Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autorski ugovor - Ugovor o delu
» Poslovanje fizičkih lica sa pravnim licima
27-07-2010, 03:07 AM (This post was last modified: 22-02-2011 10:22 AM by InFlames20.)
Post: #1
Autorski ugovor - Ugovor o delu
Budući da poslovanje pravnih lica (čitaj firmi) podrazumeva da ona moraju "pravdati" svoje rashode, odnosno da ona prilikom poslovanja sa fizičkim licima ne mogu isplaćivati "na ruke" već sva njihova medjusobna poslovanja moraju biti regulisana odgovarajućim ugovorima i naravno neophodnim dažbinama, postavlja se pitanje na koji način vi kao fizičko lice (web dizajner, programer...) možete da poslujete sa njima.
Naime u takvim situacijama se koriste dve vrste ugovora: Ugovor o delu, koji predstavlja opštiji oblik ugovora i Autorski ugovor koji obuhvata samo one poslove koji se mogu smatrati autorskim delom (dizajniranje i programiranje se mogu podvesti pod takva dela). Još jedna bitna razlika izmedju te dve vrste ugovora je ta da su troškovi za poslodavca (naručitelja) kod Ugovora o delu nešto veći.

Ugovor o delu
Da bi se ugovor o delu primenjivao, predmet ugovora (ugovoreni posao) mora biti van delatnosti poslodavca. Bitni delovi ugovora su:
1. predmet ugovora
2. naknada
Pod predmetom veoma je važno tačno definisati obim posla (izrada sajta, hosting, odredjeni detalji vezani za sajt i sl.) kako bi se sprečilo eventualni raskid ugovora od strane poslodavca.
Naknada (keš, lova) se odredjuje u fiksnom iznosu i u lokalnoj valuti (dinari, kune) kao i rok isplate. Ona može biti iskazana bruto (znači da na vaš teret padaju doprinosi, porezi i sl.) kao i neto što predstavlja bolju varijantu jer će te taj kompletan iznos biti isplaćeni. Pozitivna strana ugovora u delu je i ta da po osnovu tog ugovora dobijate doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje (da iako ste nezaposleni).

Primeri Ugovora o delu:
Srbija (regulisano Gosti i korisnici koji nisu aktivirali svoj račun ne mogu vidjeti linkove u porukama. Da bi vidjeli linkove registrirajte se ovdje ili aktivirajte svoj račun klikom na konfirmacijski link u e-mailu. iz 2005): Gosti i korisnici koji nisu aktivirali svoj račun ne mogu vidjeti linkove u porukama. Da bi vidjeli linkove registrirajte se ovdje ili aktivirajte svoj račun klikom na konfirmacijski link u e-mailu. , Gosti i korisnici koji nisu aktivirali svoj račun ne mogu vidjeti linkove u porukama. Da bi vidjeli linkove registrirajte se ovdje ili aktivirajte svoj račun klikom na konfirmacijski link u e-mailu.

Hrvatska: Ugovor o radu više nije regulisan Zakonom o radu (jer je donet novi uskladjen sa propisima EU) već je regulisan Gosti i korisnici koji nisu aktivirali svoj račun ne mogu vidjeti linkove u porukama. Da bi vidjeli linkove registrirajte se ovdje ili aktivirajte svoj račun klikom na konfirmacijski link u e-mailu. i došlo je do odredjenih promena.

Autorski ugovor
Kao što je rečeno ranije pod autorski ugovor se mogu podvesti samo autorska dela. Autorska dela tj. originalne duhovne tvorevine autora su izražene u odredjenoj formi bez obzira na njihovu umetničku, naučnu ili drugu vrednosti, njihovu namenu, veličinu, sadržinu i način ispoljavanja, kao i dopuštenost javnog saopštavanja njihove sadržine.
Primer Gosti i korisnici koji nisu aktivirali svoj račun ne mogu vidjeti linkove u porukama. Da bi vidjeli linkove registrirajte se ovdje ili aktivirajte svoj račun klikom na konfirmacijski link u e-mailu.

Eto to bi ukratko bilo to, ne bi bilo loše kada bi neko iz Hrvatske malo pomogao sa odgovarajućim primerima jer meni nije nešto najbolje išlo da pronadjem odgovarajuće linkove.

Kako do love
World of Tanks Skins
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (4): Sseo, lafayette, DraganBr, Davor Bomestar
10-06-2012, 10:38 AM
Post: #2
RE: Autorski ugovor - Ugovor o delu
Malo sam gledao po Hrvatskoj kako to ide pa sam našao

Gosti i korisnici koji nisu aktivirali svoj račun ne mogu vidjeti linkove u porukama. Da bi vidjeli linkove registrirajte se ovdje ili aktivirajte svoj račun klikom na konfirmacijski link u e-mailu.
Gosti i korisnici koji nisu aktivirali svoj račun ne mogu vidjeti linkove u porukama. Da bi vidjeli linkove registrirajte se ovdje ili aktivirajte svoj račun klikom na konfirmacijski link u e-mailu.
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
27-07-2013, 07:00 PM
Post: #3
RE: Autorski ugovor - Ugovor o delu
A šta sa računima? Odnosno ako klijent želi R1 tj račun za firmu? Da li to ulazi sve pod taj ugovor?
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Prodaja banera - ugovor o vlasništvu zeraprinc 4 1,508 17-05-2013 09:15 AM
Last Post: zeraprinc

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)