Post Reply 
 
Thread Rating:
 • 5 Votes - 4.2 Average
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
>> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
» optimizacija web stranice s embed videom, važnost video sitemap i embed koda za dobar ranking
31-01-2012, 04:52 PM
Post: #1
>> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu

Optimizacija web stranice s videom
i rangiranje videa na Googlu


Sadržaj:

1. Uvod: Google voli video!
2. Kako optimizirati video za YouTube
3. Kako optimizirati stranicu na kojoj je embedan video

__3.1. On-page optimizacija stranice
__3.2. Video embed code
__3.3. Video Sitemap
______* Što je video sitemap i kako mora izgledati?
______* Kako kreirati video sitemap?
______* Posljednji koraci
4. Umjesto zaključka1. Uvod: Google voli video!

Kada pretražujete Google, vjerojatno ste primjetili da je na prvoj stranici među rezultatima često izlistan barem jedan video. Najčešće je to link prema videu na YouTube, ali u posljednje vrijeme sve češće se može vidjeti video thumbnail uz link prema običnoj tekstualnoj web stranici.
Dio je to tzv. "Blended search results", a to je način koji Google prakticira kad god može, tj. kad ima materijala za prikazati. U SERP-u se osim običnih tekstualnih linkova prikazuje i nekoliko rezultata iz Google Video Search, Image Search, G. Maps, a dio blended search su i tzv. 'news' i 'shoping' rezultati.

Činjenica je da Google ŽELI ponuditi miješane rezultate kad god je to moguće i ŽELI izlistati video u rezultatima ako smatra da je relevantan. U tome je naša šansa da relativno lagano i brzo izrangiramo na prvoj strani za željenu ključnu riječ.


Ovaj tutorijal pokazat će vam kako dobro optimizirati video i stranicu na kojoj je embedan video, ponuditi Googlu relevantan rezultat i tako se na lakši način ogrebati za dio kolača organskog prometa.


Slika govori više od riječi, pa se na slijedećem primjeru vidi kako Google između više od milijun rezultata na trećem mjestu prikazuje video, tj. web stranicu s thumbnailom od embedanog videa.

[Image: 1linkvine.jpg]

Naravno, da bi se natjecali za vrlo konkurentu ključnu riječ, osim dobre optimizacije stranice i videa, vjerojatno če trebati zadovoljiti još neke SEO faktore, ali za srednje ili manje konkurentne riječi naša stranica s videom može izrangirati prilično lako i brzo.

Da bi izrangirali stranicu s videom potrebno je kao prvi korak napraviti dobru optimizaciju samog videa na YouTube. Zbog toga prvi dio ovog tutorijala govori kako optimizirati video na vašem YT kanalu.

2. Kako optimizirati video za YouTube

YouTube, naravno, nije jedino mjesto gdje možemo stavljati svoje videe, pa se ovaj dio tutorijala može primjeniti i na Vimeo, Metacafe, ili druge slične stranice. Isto tako, video možemo smjestiti i na našem hostingu. Ipak, više je razloga zbog kojih se za smještaj videa preporučuje koristiti upravo YouTube:
 • YT je daleko je najjača, najpoznatija i najutjecajnija stranica za video-sharing, treća je najposjećenija stranica na internetu (iza Googla i Facebooka)
 • YT je danas druga najkorištenija tražilica iza Googla
 • YT je u Googleovom vlasništvu, pa je jasno da će G. radije prikazati u SERP-u video s YT nego s drugog servisa.
--------------------------------------------------------
Kao što je dobra on-page optimizacija svakog pojedinog članka nužna da bi dobro rangirao na Googlu, isto tako je važna kvalitetna optimizacija svih faktora prilikom smještaja videa na YouTube.

Iako je činjenica da veliki broj IM-a ovo još uvijek ne radi, taj dio posla uopće nije težak i sličan je općim pravilima dobre on-page optimizacije. Potrebno je slijediti nekoliko jednostavnih uputa:
 • Title: naslov mora sadržavati vašu glavnu ključnu riječ!
Na raspolaganju imate 99 znakova i osim glavne vjerojatno će stati i sekundarna ključna riječ za koju želite rangirati, pa uvrsite i nju, ali složite to na način da je iz naslova jasno koja je tema videa. Samo nabacivanje što više KW-a bez smisla neće pomoći.
(Primjer: "Dresura pasa u školi za pse 'Vučko' u Mrduši Donjoj")
 • Description
U prvi red stavite opet kratak opis videa koristeći ključne riječi u malo drukčijem kontekstu (Primjer: "Škola za pse 'Vučko', demonstracija osnovnih komandi pri dresuri pasa").
U drugi red opisa stavite link ka svojoj stranici, svakako uključujući "http://" (jer će ga samo u tom slučaju YT pretvoriti u klikabilni link).
S obzirom da 'user ratings' igra značajnu ulogu pri rangiranju videa na YT ali i na Googlu, preporučljivo je pri početku opisa malo istaknuto staviti poziv posjetiteljima da 'lajkaju' i 'sheraju' video ako im se sviđa.
U opisu možete koristiti čak 5.000 znakova što je stvarno puno. Iskoristite to i napravite kvalitetan opis videa, umjereno koristeći ključne riječi u raznim varijantama (kao i kod klasične on-page optimizacije). Kao i inače, ako želite dobro rangirati, držite se one poznate: "Content is King".
 • Tags
O ovome ne treba posebno pričati, svakako navedite sve pojmove po kojima želite da vaš video bude pronađen.
 • Comments
Komentari, naravno, svakako trebaju biti dopušteni, a na vama je hoćete li ih pustiti automatski, ili tek nakon odobrenja.
Ostalo (Video Responses, Ratings, Embedding, Syndication) preporuča se ostaviti na defaultnim opcijama, dakle uključeno.
 • Annotations
Odlična nova opcija koju treba iskoristiti - možete u video staviti napomene, istaknuti neke dijelove, staviti subtitlove, linkati drugi video ili playlistu. Annotations se može iskoristiti i kao CTA, a posebno je korisno staviti linkabilnu subscribe opciju. Primjer:

[Image: pretplatitese.jpg]
 • Brandiranje
Ovo možda pomalo izlazi iz okvira "SEO za video", ali svakako je i zbog boljeg rangiranja poželjno od svog YouTube kanala napraviti 'brand'. Brand name će je najčešće biti i naslov vaše web stranice, pa ako je vaš brand "Škola za pse 'Vučko'" onda neka to bude ime vašeg profila na YT (a ne npr. pero69). Sličan ili malo opširniji može biti naslov YT kanala, napravite kratki opis s glavnim KW u "About" polju kanala, a brand uključite i u naslov i opis svakog videa na vašem YT kanalu. Osim gore spomenutim annotations, brendirati možete i svaki vaš video tako da na početak i kraj stavite kratki intro ili sliku s vašim logom.
 • Socijalna zastupljenost i ostalo
Ovo je uglavnom poznato i neću ići u detalje, ali u svakom slučaju, što više vaš video bude posjećen, lajkan, sheran, komentiran, (što bolji Viewer Experience) toliko će vas više voljeti YouTube i Google. Važni su i channel views i broj subscribera.
- Povežite YT kanal s facebookom i Twitterom pa i tamo objavljujte filmove odnosno linkove.
- YouTube broji kao view svaki pregled u trajanju od najmanje 8 sekundi, a to uključuje i preglede vaših videa embedanih na drugim stranicama.
- Embedajte video na vašu web stranicu i zbog toga jer će dobro optimizirana stranica s puno relevantnog teksta pomoći Googlu da zna o čemu se radi u videu, a time mu pomoći da nas dobro rangira.
- Radite backlinkove za vaš YT kanal i pojedinačne filmove, linkajte ga na bookmarking sajtovima i drugdje. Kao i inače, što su kvalitetniji linkovi, bolje ćete rangirati.
- Jedna od vrlo bitnih stvari je imati dobar i originalan video koji će se gledati i viralno širiti sam od sebe.

Posljednjih nekoliko stavaka posebne su teme same za sebe, pa ovdje ne namjeravam ići dublje u ovu problematiku, ali "za sve koji žele znati više", na ovom forumu postoji nekoliko odličnih tema o tome: kako povecati broj YT pregleda, kako kako dobiti / kupiti / zaraditi lajkove, sharove i komentare, kako jednostavno napraviti YT video ili kako zaraditi uz pomoć YT.


3. Kako optimizirati stranicu na kojoj je embedan video?

Kao što se vidi na prvoj slici u uvodu, stranicu s videom moguće je rangirati na sam vrh u vrlo jakoj konkurenciji. Ponekad ćete takav rezultat dobiti na 4. ili 10. mjestu na prvoj stranici, ali svakako nije zanemarivo da sam thumbnail može biti izuzetno "eye-catching" i naprosto vrišti da ga stisnete, pa s videom na #8 možete dobiti više klikova od tekstualnog linka na 3. mjestu. (Svakako pročitajte o dva istraživanja na tu temu koja se nalaze u zaključku ovog tutorijala.)

Google ponekad prikazuje i po dva ili tri videa na istoj poziciji. tj. u istom redu sa zajedničkim naslovom "Videos for ...", evo primjer:

[Image: 3uredu.jpg]

Na YouTube se prosječno svake minute uploada oko 60 sati videa, a broj pregleda se popeo do 4 milijarde dnevno (izvor).
Svaki novi video Google dodaje u svoj index, a pri tome treba za svaki video barem osnovne informacije.

Da bi nas nagradio dobrim rankingom, potrebno je nahraniti Google relevantnim informacijama o videu na našoj stranici.

3.1. On-page optimizacija stranice
Kao i uvijek, da bismo dobro rangirali podrazumijeva se da sama stranica na kojoj je video mora biti dobro optimizirana. S obzirom da on-page optimizacija samo po sebi velika tema i odlično je pokrivena na ovom forumu, neću detaljnije pisati o tome, a odličan tutorijal za on-page optimizaciju možete pročtati ovdje.

3.2. Video Embed Code
Došli smo do ključnog dijela. Embed code i video sitemap najbitnije su stavke u cijeloj ovoj priči!
Što je to embed kod? Ukratko, embed kod koristimo da bi video smjestili na stranicu. U posljednje vrijeme najčešći i najjednostavniji način ubacivanja videa na web stranicu je korištenjem iFrame koda.
iFrame ima neke prednosti u odnosu na stari kod, a glavna prednost je ta što je kompatibilan s browserima na mobilnim uređajima.
Međutim, kada je riječ o indexiranju videa, nailazimo na veliki problem:

Google i drugi pretraživači ne mogu indexirati video s iFrame kodom!

Najjednostavniji način da omogućimo Googlu da vidi naš video je korištenjem starog <object> koda.
Code:
Novi <iframe> kod:
------------------------------------------------------
<iframe width="480" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/exampleID" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
------------------------------------------------------

Stari <object> kod:
------------------------------------------------------
<object width="480" height="360"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/exampleID?version=3&amp;hl=en_GB"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/exampleID?version=3&amp;hl=en_GB" type="application/x-shockwave-flash" width="480" height="360" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
------------------------------------------------------

Postoji još jedan način - da ubacivanjem starog koda unutar iFrame "zavaramo" Google tako da naš posjetitelj dobiva video preko iFrame, a pretraživač ipak vidi stari kod. Ovaj način zbog nekoliko razloga nije preporučljiv, međutim ako nekoga zanima, detalje kako to napraviti može vidjeti na ovom linku.

Dakle, za embedanje videa preporučljivo je koristiti stari embed kod. Stari kod se još uvijek može pronaći na YouTube (kao i na Vimeo) na način da označimo kućicu pokraj "Use old embed code".

Čest način ubacivanja videa na stranicu je i pomoću raznih pluginova. Ako koristite plugin, u source kodu stranice pogledajte kakav kod u konačnici izlazi van. Ako koristi iFrame kod, provjerite može li se to promijeniti u postavkama plugina, ili pronađite drugi plugin, ili jednostavno ubacite kod ručno.
Osobno sam odustao od koištenja plugina jer još niam pronašao niti jedan koji ne blokira annotations s YouToube videa.

3.3. Video Sitemap

Najbolji način da Googlu osiguramo kvalitetne i relevantne informacije o videu na našoj stranici je da mu ponudimo video sitemap našeg weba.

Što je video sitemap i kako mora izgledati?


Video sitemap je jednostavan dokument napravljen prema .xml protokolu, sličan često korištenom 'sitemap.xml' dokumentu i također ga smještamo ga u root naše stranice. Mada ima i pojedinih mišljenja da ni sitemap.xml niti video sitemap nisu potrebni jer će Google u konačnici indexirati video i bez toga, većina SEO stručnjaka se slaže da je video sitemap koristan i potreban, a takva je i preporuka Googla:
Video sitemap jednostavno pomaže Googlu da indexira naš video, da ga prikaže u rezultatima Google Video pretrage i ono što nas najviše zanima - da našu stranicu na kojoj je video prikaže na prvoj stranici klasične Google Search pretrage.

Kao što je rečeno u filmu, video sitemap MORA sadržavati slijedeće bitne informacije:
 1. Title tag
 2. Description
 3. URL stranice na kojoj je embedan
 4. URL thumbnail slike koja će biti prikazana u SERP-u
 5. URL originalne lokacije videa (link videa na YouTube)

Ove navedene informacije su obavezne, a opcionalno možemo uključiti i druge informacije kao što je trajanje videa u minutama, kategorije, tagove, datum objave i druge elemente. (Detaljnije o tome na Google Support.

Važno: OVE DVIJE TOČKE SU OBAVEZNE!
1) title tag videa mora biti ISTI kao title tag naše web stranice
2) description videa mora biti ISTI kao description naše stranice


Zašto? Jednostavno, ako želimo samo indexirati video i rangirati ga u Google Video Search rezultatima, tada u title tag možemo staviti naslov koji imamo na YT ili neki drugi, a u description bilo koji opis sa željenim ključnim riječima.

Međutim, ako da želimo dobro rangirati našu stranicu s thumbnailom u Universal Google Search, tj, u rezultatima klasičnog pretraživanja, prema preporuci stručnjaka, title i description za video i za stranicu na kojoj je video embedan moraju biti isti!

Kako kreirati video sitemap?

Video sitemap možemo vrlo jednostavno izraditi i sami, a ako stranice radimo u Wordpressu, posao nam mogu olakšati i neki pluginovi. Postoje, koliko sam uspio vidjeti, dva premium plugina koja nisam uspio pronaći za testiranje, ali postoji i besplatni plugin za video sitemap.

Ovaj plugin bez puno podešavanja jednim klikom napravi video sitemap cijele naše web stranice. Meutim, nisam siguran da li je problem u mojoj temi ili u nekim drugim podešenjima, ali plugin mi nije uspio povući description sa stranice, pa sam taj dio sam ručno ubacio. Također, dok pišem ovo primjetio sam još jednu grešku - umjesto "video:content_loc" taga, plugin je stavio "video:player_loc" tag (koji ima drugu svrhu).

Uglavnom, pronašli ili ne odgovarajući plugin, napraviti video sitemap je jednostavno. Ovo je primjer kako bi trebao izgledati najosnovniji video-sitemap.xml s jednim videom. Dovoljno je kopirati ovaj kod i ubaciti svoje podatke, a za svaki slijedeći video kopirati i urediti dio od <url> do </url>.

Code:
<urlset>
<url>
<loc>http://www.primjer.com/nasa_web_stranica.html</loc>
<video:video>
<video:thumbnail_loc>http://www.primjer.com/thumbs/123.jpg</video:thumbnail_loc>
<video:title>Naslov videa isti kao naslov nase stranice</video:title>
<video:description>Ovo je opis videa. Treba biti potpuno isti kao i description tag nase stranice.</video:description>
<video:content_loc>http://www.youtube.com/v/video123.flv</video:content_loc>
</video:video>
</url>
</urlset>

A ovo je malo naprednija verzija, proširena i s dodanim drugim opcionalnim tagovima:
Code:
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"
xmlns:video="http://www.google.com/schemas/sitemap-video/1.1">
<url>
<loc>http://www.primjer.com/nasa_web_stranica.html</loc>
<video:video>
<video:thumbnail_loc>http://www.primjer.com/thumbs/123.jpg</video:thumbnail_loc>
<video:title>Naslov videa isti kao naslov nase stranice</video:title>
<video:description>Ovo je opis videa. Treba biti potpuno isti kao i description tag nase stranice.</video:description>
<video:content_loc>http://www.youtube.com/v/video123.flv</video:content_loc>
<video:player_loc allow_embed="yes" autoplay="ap=1">
http://www.example.com/videoplayer.swf?video=123</video:player_loc>
<video:category>kategorija – keyword 1</video:category>
<video:tag>keyword 2</video:tag>
<video:tag>keyword 3</video:tag>
<video:duration>600</video:duration>
<video:expiration_date>2009-11-05T19:20:30+08:00</video:expiration_date>
<video:rating>4.2</video:rating>
<video:view_count>12345</video:view_count>
<video:publication_date>2007-11-05T19:20:30+08:00</video:publication_date>
<video:family_friendly>yes</video:family_friendly>
<video:restriction relationship="allow">IE GB US CA</video:restriction>
<video:gallery_loc title="Cooking Videos">http://cooking.example.com</video:gallery_loc>
<video:price currency="EUR">1.99</video:price>
<video:requires_subscription>yes</video:requires_subscription>
<video:uploader info="http://www.example.com/users/grillymcgrillerson">GrillyMcGrillerson
</video:uploader>
<video:live>no</video:live>
</video:video>
</url>
</urlset>

Osim .xml protokola Google prepoznaje i sitemap napravljen dodavanjem MediaRSS (ili mRSS) tagova u RSS feed i koji zatim submitamo u Google kao sitemap. Ako nekoga zanima više o mRSS sitemaps, više podataka može pronaći ovdje i ovdje.

Posljednji koraci: submitanje, pinganje

- Video sitemap koji smo napravili možemo spremiti kao video-sitemap.xls ili pod nekim drugim imenom ali s extenzijom .xml.
- video-sitemap.xml uploadamo u root web stranice.
- Adresu video sitemape možemo staviti u robots.txt dodavanjem linije
Code:
Sitemap: http://primjer.com/video-sitemap.xml
i pričekati da ga Google sam pokupi, ili možemo to malo i ubrzati dodavanjem video-sitemap.xml u Google webmasters tools pod "Site configuration -> sitemap" <= ovo je opcija koju preporučuje Google.
- U GWTools je moguće i testirati sitemap prije submitanja, pa to svakako napravite jer će vas Google upozoriti ako vam se potkrala neka greška u kodu.
- Svaki puta kada updejtate sitemap možete ga ručno pingati u Google na način da u ovaj URL (naravno, s vašom adresom) otvorite u address baru:
Code:
http://www.google.com/webmasters/tools/ping?sitemap=http://primjer.com/video-sitemap.xml

4. Umjesto zaključka

Za kraj evo još dva interesantna podatka dobivena na osnovu istraživanja, a koja potvrđuju važnost optimizacije videa i web stranice s embedanim videom.

Važnost thumbnaila u SERP-u

Osim same mogućnosti dobrog rankinga na Googlu, postoji još jedna velika prednost rangiranja s thumbnailom u rezultatima pretrage. Naime, thumbnail sličica u SERP-u izvrstan je "eye-catcher".

Većini vas poznata su "heat map" istraživanja - na koji način prosječni korisnik pregledava rezultate pretrage, kao i tzv. F-shape, tj. raspored u kom pogled korisnika polazi od i najviše se zadržava u gornjem lijevom kutu i kasnije se širi u obliku slova F (slika lijevo).
[Image: heatmap.jpg]

Na desnoj slici nalazi se heat map iz novijeg vremena. Prosječni korisnik najprije uočava sliku uz link na 4. mjestu. Preporučujem svima da pogledaju ovaj vrlo interesantan članak na stranici searchengineland.com u kojem je prikazano kako se taj način gledanja promijenio od kada je Google uveo personalizirane rezultate i male sličice u rezultatima pretraživanja.
Korisnik se sada gotovo ni ne zadržava na gornjem lijevom kutu, već pogled odmah ide na sliku, bez obzira da li se nalazila na 3. ili 8. mjestu. Tek nakon toga pogled korisika ide gore ili dolje na ostale rezultate. Naravno, ista stvar se događa i s thumbnailom našeg videa. Ta sličica sama po sebi privući će pažnju. Da bi tu pažnju pretvorili u klikove, važno je da thumbnail bude interesantan i relevantan. Također, više ne moramo koristiti jedan od tri defaultna thumbnaila - pomoću video sitemap sad možemo našem videu pridružiti sliku koju god želimo.

I za kraj malo matematike Winking

Prema jednom istraživanju za 40 izabranih keyworda Google je izbacivao prosječno (po keywordu) 4.700.000 tekstualnih rezultata i 16.000 video rezultata. Na prvoj stranici Googla prosječno je bio prikazan 1,5 video rezultat, pa se jednostavnom matematikom dolazi do zaključka da svaki video ima oko 52 puta više šanse od klasičnog linka da se nađe na prvoj stranici Googla.

Ako uzmete u obzir da veliki broj internet marketara još uvijek ne optimizira svoje videe kada ih stavlja na video-sharing stranice, vaša šansa da se s optimiziranim videom probijete na prvu stranicu je još znatno veća. (Izvor)

Želim vam svima dobar ranking na prvoj stranci Googla! Waving
_______________________________________________________
Osim linkova koji su već navedeni u tekstu, korišteni su i ovi izvori:
http://www.google.com/webmasters/videositemaps/
http://www.reelseo.com/google-video-sitemaps-guide/
http://www.aimclearblog.com/2008/08/19/h...tructions/
http://www.seomoz.org/blog/video-sitemap...nd-youtube
http://blogs.forrester.com/interactive_m...t-way.html


Payoneer kartica i US Payment Service
Ovo je affiliate link. Registracijom preko njega, nakon zarađenih 100$ Payoneer obojici poklanja po 25$ na račun.

Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
31-01-2012, 07:40 PM
Post: #2
RE: >> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
A jesi uletio u zadnji tren, ali bez obzira - bravo. Dobro strukturirano, interesantno, korisno, dosta dobrih linkova na korisne sadržaje, korisne sličke i originalno, bar što se natjecanja tiče. Sviđa mi se što si odabrao pod-niche temu umjesto da si išao na općenite bum-linkbuilding metode.

Bookmarkirao sam thread...i ako smijem reći, moj si favorit.

Online zarada preko authority niche web stranica - vodič za početnike.
Moj superkul, urnebesno šaljiv, neprocjenjivo koristan blog.
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (2): Almin98, LeonMak
31-01-2012, 08:06 PM
Post: #3
RE: >> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
Predobro! Tražio sam jedno vreme nešto slično ovome, i smem slobodno da kažem da nigde nisam video ni K od kvalitetnog tutoriala koji si ovde predstavio! Svaka ti čast i hvala!

Nobody fails at Internet Marketing. People just quit before they find success.
Nauči kako da zaradiš pare od Internet Marketinga!
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): LeonMak
31-01-2012, 09:12 PM
Post: #4
RE: >> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
Zaista odlican clanak, ali necu puno da te hvalim, jos Biggrin
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): LeonMak
01-02-2012, 11:19 AM
Post: #5
RE: >> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
Odlično, jako kvalitetno i korisno!

Dom za starije i nemoćne - Vaporizacija.hr - Inox ograde
Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): LeonMak
01-02-2012, 11:38 AM
Post: #6
RE: >> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
Odlicno uradjen tutorijal. Sasvim sigurno jedan od favorita za pobedu na takmicenju. Winking


Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): LeonMak
01-02-2012, 02:28 PM
Post: #7
RE: >> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
Hvala na pohvalama, lijepo je čuti da je nekome korisno ono što si radio.

Ako će netko raditi video sitemap prema ovom tutorijalu, volio bih čuti konkretna iskustva ili eventualne probleme.
Također ako netko pronađe plugin koji dobro obavlja posao, nek javi.

Imam i jednu sitnu nadopunu:

Danas sam radio video sitemap za još jednu stranicu i primjetio sam da se pojavljuje mali problem s video-sitemap kada na jednoj stranici imate dva videa. Pa evo objašnjenje i rješenje problema.

Kao što je rečeno u tutorijalu, title i description za video i za stranicu na kojoj je video embedan trebaju biti isti. Međutim ako na stranici imate embedana dva ili više videa i u sitemap za svaki video stavite isti URL stranice, title i description, u Webmasters Tools Google neće htjeti prihvatiti sitemap.

U tom slučaju možete napravite minimalne izmjene. Npr. URL stranice možete prvi puta napisati s www a drugi puta bez, možete na kraj URL-a dodati /#, a u title ili description staviti (ili izbrisati) crticu, točku na kraju i slično. Ovo će riješiti problem, Google će prihvatiti sitemap, a funkcionalnost neće biti narušena.

Prilažem i mali e-book, isti ovaj tutorijal s malo izmjenjenim naslovom i ispravljenim sitnim greškama - u pdf-u.


Attached File(s)
Optimizacija_i_brzo_rangiranje_web_stranice_s_embedanim_YouTube_videom.pdf
File Type: .pdf
Downloaded: 693 times
Size: 914.11 KBPayoneer kartica i US Payment Service
Ovo je affiliate link. Registracijom preko njega, nakon zarađenih 100$ Payoneer obojici poklanja po 25$ na račun.

Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
01-02-2012, 09:37 PM (This post was last modified: 01-02-2012 10:00 PM by ps3.)
Post: #8
RE: >> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
Odlican tutor druze, imam samo jedno pitanje Smile Da li mi mozes preporuciti neki plugin za embed? Ja sam nasao neke ali svi su sa iframe.

Game World Blog
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
02-02-2012, 12:34 AM
Post: #9
RE: >> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
(01-02-2012 09:37 PM)ps3 Wrote:  Odlican tutor druze, imam samo jedno pitanje Smile Da li mi mozes preporuciti neki plugin za embed? Ja sam nasao neke ali svi su sa iframe.
Hvala! Thankyou Pogledaj ovaj: FLV embed. Embeda video pomoću Javascripta. Unatoč nazivu, vrti i druge formate, avi, mp4...
Ima čak i opciju da ti napravi video sitemap. Zbog razloga napisanih gore u tutorijalu, preporučio bih ti da isključiš opciju da to radi automatski svaki puta kad dodaš video, nego napraviš samo jednom, pa samo ručno ubaciš title i description sa stranice.

I ovaj se čini dobar: ProPlayer Također embeda s Javascript, a za razliku od prethodnog, ne koristi shockwave već JW Player.

Inače, Google ne vidi ili ignorira sve što je unutar frame, pa tako i iframe. Mislim da s Javascript ne bi trebalo biti nikakvih problema, ali provjerit ću još za svaki slučaj.


Payoneer kartica i US Payment Service
Ovo je affiliate link. Registracijom preko njega, nakon zarađenih 100$ Payoneer obojici poklanja po 25$ na račun.

Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): ps3
02-02-2012, 02:59 AM
Post: #10
RE: >> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
ps3, upravo sam naletio na odličan plugin: YouTube shordcode
Može embedati iframe ili stari 'object' kod, imaš ikonu u WYSIWYG editoru i kad ubacuješ video, biraš opcije. Puno opcija.. Odličan plugin!


Payoneer kartica i US Payment Service
Ovo je affiliate link. Registracijom preko njega, nakon zarađenih 100$ Payoneer obojici poklanja po 25$ na račun.

Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): ps3
06-09-2012, 08:38 PM
Post: #11
RE: >> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
Jedno pitanje, mozda nije na pravom mesto ali ipak mislim da je povezano.

U vezi autorskog prava- naime napravim sajt za gledanje filmova. Pokupim sa youtuba embed code filmova (ako je onaj ko je postavio video to i omogucio) i napravilm listu za gledannje. Da li se tu sada rusi neko autorsko pravo ili nesto silcno ukoliko preuzmem emded code youtube filma i postavim ga na moj sajt?

Unapred hvala!
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
06-09-2012, 09:55 PM
Post: #12
RE: >> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
http://www.google.com/#hl=hr&output=sear...rska+prava


Payoneer kartica i US Payment Service
Ovo je affiliate link. Registracijom preko njega, nakon zarađenih 100$ Payoneer obojici poklanja po 25$ na račun.

Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (1): Pedja82
12-12-2012, 11:52 AM
Post: #13
RE: >> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
Pitanje:
pre par dana Youtube je znacajno promenio izgled i onemogucen je stari kod za embedovanje!
Ima li resenja za to ..tj. moze li se ovo i dalje napraviti ?
pozz

un dijeta recepti , lecenje biljem , najbolji posni kolaci , Zdrava i Lepa
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
12-12-2012, 12:03 PM
Post: #14
RE: >> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
Ma da, puno se toga izmjenilo otkad sam pisao o ovoj temi tako da je sve to pomalo zastarjelo, samo ne stignem sve pratiti i updejtati ovdje.
Ali mislim da su najvažnije izmjene da google sada bez problema vidi i video u iframe-u, a čini se da i sitemap više nije važan.
Tako da bez problema embedaj video samo s iframe, pa kad bude indexirana stranica, trebao bi biti indexiran i video. Ali informiraj se još malo za svaki slučaj.


Payoneer kartica i US Payment Service
Ovo je affiliate link. Registracijom preko njega, nakon zarađenih 100$ Payoneer obojici poklanja po 25$ na račun.

Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Thanks given by (2): Kapetan Bačvica, micos
12-12-2012, 04:31 PM (This post was last modified: 12-12-2012 04:33 PM by Kapetan Bačvica.)
Post: #15
Smil42c642f95f382 RE: >> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
(12-12-2012 12:03 PM)LeonMak Wrote:  ...mislim da su najvažnije izmjene da google sada bez problema vidi i video u iframe-u, a čini se da i sitemap više nije važan.
Tako da bez problema embedaj video samo s iframe, pa kad bude indexirana stranica, trebao bi biti indexiran i video. Ali informiraj se još malo za svaki slučaj.
Ma što će se informirati dalje kada to kaže veliki Leon Mak, tako ja gledam na to. Smile
O tome sam baš razmišljao ovih dana, znajući da nikakav iframe nije SE Friendly, razmišljao sam o prebacivanju kodova u stari način ambediranja.
Ali, naravno, puno je bolje i lakše ovako, kada to nije potrebno. Fever

Još jedna loša vijest - R.I.P. Prince.
Free Classified Ads - Free Classifieds.
Kvadar Oglasi, Besplatni Mali Oglasi.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
13-12-2012, 01:25 PM
Post: #16
RE: >> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
Hvala !

Pokusacu sa novim blogom jedan post napraviti tako sa videom...s tim da nisam bas odmah pohvatao konce da li sliku thumb od samog videa da uplaodujem na svoj host ili to vise nije potrebno !

un dijeta recepti , lecenje biljem , najbolji posni kolaci , Zdrava i Lepa
Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
12-03-2013, 09:08 AM
Post: #17
RE: >> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
(12-12-2012 12:03 PM)LeonMak Wrote:  Ma da, puno se toga izmjenilo otkad sam pisao o ovoj temi tako da je sve to pomalo zastarjelo, samo ne stignem sve pratiti i updejtati ovdje.
Ali mislim da su najvažnije izmjene da google sada bez problema vidi i video u iframe-u, a čini se da i sitemap više nije važan.
Tako da bez problema embedaj video samo s iframe, pa kad bude indexirana stranica, trebao bi biti indexiran i video. Ali informiraj se još malo za svaki slučaj.

Znači ne treba se vračati na stari kod i raditi site map?
A baš sam htio pitati što ako se radi o custom CMSu i što ako imam na webu recimo 5000 videa, svih 5000 navedem u sitemapu ako ga treba raditi...!?

Borg, ponosan član Internet zarada foruma od Aug 2010.
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
20-06-2013, 06:13 PM
Post: #18
RE: >> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
Vrlo detaljno i vrlo zanimljivo, hvala na djeljenju informacija... :-)

Sačuvajmo naše običaje
Korisne stvari za podstanare
Reklame
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
21-06-2013, 12:12 AM
Post: #19
RE: >> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
Ja imam jedno pitanje, jel je plus ako naslov bude isti na jutjubu i sajtu ili je to minus?


Send this user an email Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
27-04-2016, 12:25 PM
Post: #20
RE: >> Optimizacija web stranice s videom i rangiranje videa na Googlu
Hvala na odlicnim savetimaWinking
Send this user an email Find all posts by this user
Quote this message in a reply Thank you
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Promocija youtube videa i kanala? Shanyta 9 7,643 20-08-2018 05:36 PM
Last Post: CROGSimulator
  Preporuka programa za edit videa vjekos 4 3,975 03-11-2016 06:07 PM
Last Post: Filip1027
  Rangiranje youtube videa Jeronimo034 24 5,993 25-07-2016 03:41 PM
Last Post: Jeronimo034
  Cjena 1 videa dragan.25 10 2,738 05-06-2015 03:25 PM
Last Post: Cafa
  YouTube pitanja (snimke utakmica, prikazivanja videa na stranicii...) Thrix 2 1,987 26-08-2014 11:07 AM
Last Post: Thrix
  Kako protiv tudjeg videa? DraganBr 1 1,528 07-04-2014 12:09 PM
Last Post: mrgood
  PowToon, tool za izradu videa i prezentacija JelenaM 0 1,768 17-07-2012 07:25 PM
Last Post: JelenaM
  Kako povećati gledanost i dobiti veći broj pregleda videa na YouTube ? maloni1991 17 19,821 08-12-2011 03:37 PM
Last Post: justmarketing

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)