Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 2 Votes - 3.5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Što je bolje obrt ili firma (d.o.o.)? Troškovi i davanje
» Prednosti i mane
26-08-2010, 10:54 AM (This post was last modified: 24-01-2013 11:24 PM by Davor Bomestar.)
Post: #1
Što je bolje obrt ili firma (d.o.o.)? Troškovi i davanje
Kako znam da ovdje ima poduzetnika koji ili imaju svoju firmu ili svoj obrt molio bi da napišu par riječi o tome. Što je po vama bolje otvoriti? Koje su prednosti a koje mane jednog, a koje drugog?

Kako se ovdje priča o internet zaradi bilo bi dobro napisati i koji komentar posvećen tome. Znači, za sve koje zanima rad preko interneta i rad vezan uz internet (web dizajn, programiranje, web developing, SEO itd.) ali i bilo kakvo naplaćivanje/prodavanje usluga/proizvoda putem interneta, kako to ukombinirati s obrtom ili firmom?

Toliko od mene, poduzetnici navalite Smile

P.S. Kako nas ima od svuda ovdje na forumu ajmo probat pokrit s odgovorima 3 države (Hrv - BiH - Srb), jer zakoni nisu isti u sve 3 države i vjerujem da se mnogo stvari razlikuje.

Kineski mobiteli, tableti, gadgeti - Telekineza.com
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
26-08-2010, 11:08 AM
Post: #2
RE: Što je bolje, obrt ili firma?
Preduzetnik- lakse izvlacenje para sa racuna, firma ti je vezana za tvoje ime, odnosno odgovoras i sa svojom imovinom .Moras da placas socijalno i sve dazbine drzavi

doo ( firma) - ne moras da placas nista, ako neces, odnosno ne moras da prijavis nikoga u firmi,placas porez koliko napravis prometa, mnogo teze izvlacenje para, firma ima status pravnog lica znaci ne vezuje se za tvoje ime ( mnogo profesionalnije izgleda) , i imovina tvoja nije vezana za poslovanje .

Ovde postoji podela za pdv i pausalno placanje za preduzetnike, ali to vec zavisi od kolicine prometa. Ako neko nema bas veliki promet pitanje je da li je bolje otvoriti doo ili biti pausalac, u prvom slucaju placas samo koliko zaradis poreza, a u drugom mozes da prodjes jako dobro, ako otvoris firmu negde na selu sa nekom tuznom delatnosti , tipa kozar, ili slicno Smile .Po novom zakonu, bar kod nas, i onaj sto popravlja sedla, moze da radi web dizajn, odnosno postoji primarna delatnost, ali mozes da radis bilo sta, sto ne zahteva dodatne dozvole ( tipa prodaja hrane ili obezbedjenje i slicno) .To znaci ako stavis firmu na selu i stavis neku delatnost koja se nece uciniti unosnim onim debilima koji odredjuju mesecni pausal, mozes da prodjes jako dobro sa mesecnim izdvajanjem za porez, a da izvlacis para sa racuna koliko zelis, bez obaveza prema drzavi.
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
26-08-2010, 01:03 PM
Post: #3
RE: Što je bolje, obrt ili firma?
Vec je bilo nekih rasprava o tome i mislim da nema boljeg. Bolje je ono sto vise pase tvojoj situaciji.

Ovo sto je fremind spomenuo kod nas je slicno ali drugacije, a dali je tako i u Srbiji to ce oni koji su tamo morat provjerit. Obrt u Hrvatskoj MORA imati bar jednog zaposlenog clana koji placa doprinose za zdravstveno i mirovinsko. To znaci da prakticki moras svaki mjesec osigurat sebi financije za placu + doprinose (lupam ali bar 4000kn ukupno).
Kod d.o.o. tj. firme ne moras imati uopce zaposlenih ali osobe koje obavljaju funkcije direktora i clanova uprave MORAJU "negdje" placati doprinose za mirovinsko i zdravstveno. Sta to znaci? Pa ako su direktor i clanovi uprave zaposleni negdje drugdje i tamo placaju doprinose onda oni ne moraju biti "zaposleni" u vasoj firmi. Ako direktor i clanovi uprave NISU zaposleni nigdje drugdje onda se moraju zaposliti u toj "vlastitoj" firmi gdje vrse funkciju direktora/clana uprave. Druga solucija jest da se ne zaposlite nego da placate doprinose drzavi kao nezaposlen ali to se totalno ne isplati jer onda morate placati doprinose po osnovici ko da vam je placa 7000kn sto je stvarno previse.

Prednost firme je ja mislim u tome sto ne moras imat nikakve kvalifikacije za otvaranje firme dok kod obrta vlasnik mora biti kvalificiran za obavljanje tog posla tj. ima kategorije po kojima je podjeljen obrt itd. Posto je obrt vise vezan uz vlasnika on moze slobodnije raspolagati novcem skoro ko da je "njegov" dok kod firme ja zaradjeni novac nemogu podici samo tako nego si moram ili isplacivati mjesecnu placu ili si isplacujem dobit na koju onda placam porez na dobit.
Kod nas mislim da postoji podjela placanje na promet i placanje na profit(dobit). Oko tog djela vam nemogu puno pomoc jer ja sam se kad sam kretao s firmom jos prije par godina stavio da sam u sustavu PDV-a odmah, da placam porez na dobit. Placanje na dobit jest zapravo da placate ono sto je vas "profit". Kod mene je prednost sa firmom sto mi je porez na dobit fixnih 20%. Dok kod obrta (ili kod firmi koje nisu u sustavu PDV) oni imaju progresivni porez pocinje od 15% a skace sve do 45% tako nesto. Uglavnom raspitajte se dobro oko toga jer ja znam kako je "meni" dok o ostalim mogucnostima vise ni ne razmisljam. Mislim da ako krecete se trebate dobro raspitati na svim mogucim lokacijama tipa hitro.hr, obrtnicki i poduzetnicki uredi, komore te najvaznije i knjigovodje.

Ima tu raznih caka i dobro ih proucite jer bi vam prije ili poslje mogle biti od velikog znacaja. Kad se sjetim jos kojih detalja budem dopisao.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
26-08-2010, 01:24 PM
Post: #4
RE: Što je bolje, obrt ili firma?
(26-08-2010 01:03 PM)dbomestar Wrote:  Vec je bilo nekih rasprava o tome i mislim da nema boljeg. Bolje je ono sto vise pase tvojoj situaciji.

Ovo sto je fremind spomenuo kod nas je slicno ali drugacije, a dali je tako i u Srbiji to ce oni koji su tamo morat provjerit. Obrt u Hrvatskoj MORA imati bar jednog zaposlenog clana koji placa doprinose za zdravstveno i mirovinsko. To znaci da prakticki moras svaki mjesec osigurat sebi financije za placu + doprinose (lupam ali bar 4000kn ukupno).

Ovo si dobro napisao - negdje te kosta oko 1800kn da platis si socijalno i zdravstveno (to je uplata po minimalnim osnovama) i da si isplatis minimalac-plaču od 2200kn. U Hr nije bas blistavno malim poduzetnicima obrtnicima (negdje sam procitao da za isplatit si netto plaću od 5000 kn/mj izadje te 9,500 bruto), plus jedna od najgorih stvari - koju netreba podcijenit, da obrtnik svojom osobnom imovinom garantira za obrt..
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
27-08-2010, 12:52 PM
Post: #5
RE: Što je bolje, obrt ili firma?
Disclaimer: govorim za RH, ne znam kako je u ostalim drzavama na nasem brdovitom Balkanu.

Ne postojo jednoznacan odgovor da li je bolje otvoriti obrt ili firmu, to ovisi o mnogo faktora koje je tesko sve nabrojiti, i svaka konkretna situacija je drugacija.

Generalno, ali stvarno generalno, gledano ako se radi o manjim iznosima, bolje je otvoriti obrt i odabrati oporezivanje na dohodak. Ako se radi o vecim iznosima, i/ili ako si zaposlen negdje drugdje(pa ne moras placati doprinose) bolja je opcija odabrati d.o.o ili obrt u u stavu poreza na dobit (iako, preporucujem firmu).
Evo neke prednosti i nedostatke i obrta i firmi, a ima ih jos (kazem, ovisno o konkretnoj situaciji neka prednost moze postati nedostatak i obratno):

Prednosti obrta (ako je obveznik poreza na dohodak!)
- PDV se placa kad je neki racun naplacen, a ne kad je izdan (jaaako bitno, pogotovo na pocetku kad raspolazes manjim sredstvima)
- trosak otvaranja dosta nizak (oko 1000kn) i brz
- obrtnik moze dizati novce sa ziro racuna svog obrta bez pravdanja
- jeftinije knjigovodstvo
- promjene podataka (adrese, djelatnost) isto dosta jednostavno
- relativno jednostavno zatvaranje (pogodovo u usporedbi sa d.o.o.)

Nedostaci obrta
- iako si mozda negdje zaposlen, mislim da moras placati mirovinsko i zdravstveno (ovo nisam skroz siguran)
- odgovaras svojom imovinom u slucaju bankrota obrta
- porezne stope su od 15%-45% ovisno o dohotku, dok je kod d.o.o.-a porez na dobit fiksnih 20% bez obzira na dobit.
- neke djelatnosti se ne mogu obavljat bez odgovarajuce strucne spreme. To se zovu vezani obrti (frizeri, mesari...). Ostali obrti su "slobodni obrti" dakle mozete ih otvoriti bez obzira koje ste strucne spreme. Ovo vise-manje na ovom forumu nije bitno, jer sumnjam da netko ovdje planira otvoriti pekaru ili mesnicu. Smile

Prednost d.o.o.-a
- ako si drugdje zaposlen, ne placas doprinose na mirovinsko i zdravstveno
- placas porez na dobit 20% bez obzira na iznos dobiti (ovo se moze postici i sa obrtom ako je obrtnik u sustavu poreza na dobit, umjesto u sustavu poreza na dohodak).
- odgovaras do iznosa temeljnog kapitala, ne osobnom imovinom jer je d.o.o. pravna osoba
- mozes registrirati gotovo sve djelatnosti bez obzira na strucnu spremu, ali za njihovo obavljanje moras zaposliti radnika koji ce se baviti tom djelatnosti. Kao i kod obrta, ovo vise manje nama nije bitno.

Nedostaci d.o.o.-a
- trosak osnivanja je temeljni kapital 20.000kn plus troskovi oko 4000-5000kn
- PDV se mora platiti odmah cim je neki racun izdan, bez obzira kad vam ga je klijent zapravo i platio (tj kad ce ga platiti).
- naknadne promjene adrese i ostalih podataka, doregistracija i slicno je prilicno skupa
- podizanje novaca sa racuna firme bez pravdanja je nemoguce
- racunovodstvo je kompliciranije i samim time skuplje
- zatvaranje firme je komplicirano, bolje utec' u Brazil i nadat se da vas nece izruciti Smile

Ukratko, ovo su najvaznije razlike - jedna od najvecih prednosti obrta je mogucnost uzimanja novaca bez ikakvog pravdanja. A jedna od stvari koje najvise buni ljude: bez obzira na to koliko novaca na kraju godine ostane na racunu obrta, porez se placa na sav novac koji je u godini presao preko racuna (dohodak), dakle nije pametno sve izvuci.

Dakle da ponovim: ukoliko tek kreces u poduzetnistvo obrt je jednostavnije, jeftinije i brze rjesenje.

Usuput da ispravim neke vase izjave, ako dozvolite:
(26-08-2010 01:03 PM)dbomestar Wrote:  To znaci da prakticki moras svaki mjesec osigurat sebi financije za placu + doprinose (lupam ali bar 4000kn ukupno).
Ako je obrtnik obveznik poreza na dohodak mora si osigurati financije za doprinose, ne i za placu. Obrtnik koji je obveznik poreza na dohotak nema placu!

(26-08-2010 01:03 PM)dbomestar Wrote:  Kod nas mislim da postoji podjela placanje na promet i placanje na profit(dobit). Oko tog djela vam nemogu puno pomoc jer ja sam se kad sam kretao s firmom jos prije par godina stavio da sam u sustavu PDV-a odmah, da placam porez na dobit.
Mislio si, za obrtnike postoji podjela placanja poreza na dohodak i placanja poreza na dobit. Porez na promet je potpuno druga kategorija poreza, to je nesto sto svi placamo na promet roba i usluga: u maloprodaji, kod kupoprodaje automobila i nekretnina, ma cak i kad narucite kavu u kaficu (iako nije posebno iskazan na racunu, u cijenu kave je uracunat taj porez na promet!).

(26-08-2010 01:24 PM)ward Wrote:  Ovo si dobro napisao - negdje te kosta oko 1800kn da platis si socijalno i zdravstveno (to je uplata po minimalnim osnovama) i da si isplatis minimalac-plaču od 2200kn.
Dakle, samo ako je obrtnik obveznik poreza na dobit (kao d.o.o.). Ako je obveznik poreza na dohodak, placa samo doprinose.
Ispricavam se na poduzem postu, nikako zavrsiti! Smile

Escape Room Zagreb - Isprobaj novu avanturu!
If I could offer you one tip for the future, "use sunscreen" would be it. The long-term benefits of sunscreen have been proved by scientists, whereas the rest of my advice has no basis more reliable than my own meandering experience.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (3): Matthew, Raymond, Davor Bomestar
27-08-2010, 01:14 PM (This post was last modified: 27-08-2010 01:16 PM by InFlames20.)
Post: #6
RE: Što je bolje, obrt ili firma?
Jonas odlično, i svi ostali ove informacije će vjerujem pomoći mnogima. Thumbs_up
Još da čujemo koje mišljenje za BiH i pokrili smo sve 3 države. Naravno, ukoliko imate još šta za dodati samo dajte, nek se raspravlja Smile

Kineski mobiteli, tableti, gadgeti - Telekineza.com
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
27-08-2010, 02:33 PM
Post: #7
RE: Što je bolje, obrt ili firma?
Hvala Jonasu na informacijama. Definitivno nam je netko na forumu ko zna te stvari dobro. Kao sto rekoh ja sam jako slabo upucen u to, odavno je sve odluceno sta ce biti a knjigovodja se brine o porezima tak da ja zapravo nis neznam osim ono sto moram, a cesto ni to Smile Vjerojatno vise znam o US firmama heh. Tak da ovo porez na promet zapravo sam mislio na dohodak. A ovo prvo sto si me ispravio si vec ti ili netko drugi bio spomenuo na drugoj temi. A stas ispricavam se, ali ajde da nema nasih krivih informacija nebi ni dosli do pravih Biggrin

Doduse imam komentar. Gore si napisao medju nedostatke:
"PDV se mora platiti odmah cim je neki racun izdan, bez obzira kad vam ga je klijent zapravo i platio (tj kad ce ga platiti)."
Mislim da se PDV placa u PERIODU kada je racun izdan. Npr. ja sam se odlucio za tromjesecni obracun tako da ja placam PDV svaka 3 mjeseca na fakture koji su u tom periodu izdane.

Sto se tice d.o.o. slazem se da je zatvaranje strasno komplicirano. Po nekim informacijama moze trajati cak do 2 godine u kojem vi cijeli period morate slati obracune u poreznu tj. drugim rijecima morate placati knjigovodju punih 2 godine cak i da ne poslujete. A i kosta part tisuca kuna. Morate slati 3 puta oglas u narodne novine da se jave neki potencijalni subjekti kojima ste vi duzni. Ako ste duzni onda se to sve dodatno komplicira. Kad nisam poslovao dobro mislio sam zatvorit firmu ali onda kad sam cuo ovo sam odlucio se strpit i danas mi je drago sto nisam isao u zatvaranje jer mi dobro dodje sada Smile

Za d.o.o. isto promjena imena i slicno isto je komplicirano kolko sam cuo, skoro sve dokumente moras mjenjat tj. doslovno ko da registriras firmu nanovo.
Ovo sto je porez na dobit za firme 20% je zapravo dosta dobra stvar. Npr. partner u NY za LLC (slicno nasem d.o.o.) mora placati progresivnu stopu poreza na dobit od 15 do cak 45%. S tim da je 45% stopa na ogromne zarade od 100-200 tisuca dolara godisnje. Ja si planiram sve legalno po propisima isplacivati zaradu na hrvatsku firmu i cak sa svim doprinosima i porezom na dobit i svime ce me doc oko 30% novca da ce ici na te stvari a ostatak ide meni. Dok on kad budemo zaradjivali brdo para (ah mozemo sanjat) ce morat placat 45% poreza.
Podizanje novca sa d.o.o. je isto jako problematicno, moras opravdati svaki trosak tj. mora ici ili na nesto za firmu sto se vodi kao trosak firme, na placu ili kad si isplatis dobit. Tak da mora biti opravdano, nemozes samo dic lovu jer ti treba.

Sto se tice obrta poznanik mi je nedavno imao nekih problema i sjeli su mu na njegov privatni racun za naplatu dugova. To je ful zeznuto jer taman kad se mislis organizirati da pocnes zaradjivati, kad ti mozda treba jos 1-2 mjeseca da se skockas netko ti sjedne na racun. To je stvarno problematicno. Nije da poticem ljude da duguju drugima, to je nesto sto najvise mrzim i ja na srecu sam se bavio djelatnostima (web dizajn i sad seo) gdje mogu ljudima skinut sajt ili prestat radit SEO ako ne plate pa nisam imao (previse) problema sa time ali svejedno mrzim zaduzivanja. Ali recimo meni na d.o.o. netko ne moze "samo tako" sjest na moj privatni racun i skinut svaki novcic koji dodje na racun. To je strasna stvar kad ti netko napravi ovrhu nad privatnim racunom.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
27-08-2010, 03:45 PM
Post: #8
RE: Što je bolje, obrt ili firma?
(27-08-2010 02:33 PM)dbomestar Wrote:  A ovo prvo sto si me ispravio si vec ti ili netko drugi bio spomenuo na drugoj temi. A stas ispricavam se, ali ajde da nema nasih krivih informacija nebi ni dosli do pravih Biggrin
Ja. Pokusat cu da mi ne predje u naviku. Biggrin

(27-08-2010 02:33 PM)dbomestar Wrote:  Doduse imam komentar. Gore si napisao medju nedostatke:
"PDV se mora platiti odmah cim je neki racun izdan, bez obzira kad vam ga je klijent zapravo i platio (tj kad ce ga platiti)."
Mislim da se PDV placa u PERIODU kada je racun izdan. Npr. ja sam se odlucio za tromjesecni obracun tako da ja placam PDV svaka 3 mjeseca na fakture koji su u tom periodu izdane.

U pravu si, placa se u periodicno: nisam htio komplicirati jer je ionako bio vec poduzi post, a onda sam ispao nejasan.

Ovo ostalo sto si napisao sve se slazem; jedina recimo olakotna okolnost nekome tko razmislja o IM zaradi i obrtu je u tome sto ce u dobrom postotku slucajeva biti placeni na vrijeme, dakle to smanjuje opasnost da nece moci podmiriti svoje obaveze i da ce im netko sjesti na racun. Ukoliko misle raditi sa domacim pravnim i fizickim osobama, onda rizik da im izdani racuni ne budu placeni na vrijeme i da se zbog toga nadju u problemima (kao tvoj prijatelj) raste.

Escape Room Zagreb - Isprobaj novu avanturu!
If I could offer you one tip for the future, "use sunscreen" would be it. The long-term benefits of sunscreen have been proved by scientists, whereas the rest of my advice has no basis more reliable than my own meandering experience.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
16-10-2010, 11:20 AM
Post: #9
RE: Što je bolje, obrt ili firma?
Pozdrav,

Planiram otvorit internet trgovinu u Hrvatskoj
Stalno sam zaposlen u drugoj firmi.
Zna li netko dali trebam plaćati doprinose (mirovinsko i zdravstveno) ukoliko necu imati ni jednoga zaposlenoga?

Riječ je o obrtu.

Tražim po internetu vec nekoliko dana... i ništa... različiti odgovori svuda.

iwy000, ponosan član Internet zarada foruma od Sep 2010.
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
16-10-2010, 11:56 AM
Post: #10
RE: Što je bolje, obrt ili firma?
Za d.o.o. znam da ako radis drugdje i tamo placas doprinose onda ne moras imat zaposlenika i ne moras placati doprinose. Za obrt nisam siguran, za obrt mislim da moras imat bar 1 zaposlenika tj. sebe jer vlasnik je ujedno i obvezan zaposlenik. Obrt je vise poslovni oblik vezan uz vlasnika pa je to tako. E sad dali i za to moras platit to nisam siguran. Znam da si to cuo sigurno i frustrira kad ti netko kaze ali najbolje bi bilo da odes u poreznu, HUP, HGK i te institucije koje se bave tim stvarima pa pitat tamo. A vjerojatno bi i Jonas ti znao odgovorit ali ga nesto nema previse online u zadnje vrijeme.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
16-10-2010, 02:42 PM
Post: #11
RE: Što je bolje, obrt ili firma?
(16-10-2010 11:56 AM)dbomestar Wrote:  A vjerojatno bi i Jonas ti znao odgovorit ali ga nesto nema previse online u zadnje vrijeme.

Jonas protestira zbog ovog crnila u dizajnu (i u light verziji) pa ne zeli nikome nista odgovarati. Ali ajde, kad si me vec lijepo zamolio..

iwy000, odgovori su razliciti jer postoje dvije vrste obrta (sa aspekta oporezivanja): 1) obrtnik, obveznik poreza na dohodak 2) obrtnik, obveznik poreza na dobit. Vezano za to, razliciti je odgovor da li moras ili ne placati doprinose, a glasi otprilike ovako:

Obrtnik, obveznik poreza na dohodak, koji je zaposlen i prijavljen kod nekog drugog poslodavca, nema obvezu placanja doprinosa mjesecno. Nego nakon podnosenja godisnje porezne prijave (obrtnici moraju podnesti poreznu prijavu), porezna uprava ce razrezati obveze tj doprinose za prethodnu godinu. Dakle, uzet ce u obzir tvoju placu kod poslodavca (i doprinose koje on uplacuje za tebe) i tvoj dohodak odnosno "placu" od obrta, i na temelju toga izracunati koliko doprinosa moras platiti.

Ako je obrtnik obveznik poreza na dobit, a zaposlen je kod drugog poslodavca koji mu uplacuje doprinose, u tom slucaju nemas obvezu placati doprinose za socijalno i mirovinsko.

Nadam se da sam pomogao.

Escape Room Zagreb - Isprobaj novu avanturu!
If I could offer you one tip for the future, "use sunscreen" would be it. The long-term benefits of sunscreen have been proved by scientists, whereas the rest of my advice has no basis more reliable than my own meandering experience.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (3): Popic, Davor Bomestar
16-10-2010, 04:09 PM
Post: #12
RE: Što je bolje, obrt ili firma?
Jonesy - evo dobio si thanks kao mito za jos jedno pitanje zapravo nesto sto ce sigurno pomoc ljudima. Mozes objasnit razlike poreza na dohodak i poreza na dobit? Mislim ime samo govori ali kladim se da ima puno ljudi koje bune te stvari, i koje su prednosti i mane.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
16-10-2010, 05:01 PM
Post: #13
RE: Što je bolje, obrt ili firma?
Pozdravljam ekipu .....

Evo uključujem se u raspravu kao vlasnik obrta, isto sam bio u nedoumici što otvoriti obrt ili doo. Na kraju me teta knjigovođa ipak nagovorila na obrt i pokazalo se kao ispravna odluka.

Što se tiče doprinosa ovako stoje stvari, ja sam zaposlen u doo i moj poslodavac mi plaća plaću zdravstveno i mirovinsko i po toj osnovi ja sam u obrtu oslobođen tih plaćanja, ZNAČI NE PLAĆAM MJESEČNE DOPRINOSE u obrtu. O ovom se dosta raspravlja i na drugim forumima i ima dosta neispravnih informacija koje nekog početnika dovode u zabludu, zato sam napisao velikim slovima jel je 100% točno.

Jednog dana kad ostanem bez posla ili dam otkaz onda je situacija sljedeća kao vlasnik obrta po zakonu moram plaćati minimalen doprinose i to na osnovicu od 1830kn ili sam sebe zaposliti u obrtu i isplaćivati si plaću i doprinose. Ovo drugo je dobro jel sam sebe možeš zaposliti na npr pola radnog vremena pa plaćati manje namete.

Kako je 'Jonas' napisao tu je na kraju godine i porez na dokodak. Znači za cjelu godinu uzmu se u obzir svi 'ulazi' - 'izlazi' i ostatak je dohodak obrta na koji se plaćaju doprinosi.
Ako si zaposlen u doo onda se zbraja sa PK karticom od poslodavca, ako si sam u obrtu onda se uzima u obzir čisti dohodak obrta.

A što je bolje obrt ili doo, mislim da nema pravog odgovora. Odgovoro ovisi o nizu stvari, što planirate radi, gdje kako, koju stručnu spremu imate itd......

U korist obrta mogu istaknuti nekoliko stvari koje su bolje nego kod doo. Prvo lakše raspolažete novcem, uzimate novac iz obrta, vraćate ga, posuđujete na puno jednostavniji način nego u doo. Troškovi otvaranja obrta = 420Kn, mjesečni troškovi su minimalni: knjigovodstvo (250kn u mom slučaju) i komorski doprinosi (280kn za tri mjeseca). Ja sam obrt prijavio na adresu gdje stanujem i na obrt sam prebacio telefom interent mobitel tako da to sad plaćam i odbojam si pdv. Puno puno jednostavnije knjigovodstvo, možete si sami voditi knjige (koje na kraju mjeseca ipak knjigovođa mora ovjeriti).

Nešto vezano za IZ, kupio sam nekoliko softwarea preko neta i te fakture sam uredno prijavio u obrt (bez obzira što su strane fakture i nema registriran uvoz/izvoz) što mi ulazi u troškove i na kraju godine mi smanjuje dobit samim tim i smanjuje plaćanje obveza.
Drugo zarade od IZ isto tako mogu prijaviti na obrt (naravno da ih nisam prijavio da ne plaćam porez). Konkretno isplate od LoudMo-a uredno se mogu knjižiti, dok čekovi od ClickBanka ne mogu jel nemate na osnovu čega uplatiti novac.

Evo ako ima još pitanja rado ću pomoći.....

LP Darko,

DarkoOS, ponosan član Internet zarada foruma od Sep 2009.
________________________________________________________
Garbage Can Shed
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
16-10-2010, 07:16 PM (This post was last modified: 16-10-2010 07:24 PM by Jonas.)
Post: #14
RE: Što je bolje, obrt ili firma?
(16-10-2010 05:01 PM)DarkoOS Wrote:  Jednog dana kad ostanem bez posla ili dam otkaz onda je situacija sljedeća kao vlasnik obrta po zakonu moram plaćati minimalen doprinose i to na osnovicu od 1830kn ili sam sebe zaposliti u obrtu i isplaćivati si plaću i doprinose. Ovo drugo je dobro jel sam sebe možeš zaposliti na npr pola radnog vremena pa plaćati manje namete.

Mislim da ti nije osnovica 1830 kn, nego su ti mjesecni doprinosi toliko.

Da pojednostavim:

Ukoliko je vlasnik obrta zaposlen negdje drugdje:
- ne placa mjesecne doprinose za mirovinsko i socijalno jer ih za njega placa poslodavac

Mjesecna davanja za takav obrt su:
-150-200kn kao predujam poreza na dohodak (koji se na kraju godine obracunava tako da se zbraja dohodak (plaća) koju obrtnik ostvari tamo gdje je zaposlen i dohodak koji je ostvario u obrtu, pa se ili plati razlika poreza na dohodak ili se trazi povrat ukoliko obrt nije ostvario dohodak).

- doprinosi HGK od 250-350kn (zavisi od mjesta prebivalista)

- knjigovođa (250kn-?), isto zavisi od mjesta prebivalista (u smislu da knjigovodje imaju razlicite cijene u razlicitim dijelovima RH), broju izdanih faktura, itd.


Ukoliko vlasnik obrta nije negdje drugdje zaposlen:

- placa mjesecne fiksne obrtnicke doprinose (mirovinsko i zdravstveno) koji iznose u 2010. godini oko 1800kn/mjesecno. Ovo se placa bez obzira ima li obrt prihod ili ne. To su doprinosi za socijalno i mirovinsko, nije poreza na dohodak!

- Porez na ostvareni dohodak plaća godišnje i to kao razliku primitaka i izdataka u obrtu (tj. je dohodak).

- doprinosi HGK od 250-350kn (zavisi od mjesta prebivalista)

- knjigovođa (250kn-?), isto zavisi od mjesta prebivalista (u smislu da knjigovodje imaju razlicite cijene u razlicitim dijelovima RH), broju izdanih faktura, itd.

Mestre, hocu, ali kad nas administrator sredi dizajn u skladu sa zahtjevima koje si tako lijepo srocio u onom threadu...Devil

Escape Room Zagreb - Isprobaj novu avanturu!
If I could offer you one tip for the future, "use sunscreen" would be it. The long-term benefits of sunscreen have been proved by scientists, whereas the rest of my advice has no basis more reliable than my own meandering experience.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
16-10-2010, 07:25 PM
Post: #15
RE: Što je bolje, obrt ili firma?
imam pitanje... zaposlen sam kod poslodavca za stalno, recimo da otvorim obrt usporedo s stalnim poslom...
Što se događa ako dobijem otkaz kao tehnološki višak? da li imam pravo, odnosno pomoć od burze ako mi ostane obrt i dalje aktivan?
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
16-10-2010, 07:59 PM (This post was last modified: 16-10-2010 08:01 PM by Davor Bomestar.)
Post: #16
RE: Što je bolje, obrt ili firma?
Mislim da ovi drugi decki puno bolje kuze pa ce oni dati kvalitetniji odgovor ali koliko ja shvacam ti kad dobijes otkaz morat ces se vodit kao zaposlen u obrtu i kao takav ne da neces imat pravo na pomoc s burze nego ces jos morat placati 1800kn doprinosa svaki mjesec.
btw: ja i dalje ne kuzim razliku izmedju dohotka i dobiti?

Ma slozit ce dizajn uskoro. Ne stigne covjek sve odjednom hehe.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
16-10-2010, 10:31 PM (This post was last modified: 16-10-2010 10:38 PM by Jonas.)
Post: #17
RE: Što je bolje, obrt ili firma?
(16-10-2010 07:59 PM)dbomestar Wrote:  btw: ja i dalje ne kuzim razliku izmedju dohotka i dobiti?

Ma slozit ce dizajn uskoro. Ne stigne covjek sve odjednom hehe.
Ajde, nek' ti bude!
Dakle, s aspekta oporezivanja postoje dvije vrste obrta: 1) obrtnik, obveznik poreza na dohodak 2) obrtnik, obveznik poreza na dobit.
Ukratko, razlike jesu slijedece:
- kod obveznika poreza na dohodak,dohodak predstavlja razliku izmedju naplacenih primitaka i placenih izdataka tj troskova (gdje, nije nevazno napomenuti, spadaju i doprinosi za socijalno i mirovinsko). Obrtnikov osobni odbitak je 1,800kn mjesecno (to je neoporezivi dohodak), a na sve iznad toga se placa porez po stopama od 15%, 25%, 35% i 45%.
Bitno je ovo sto sam iznad boldao: oporezivi dohodak je razlika izmedju naplacenih primitaka i placenih troskova (izdataka) - dakle, uzima se u obzir samo ona lova koju ste zaista dobili odnosno ona lova koju ste zaista potrosili - to je dobra strana ovog oblika oporezivanja.

- ako je obrtnik obveznik poreza na dobit, placa porez po stopi od 20%. Medjutim, dobit predstavlja razliku izmedju fakturirane realizacije (izdanih racuna) i rashoda, te ne ovisi o naplati.

- isto tako, d.o.o i obrtnik dobitas su obvezni platiti PDV na sve fakturirane racune (iako mozda nisu naplaceni) dok obrtnik u sustavu poreza na dohodak placa PDV samo na naplacene racune.

Obrtnik moze sam odabrati da li ce biti obveznik poreza na dohodak ili poreza na dobit (ako izabere ovo drugo, po meni pametnije je otvoriti d.o.o) a u odredjenim okolnostima mora preci u sustav placanja poreza na dobit (ako je jako velik, tj ako mu je primitak veci od 2,000,000 kn, ako mu je dohodak veci od 400,000kn..itd..).
Sve one prednosti koje imaju obrtnici obveznici poreza na dohodak (jednostavnije knjigovodstvo, lakse podizanje love..) se gube kad obrtnik postane obveznik poreza na dobit.

E, da, da jos zakompliciram: ako se ne varam, ako vam je obrt u sustavu poreza na dobit a vi ste zaposleni negdje drugdje i poslodavac vam placa doprinose, svejedno morate placati mirovinsko i zdravstveno iako si ne isplacujete placu. Kod obrtnika koji su u sustavu poreza na dohodak ovo nije slucaj!

Escape Room Zagreb - Isprobaj novu avanturu!
If I could offer you one tip for the future, "use sunscreen" would be it. The long-term benefits of sunscreen have been proved by scientists, whereas the rest of my advice has no basis more reliable than my own meandering experience.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (3): Amerigo, Raymond, Davor Bomestar
31-10-2010, 07:03 PM
Post: #18
RE: Što je bolje, obrt ili firma?
Ako imaš dovoljno novca najbolje je pokrenuti firmu, tvrtku i slično. Iz više razloga.
Koliko sam uspio pročitati, netko je spomenuo jamstvo za troškove i dugove koji mogu nastati nakon samog otvaranja ili ne daj bože propasti tog istog pothvata.

Recimo to ovako, otvorite obrt i morate biti spremni da riskirate svoju vlastitu imovinu, ako nešto ode po zlu.
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
16-03-2011, 02:08 PM (This post was last modified: 16-03-2011 02:23 PM by Cyclone.)
Post: #19
RE: Što je bolje, obrt ili firma?
koliko sam ovo proucio, zar nije najjednostavnije i najeftinije za izdavanje racuna za pocetak osnovati zadrugu??

http://www.zadruge.hr/index.php?option=c...&Itemid=82


evo i jednog texta sa wmd-ovog foruma:


NEMAM FIRMU, KOJI JE NAJJEDNOSTAVNIJI NACIN ZA IZDAVAT RACUNE?

Zadruga je daleko najjeftinji način za ostvarivanje mogućnosti izdavanja računa.

Imam zadrugu za video produkciju već 7 godina i preporučujem je za ovakav posao radi:

1. nitko u zadruzi ne mora biti zaposlen
2. ako nema zaposlenog, jedino što plaćate je PDV
3. sebi kao autoru teksta možete pisati autorski honorar koji ima najmanja davanja od svih drugih ugovora i na kraju godine imate pravo tražiti povrat poreza
4. zadruga na tržištu posluje kao d.o.o. i time dobivate kredibilitet i ozbiljnost
5. danas, naročito u vremenu krize, firme (velike i male) neće plaćati “na crno” jer im reklama ide u 100% trošak i to je veća ušteda od neplaćanja PDV-aTemeljni polog za osnivanje zadruge može biti minimalno 100 kn-a po zadrugaru. Zadruga se može baviti svime čime i druge pravne osobe. Nema zapreka u djelatnostima. Jedino kada ideš u osnivanje upišeš čim više djelatnosti koje ti u budućnosti mogu zatrebati.

Nije točno da zadruge imaju limit po zaradi i da nakon nekog zarađenog iznosa moraš postati d.o.o. Zadruga je bazirana na radu zadrugara koji ravnopravno dijele dobit. Zato i postoje jednaki ulozi prilikom osnivanja. A tvrke su bazirane na profitu. Udruge su neprofitne organizacije koje ne smiju raditi za dobit bilo kojeg člana ili pravne osobe.

Ja sam prije imao partnere (čitaj zadrugare) koji su radi privatnih obaveza otišli svojim putem pa sam ja na njihova mjesta upisao roditelje. Tim činom riješio sam podjelu dobiti i to je to.

Članarina HSZ-u je obavezna i iznosi 55 kn mjesečno, ali od njih uvijek možete tražiti savjete u poslovanju i sl.

U pripremi je novi zakon o zadrugama koji će bolje riješiti odnose među zadrugarima, ali će biti potrebno i 7 zadrugara za osnivanje i to bi mogao već biti problem.

Znači bolje je registrirati zadrugu po trenutnom zakonu
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
16-03-2011, 07:10 PM
Post: #20
RE: Što je bolje, obrt ili firma?
Svakako, zadruga moze biti jedno interesantno rjesenje i alternativa d.o.o-u i obrtu, ali ima neke svoje specificnosti zbog cega je pogodna samo u rijetkim situacijama.

Pretpostavljam da je tebi najinteresantnije sto u zadruzi nitko ne mora biti zaposlen, sto znaci da se ne placaju doprinosi. Medjutim, na koji nacin bi rjesio isplatu novca iz zadruge? U ovom primjeru kojeg si naveo covjek se bavi VIDEO PRODUKCIJOM i moze si isplacivati novac temeljem autorskog honorara.

Zakon o Autorskim pravima definira sto spada u autorsko djelo i navodi: jezična djela, računalni programi, glazbena djela, dramska i dramsko-glazbena djela, koreografska djela, djela likovne umjetnosti, arhitektonska djela, fotografska djela, audiovizualna djela, kartografska djela, prikazi znanstvene ili tehničke prirode i dr.

Sto ako se bavis nekim drugim oblikom (internet) zarade? U tom slucaju ne mozes si isplacivati zaradu putem autorskog honorara. I svaki autorski honorar mora biti definiran ugovorom o autorskom djelu, a na honorar se placa porez na dohodak od 25% (kad se od iznosa oduzme porezno priznati izdatak od 30%).

Takodjer, koliko znam, zadruge vode dvojno knjigovodstvo (kao d.o.o) te placaju PDV na izdani racun, sto je skuplje od jednostavnog knjigovodstva kakvo ima obrt (koji placa PDV samo na naplacene racune). A i samo osnivanje zadruge je mislim skuplje od obrta.

Escape Room Zagreb - Isprobaj novu avanturu!
If I could offer you one tip for the future, "use sunscreen" would be it. The long-term benefits of sunscreen have been proved by scientists, whereas the rest of my advice has no basis more reliable than my own meandering experience.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Troškovi otvaranja kafića obrtnik2 19 58,843 19-09-2013 09:00 PM
Last Post: majkicbane
My Gradevinska firma(Zanima me) frekman 2 2,269 07-01-2013 04:44 PM
Last Post: bambam
  Što kada obrt ili firma slabo radi? Kako poboljšati i unaprijediti poslovanje? Davor Bomestar 14 13,579 05-05-2012 05:04 PM
Last Post: Davor Bomestar

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)