Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bootstrap
» Što je i čemu/kome služi?
23-09-2014, 11:21 AM
Post: #1
Bootstrap
Gledajući većinu novih premium Wordpress tema, zaključio sam da su skoro pa identične (što dizajnom, što opcijama), te su mi ukazali da se radi o Bootstrap frameworku koji je baza većini tih stvari.

Jeste li se doticali s Bootstrapom, možete li napisati impresije, savjete? Kome je namijenjen i ima li smisla plaćati premium temu, koju se kasnije opet mora graditi, ili je korištenje Bootstrapa bolja opcija?

Septimus, ponosan član Internet zarada foruma od Jul 2010.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
23-09-2014, 02:10 PM
Post: #2
RE: Bootstrap
Da, radim sa Bootstrapom zadnjih nekoliko mjeseci i mogu reci da je odlican.Prvenstveno ga koristim zbog responzivnosti stranice, mada on nudi i dosta drugih stvari (JS) koji mogu olaksati, a samim tim i ubrzati izradu stranice.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
23-09-2014, 03:01 PM
Post: #3
RE: Bootstrap
(23-09-2014 02:10 PM)belmo996 Wrote:  Da, radim sa Bootstrapom zadnjih nekoliko mjeseci i mogu reci da je odlican.Prvenstveno ga koristim zbog responzivnosti stranice, mada on nudi i dosta drugih stvari (JS) koji mogu olaksati, a samim tim i ubrzati izradu stranice.


Možeš li molim te pojasniti Bootstrap u odnosu na Wordpress?

Ako sam dobro shvatio, Bootstrap je samo jedan od Frameworka za Wordpress, ali se u Bootstrap-u može napraviti i html stranica?

Vidio sam da se Themify spominje kao jedan od Wordpress frameworka, ali pretpostavljam da je samo "uglancani" Bootstrap s jednostavnim Drag&Drop sustavom. Ili je pretpostavka pogrešna?


Koji Wordpress framework preporučaš za intuitivnu izradu jednostavnih Wordpress stranica? (dakle za ušminkani responzivni one-pager bez naprednih opcija)?

Septimus, ponosan član Internet zarada foruma od Jul 2010.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
23-09-2014, 03:28 PM
Post: #4
RE: Bootstrap
Izgleda da nisi bas najbolje shvatio koja je uloga Bootstrapa.

U teoriji Bootstrap nema ama bas nikakve veze sa WordPressom, jer je Bootstrap CSS Framework.Samim tim se moze koristiti u izradi stranice odnosno teme na nekoj drugoj CMS platformi ili nekoj vlastitoj skripti kao i na statickoj stranici.

Znaci Bootstrap je CSS framework koji je kreiran od strane Twittera i nema nikakve direktne veze sa drugim platformama.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): Drenova
25-09-2014, 11:55 AM
Post: #5
RE: Bootstrap
Bootstrap služi za definiranje layouta (rasporeda elemenata) na stranici i izgleda samih elemenata (gumbi, izbornika i sl.). Sjajan je, ali nekome tko je na početku predlažem Polymer.

O tome za što služi WP ne bih.

jako.sexy
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
28-09-2014, 10:34 PM
Post: #6
RE: Bootstrap
- Ima dosta sličnih tema zato jer ljudi ne angažuju dizajnere. To su uglavnom teme koje rade programeri koji slažu linije koda i gde nema autorskog dizajna. Dizaj nije "napiši paragraf, ubaci sliku i nacrtaj dugme u photoshopu". Za to se ne bi pravio fakultet.

- Bootstrap je cool stvar, ali prvo moraš da naučiš html5 & css3. Bootstrap nije neka magična skripta kojom se može upravljati bez znanja programskih jezika. A za integraciju Bootstrapa u WP potrebna su dodatna programerska znanja i iskustvo. Smile

Niki Bilejn, ponosan član Internet zarada foruma od Sep 2010.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): novii
14-08-2015, 10:46 AM (This post was last modified: 14-08-2015 10:49 AM by slobodanmiric.)
Post: #7
RE: Bootstrap
Bootstrap je najvise pogodan ljudima koji znaju samo html i css, a zele interaktivniju stranicu,sa relativno malo truda mogu imati JavaScript,i bez znanja ozbiljnog o JavaScriptu i programiranju uopste.

E sad ima previse stranica koje su sablonske u Bootstrapu, ali su dobre, moderne i pregledne....Dosta dobra opcija za ljude koji zele da pocnu a nemaju bas nekog jaceg znanja...
A pogotovo ako hoce responsive stranicu,a nisu naucili css3 i html5......................
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
27-08-2015, 10:34 AM (This post was last modified: 27-08-2015 10:44 AM by Tommmy.)
Post: #8
RE: Bootstrap
(25-09-2014 11:55 AM)adikcija Wrote:  Bootstrap služi za definiranje layouta (rasporeda elemenata) na stranici i izgleda samih elemenata (gumbi, izbornika i sl.). Sjajan je, ali nekome tko je na početku predlažem Polymer.

O tome za što služi WP ne bih.

Cijenjeni adikcijo (ili netko drugi tko se razumije u problematiku), može li malo pojašnjenje u vezi ovoga da je Polymer pogodniji od BS-a za jednog web design početnika kao što sam ja?

Naime, malo sam prosurfao webom Polymer vs BS, i ono što sam pronašao (barem do mjere mog razumjevanja što zapravo predstavlja što) je to da su to zapravo dvije različite stvari, pa bi malo dodatnog objašnjenja dobro došlo...? Ili ako je to bio tvoj "lapsus lingue" da to pošteno priznaš (i najbolji ponekad imaju trenutak slabosti... Smile ) pošto mi taj tvoj info trenutno stvara "paralysis of analysis" i ukopan sam u mjestu...

Ovo me zanima i potrebno mi je, jer prije par dana sam se bacio na izradu stranica BS-om, no ne ide mi baš tako "jednostavno" kako sam očekivao. Inače, prošao sam codecademy i w3schools tečajeve HTML/CSS, JS, JQuery, PHP-a tako da su mi neke osnove sintakse i semantike jasne (tj. znam gdje trebam pogledati kad mi nešto ustreba), a od dosadašnjeg praktičnog web design iskustva imam samo 100%-tno kopiranje (legalno, naravno) jednog super-jednostavnog website-a i njegovo php povezivanje s MySQL bazom (baza kupaca na serveru).

Dakle, htio bih imati efikasan alat da mogu birati razne osnove (template) i na njih dodavati razne elemente po potrebi, tako da moj web dizajn bude samo korekcija i modifikacija već postojećeg a ne da moram sve raditi iz nule. Upravo to Bootstrap kao nudi, no priznajem da sam malo zapeo u primjeni jer mi neke stvari baš nisu jasne kako krenuti... Na primjer jedna od tih stvari je pronaći primjere header-a i footer-a (pod kojim imenom/imenima to BS "propagira"?), što bi u teoriji trebalo biti veoma jednostavno, no ja sam se do ovog trenutka mučio u praksi...

Zapravo, nije da ja nisam uspio počet koristiti BS, nego zapravo ono gdje je trenutno zapelo je to što ti template-i i elementi koje sam do sada uspio pronaći na njihovoj stranici i na webu su mi bezveze, tj. sve mi je to premršavo, ne uspijevam pronaći dobru osnovu za točno ono što tražim (pa da onda to modificiram), a ako idem u startu sve totalno modificirati, onda mi se čini da sam tako mogao i otvoriti notepad++ i krenuti s poslom i bez BS-a... ili možda griješim?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
27-08-2015, 04:08 PM
Post: #9
RE: Bootstrap
Koliko vidim Polymer uopste nema dodirne tacke sa Bootstrapom.Ono cime se Polymer hvali je izrada tih nekih custom HTML elemenata, tako da nemam pojma zasto je napravljena ta neka usporedba Bootstrap i Polymer.

Ne pamtim kada sam uradio neki web a da nije zasnovan na Bootstrapu.Jednostavno brze zavrsim posao, a danas i klijenti traze Bootstrap, a pisanje vlastitog CSS frameworka je pain in ass.

Ne znam gdje si zapeo, Bootstrap ima odlicnu dokumentaciju i meni se u pocetku cinio kao veoma lagan.

Ako nesto nije jasno, ili si negdje zapeo pitaj pa cu ti odgovoriti.Mogu ti poslati i neki svoj rad pa malo pogledaj strukturu.

Pozdrav.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): Tommmy
27-08-2015, 09:49 PM
Post: #10
RE: Bootstrap
Odlično, hvala na odgovoru, evo par pitanja Smile :

1) Na BS-ovoj stranici sam skinuo ne verziju Download Source, nego Download Bootstrap, znači bazičnu verziju (compiled and minified).

Znači li to da ja mogu ili da ne mogu raditi modifikacije koda tj. template-a i elemenata, i ako mogu na koji način to točno radim? Npr. ako modificiram nešto u bootstrap.css ili u bootstrap-theme.css, znači li to da moram ručno to isto pronaći i ažurirati i u njihovim min-verzijama? Ili modifikaciju mogu jednostavno obaviti u npr. notepadu++ pa će se automatski ažurirati svugdje gdje treba?

2) Ime neke dobre e-knjige o BS-u?

3) Zašto HTML sintaksa BS-a ne prati uvijek HTML5 standard (barem koliko sam vidio na primjerima), npr. u HTML kodu piše...
<div class="input-group">
...a ne...
<input-group> ?

Hm, to je izgleda to zasad, mislio sam da imam puno više pitanja, ali mislim da sam na ovome što sam naveo zapravo zapeo (točnije, na pitanju broj 1)...
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
27-08-2015, 10:27 PM (This post was last modified: 27-08-2015 10:32 PM by belmo996.)
Post: #11
RE: Bootstrap
1.) Kada radis temu zasnovanu na Bootstrapu.Imas Bootstrapov CSS i svoj CSS gdje ces pisati svojstva za nove odnosno postojece elemente.Znaci nikad ne editujes Bootstrap core fajl, mislim mozes ali nije preporucljivo.

Recimo zelis da .jumbotron ima crnu pozadinsku boju.To mozes postici na 2 nacina:
I - da definiras napises nova pravila za .jumbotron (odnosno samo background:#fffWinking u tvom CSS-u.
II - da dodas novu klasu na element pored jumbotron klase npt .jumbotron-dark
Code:
<div class="jumbotron jumbotron-dark">
   bla bla
</div>
I da za .jumbotron-dark definiras odredjena CSS pravila.

2.) Nema potrebe za tim, procitaj dobro dokumentaciju sve je jasno ko dan.Pored toga koristi Inspect Element za neke stvari koje ne mozes odgonetnuti.

3.) Bootstrap prati HTML5 standarde, i ne znam kakav je to standard i tag <input-group> prvi put cujem za to ?
To ti je samo obicna klasa, isto mozes nabaciti i na drugi HTML/HTML5 element.

Kako god moras imati jaku podlogu, odnosno "sazvakan" HTML i CSS da bi mogao raditi sa Bootstrapom.Ja kada sam poceo mislim da tada nije ni postojao, a o responzivnom dizajnu se tek pocelo malo pricati.

Znaci prvo osnova, a zatim framework.
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
28-08-2015, 01:10 PM
Post: #12
RE: Bootstrap
Mislim da si dobro objasnio poantu onoga što me zbunjivalo, tnxs sad mi je puno bistrija situacija - javit ću nakon nekog vremena kako napredujem!
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Pomoc oko bootstrap teme SvetliTheKiller 0 3,188 27-05-2016 03:21 PM
Last Post: SvetliTheKiller
  Kurs bootstrap optimista 1 3,345 25-09-2015 08:18 PM
Last Post: belmo996
  99designs: Klijent želi responsive content with bootstrap for Wordpress Nightcomer 11 3,914 05-09-2013 01:30 PM
Last Post: vandanic

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)