Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kada pripegavata "good enough" metodi?
» I da li uvek zažalite?
19-12-2014, 08:26 PM
Post: #1
Kada pripegavata "good enough" metodi?
Ovih dana se bavim rešvanjem zanimljivih programerskih problema i povremeno pribegavam pisanju takozvanih bruteforce algoritama kako bih dobio oko 50% bodova na datom izazovu.

Međutim, nedavno sam napisao jedan pametni bruteforce algoritam koji je osvojio maksimalan broj bodova i to je u meni pokrenulo jednu vrstu konflikta... Programeri i IT folks mogu da bace pogled na moj blog post ovde: http://danicfilip.com/project-euler-5-sm...lly-works/

A ostalima postavljam pitanje: Kada pribegavata good enough metodi u svom svakodnevnom poslu? Koliko često to raditi i da li zažalite? Koliko često imate problema jer radite sa ljudima koji se tako ponašaju?

Za one koji nisu sigurni šta ovo tačno znači ilustrovaću par primera:
1. Dizajner ste i u žurbi/lenjosti ne grupišete svoje layers unutar PhotoShop-a niti namestite adekvatna imena jer znate da klijentu neće biti mnogo bitno.
2. Web developer ste i napišete grozan kod koji će neko kasnije vrlo teško moći da pročita i popravlja/dopunjuje.
3. Pisac ste članaka i zbog vremenskog ograničenja ne odradite dovoljno istraživanja o temi jer znate da to neće imati odmah uticaja na posao - sredićete kasnije!

Hello there young padawan :)
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
20-12-2014, 11:14 AM
Post: #2
RE: Kada pripegavata "good enough" metodi?
Mislim da je stvar dosta flexibilna. Jer za neku "lijenu" osobu good enough je potpuno drugacija razina posla nego za nekog drugog. Ja sam bio shvatio da sam se uvijek trudio max kvaliteti, ali onda sam shvatio da je to kvaliteta iz moje perspektive, dok netko drugi nema iste kriterije "kvalitete". Npr. slazes vrhunski clanak za lansiranje nekog proizvoda, ali ga slozis nakon potrebnog roka, sva kvaliteta svijeta nije bitna u tom slucaju jer nije pogodio svrhu. Shvatio sam da sto sa ozbiljnijim biznisima suradujem, da to je veci problem organizacije kod njih. tj. velika je organizacija pa cesto se nesto prebacuje od odjela na odjel, pa onda ne postoji odjel za nesto pa se rade kompromisi, osobe koje nemaju npr. direktno znanje o necemu moraju odradjivat posao, donosit odluke itd. U tom slucaju ponekad se moras naviknut na "good enough".

Cesto ali bas jako cesto imam problema jer za svoje klijente zelim vise nego sto oni u tom trenutku realno mogu shvatit, implementirat, primjenit itd. Slozim neku odlicnu, vrhunsku ideju, ali klijent nije ni blizu u tome svemu da bi mogao shvatit vrijednost ideje i strategije pa onda ideja propadne.

Sto se tice osobnog "good enough" pristupa. Pa sa godinama se promjenio naravno. Gledam razvijat stav da sam "my own hero". I doslovno, ako sam losiji u pisanju loseg koda, dobar sam u necemu drugome a odlican u necemu trecemu. Ponosim se time u cemu sam dobar, a ono u cemu sam losiji trudim se biti bolji ali nisam opsjednut time. Npr. folderi i fileovi na kompjuteru su mi organizacijski katastrofa, ali opet, ne osjeti se previse na mom poslu. Nismo u firmi nikad koristili neke napredne organizacijske platforme i neke alate koji skroz automatiziraju neke stvari, vec sam razvijao ljudske potencijale i njihove vjestine da oni zamjene alate. Alati su super stvar, al samo kad tocno znas da ti taj i taj alat bas treba.

U nekim stvarima odradim good enough, ali se gledam da je ukupan zbroj stvari very good Smile Zapravo, cesto sam bio previse perfekcionist i u zadnje vrijeme si stalno moram govorit "better done than perfect". Doslovno, to mi je postala krilatica u zadnje vrijeme. I kvaliteta posla se popravila otkada primjenjujem to, jer kad tezis previse perfekcionizmu nemas vremena za odradit neke druge stvari i onda je ukupna organizacija posla u problemima.

Al opet kazem sve ovisi od osobe do osobe. Mene je perfekcionizam ogranicavao a otkad sam malo olabavio stvari se cak bolje odvijaju. Netko drugi tko mozda nije navikao toliko radit, odradjivat 2do liste, imat obaveze prema drugima itd. njemu je good enough mozda losa stvar.

SaaS SEO Marketing Agency
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (2): vandanic, dani
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Koliko, kako i kada radite? Ace_ 20 13,007 24-03-2012 02:16 AM
Last Post: LeonMak

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)