna, IBAN-a i svega ostalog vezano za isplatu, nego su to uveli tek kada sam ih ja priupitao kako ce se izvrsiti isplata. Neozbiljnost na kvadrat.

Mi imamo i druge poslove a ne da sedimo na forumu.

No, cini mi se da vi nesto ne shvatate. Upravo da se NE BI DVA PUTA placao porez potrebno je ispostovati Zakon. Osim ako smatrate da mi treba da platimo porez za vas?

mrgood kaže:
Taj ugovor izmedju Srbije i Hrvatske postoji, evo ga ovdje: http://www.porezna-uprava.hr/bi/Stranice/Dvostruko-oporezivanje.aspx
Sto znaci da sam ja u pravu i da se u ovom slucaju porez NE MOZE DVA PUTA PLACATI !!!

Gle, svi junaci mukom pomukose. Odjednom se bastijan vise ne javlja, cim sam dokazao da se porez u ovom slucaju ne moze dvaput placat, i da mu ne trebaju nikakvi dokumenti. Prica gluposti.

Evo javlja prijateljica da su se javili mailom i da je suradnja okoncana zbog blacenja. Eto kako posluje adbuka, kad izneses istinu, onda ih blatis ! Sram vas moze biti, a jos niste ni vidjeli sto je blacenje, jer sada zakupljujem domenu za koju cu se potrudit da bude prva u googleu kad se napise adbuka (sto mi nece biti veci problem), gdje cu sve ovo iznijeti,i cjelokupnu prijepisku sa maila, i postove sa ovog foruma. "Blacenje" je tek pocelo !

Naravno da bi ga vi trebali platiti, i to u Srbiji, i to od moje zarade, a nego kako drukcije ?

Mrgude, dobar vam je nadimak.

Možete li to potvrditi što pričate ili ste hrabri samo kao animnimus?

Sve o isplati je precizno definisano u Ugovoru, koji je PRAVNI osnov poslovnog odnosa.

Interfejs je samo veza između korisnika i sistema da se olakša neka procedura i to je softverska implemntacija biznis procesa.

Jedno s drugim nema veze.

mrgood kaže:
Naravno da mi je zao, jer nisam imao direktna iskustva s njima vec preko jednog prijatelja iz Srbije. Naravno posto je on u Srbiji, on nema nikakvih problema sa isplatom. Medjutim, ako je tome tako i ako postoje neki problemi, onda to mora jasno i glasno biti navedeno na stranici od adbuke.
I jos jedna stvar: u njihovom sucelju tj. prilikom registracije, nigdje nije bilo nikakvog polja za ispunjavanje broja racuna, IBAN-a i svega ostalog vezano za isplatu, nego su to uveli tek kada sam ih ja priupitao kako ce se izvrsiti isplata. Neozbiljnost na kvadrat.

A ko govori o dvostrukom plaćanju?

Vaša prijateljica želi IZBEĆI plaćanje poreza ali ne želi priložiti dokumenta koja je za to oslobađaju. Žao nam je zaista, ali mi porez za drugog ne možemo platiti na svoju štetu.

Celu ste galamu podigli ovde zato što NE RAZUMETE kako porezi funkcionišu a želite da ih ne platite ali vas baš briga ko će to umesto vas platiti. Pritom, ne čitate Ugovor koji ste svojevoljno prihvatili.

mrgood kaže:
O cemu ti ? Porez se NE MOZE PLACATI DVA PUTA ! Jednom u Srbiji (odbijen iznos za PDV) pa onda opet jednom u Hrvatskoj ??!!

Ne mogu potvrditi ovo u vezi registracije jer nemam nacina za to.
A sto se sa dijelom ugovora gdje se kaze da u slucaju da adbuka ne isplati u roku od 30 dana, partner ima pravo na zakonsku zateznu kamatu ? I sto je na kraju sa tim porezom ? Opet okrecete temu. Platite porez u Srbiji od moje zarade, i meni isplatite ostatak. Ovo je sasvim normalan postupak, o to sto vi poslujete naopako, to je vas problem. Google Adsense, cije je sjediste za Europu u Irskoj, placa porez na adsense zaradu od svojih publishera u Irskoj. Publisheri u svojoj maticnoj zemlji nisu duzni placati porez ako postoji ugovor o dovstrukom oporezivanju, a taj ugovor postoji izmedju Srbije i Hrvatske, kao sto se moze procitati ovdje: http://www.porezna-uprava.hr/bi/Stranice/Dvostruko-oporezivanje.aspx

Ne znam za adbuku posto je nisam koristio ali sam do sada placan od mnogih mreza iz inostranstva (adsense, adcash, adhitz, revenue itd) a od domacih etarget i niko mi nikada nije skidao nesto na osnovu poreza posto je to uvek padalo na mene da platim u svojoj drzavi.

Znaci kada odem u nalog i vidim sta mi je na stanju do centa je svaki od njih placao kada dodje vreme isplate, znaci recimo adcash je ako se ne varam registrovan u Estoniji i nikada mi nisu rekli e znas mi moramo da ti ovde skinemo porez + ti moras da platis porez kod sebe u drzavi. Isto naravno vazi i za druge mreze. Kod etargeta je jasno naglaseno partneri registrovani na .rs mogu biti placeni samo na racune u Srbiji, oni na .hr samo na racune u Hrvatskoj i nema neke zabune.

Sada ako neko ne procita pa se zezne je druga stvar ali tako nesto treba da je jasno naznaceno, a ne da se resava kada dodje vreme isplate pa onda puj pike ne vazi. Ukoliko je bilo naglaseno onda nisu duzni da plate ali ako nije to je propust od strane firme i koliko god bio sitan propust doveo je ovoga i samim tim su odgovorni za to. To je posebno vazno zato sto sam ubedjen da ta cura sigurno nije jedan i jedini partner adbuke van Srbije, znaci sta ce biti kada dodje vreme naplate za ostale iz HR. BiH, CG itd ispada da niko nece dobiti pare, a nigde im to nije objasnjeno i svi su prihvaceni u mrezu.

Uglavnom to je neko moje misljenje sad kako cete dalje na vama je naravno ali ovde nije rec o samo jednoj osobi vec mnogo vise ako se gleda koliko partnera van Srbije ima.

Davore, u potpunosti se slazem sa ovim postom. Ovdje se jasno vidi koliko je ovo neozbiljna firma...
P. S. U ugovoru samo pise da se iznos umanjuje za pripadajuce poreze i doprinose(kakve crne sada doprinose, valjda da i zdravstveno placam) po Zakonu. Ali valjda po zakonu Republike Srbije, ako je tamo sjediste firme, Boze dragi !!! Sta ce adbuki da li sam ja u HR prijavljen na zdravstveno i mirovinsko ? Nidje veze ... Mislim da adbuka nema pojma kako tocno funkcionira placanje poreza i neka si podhitno nabave novog knjigovodju !

Google ne plaća Vaš porez :)

Citiram:

"Will I have to pay taxes on my AdSense earnings?
You may have to pay taxes on your AdSense earnings. The exact regulations vary by contracting entity. To locate your entity, click on "How do I find my contracting entity?" in the left sidebar. It is your responsibility to understand and adhere to the appropriate tax rules, and Google is unable to provide you with tax advice.

Google is required by United States tax laws to collect certain tax-related information from some publishers. If you are required to provide tax information, details will be available on the Payee profile page in your account. Go to your Tax Information page now

For specific information regarding U.S. tax requirements, please visit the IRS website.

Any tax-related information provided by Google is not intended as and should not be construed as legal, tax or investment advice. For tax advice or more technical questions about how tax laws apply to you, please consult your tax advisor."

potom imaju deo:

"How do I submit my tax information to Google?"

"Depending on your location, we may be required to collect tax-related information from you."

Tako da nemojte molim vas širiti bajke o Guglu.

Što s eostatka tiče, Vi namerno okrećete temu: Gospođi Elizabeti koju vi zastupate ili radite zajendo sa njom, svejedno, nismo odbili plaćanje već je uputili da postoje porezi koje možemo izbeći uz određenu dokuemmtaciju BAŠ ZATO ŠTO NE TREBA DA POSTOJI DUPLO OPOREZIVANJE.

Vaš predlog "Platite porez u Srbiji od moje zarade, i meni isplatite ostatak" znači da vam obračunamo svih 74% poreza na isplatu i ostatk vam isplatimo. To je bezveze jer ćete na prihod u Hravtskoj biti obveznici poreza.

Izbegavanje DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA NE FUKNCIONIŠE NA "MAJKE MI" već to prate dokumenta. Države ne priznaju "majke mi" kao dokaz da je porez plaćen.

Posavetujte se s nekim proeskim savetnikom u vašoj državi. Nažalost, tako je. Mi se trudimo da u tim uslovima poslujemo i ne oštetimo saradnike ali neprimereno je optuživati nas za ono šta nismo učinili ili očekivati da snosimo teret poreza ili da isplaćujemo u kešu.

Takođe iz vašeg prethodnog pisanja vidim da ne razlikujete PDV i poreze na zarade.
PDV je porez na dodatu vrednost i njega obračunava i naplaćuje ona firma koja je u sistemu PDV-a. Fizička lica nisu u sistemu PDV-a i ne mogu stoga svoju zaradu uzimati sa PDV-om.

Ovde takođe ima stvari koje ljude zbunjuju. Objasniću plastično:

Ako Adbuka naplati 100 EUR na to ide 20 EUR PDV
Ako je partner Adbuke u sistemu PDV onda njemu pripada od toga 50 EUR na šta obračunava PD dakle još 10 EUR. Adbuka državi plaća 10 EUR PDV-a a partner 10 EUR, ukupno 20 EUR koliko je i uzeto od kupca
Ako partner Adbuke nije u sistemu PDV, onda Adbuka plaća svih 20 EUR PDV-a državi a partner dobija iznos bez PDV-a

To tako funkcioniše.

Ako ne verujete, registrujte firmu, počnite se baviti ovim poslom i sami ćete se uveriti.

mrgood kaže:
Ne mogu potvrditi ovo u vezi registracije jer nemam nacina za to.
A sto se sa dijelom ugovora gdje se kaze da u slucaju da adbuka ne isplati u roku od 30 dana, partner ima pravo na zakonsku zateznu kamatu ? I sto je na kraju sa tim porezom ? Opet okrecete temu. Platite porez u Srbiji od moje zarade, i meni isplatite ostatak. Ovo je sasvim normalan postupak, o to sto vi poslujete naopako, to je vas problem. Google Adsense, cije je sjediste za Europu u Irskoj, placa porez na adsense zaradu od svojih publishera u Irskoj. Publisheri u svojoj maticnoj zemlji nisu duzni placati porez ako postoji ugovor o dovstrukom oporezivanju, a taj ugovor postoji izmedju Srbije i Hrvatske, kao sto se moze procitati ovdje: http://www.porezna-uprava.hr/bi/Stranice/Dvostruko-oporezivanje.aspx

Ok, ali ovdje ne govorimo Googleu nego o adbuki. Biti ce vam dostavljeno sve sto vam je potrebno, ali ste onda DUZNI o svemu ovome sto ste naveli u zadnjem postu informirati korisnike na svojoj stranici, da se i drugi ne bi zaje...i kao i mi.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Back
Na vrh